Het partnerecosysteem kent veel partijen. We belichten regelmatig de activiteiten van een IT-dienstverlener. Dit keer is Humanoids, een IT-opleider met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam.
Het gebrek aan IT-talent haalt bijna dagelijks het nieuws. Steeds vaker wordt gesuggereerd ICT’ers uit het buitenland te halen om hier de nood te verlichten. Maarten Hoogvliet merkte echter na zijn studie aan de UvA in de praktijk dat het gebrek aan talent en interesse het probleem niet is. “De opleidingen, zelfs die aan de Technische Universiteiten, sluiten helemaal niet aan op de praktijk in de techsector.”
Hij startte daarom in 2017 IT-opleider Humanoids en bereikte daarmee twee dingen: het opzetten van een dienstverlener die designers en developers laat samenwerken op het snijvlak van design en technologie, met mooie opdrachten bij grote ondernemingen. Maar vooral: het opleiden van jonge academici. Die hebben weliswaar lang niet altijd een achtergrond in de IT maar draaien na een korte crashcourse op hoog niveau mee.
Blindstaren op werkervaring
Voordat we dat schetsen, gaan we terug naar het begin. Het LinkedIn-profiel van Hoogvliet leest tot de oprichting van IT-opleider Humanoids als het curriculum van een (grotendeels freelance werkende) UI/UX-designer met hele grote merken als klant. Waarom dan toch kiezen voor het oprichten van een onderneming? “Ik zag te vaak dingen in die bedrijven waar ik het niet mee eens was. Ik wilde zelf een strategie ontwikkelen, mandaat hebben en een team bouwen van de hoogste kwaliteit. Dan moet je voor jezelf beginnen.” Het belangrijkste aspect waar Hoogvliet zich aan stoorde was het gat tussen de behoefte aan IT-talenten bij de ondernemingen en de manier waarop naar personeel werd gezocht. “In deze branche heerst nog heel erg het idee dat je jaren ervaring moet hebben om als IT’er de mooie klussen te kunnen doen. Iedereen wil met seniors werken en staart zich blind op jaren werkervaring. Ik wilde hun ongelijk bewijzen.”
In deze branche heerst nog heel erg het idee dat je jaren ervaring moet hebben om als IT’er de mooie klussen te kunnen doen
Daarbij hebben die organisaties in zoverre gelijk, dat studenten die wél een opleiding in de IT volgden doorgaans niet direct inzetbaar zijn – en dat geldt zelfs voor studenten die aan de TU Delft digitale vakken afrondden, geeft Robbin Habermehl, die in 2018 compagnon werd van Hoogvliet, aan. “Als IT-opleider dichten wij het gat tussen de universiteit en de markt.”
Hij merkt daarbij op dat de rol van developers veranderde. “Vroeger waren ze minder betrokken bij de zakelijke kant van het ontwikkelproces. Ze vormden geen onderdeel van een multidisciplinair team zoals nu, kregen specifieke opdrachten en er werd niet van ze gevraagd om mee te denken. Dit terwijl je nu echt een integraal onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling, men van je verwacht dat je betrokkenheid toont en meedenkt.”
IT-opleider met crashcourse als fundament
Zo werd het opleiden van jonge academici (Hoogvliet: “het is de slimste 5% van de Nederlandse bevolking, met een enorme potentie. Doodzonde daar niets mee te doen.”) het fundament van Humanoids. En dat opleiden gaat snel, legt Habermehl uit. “We beginnen met een crashcourse van zes weken. In die periode is een nieuwe lichting van 9 uur ’s ochtends tot half zes ’s avonds bezig met development of UX-design, waarna een traineeship van twaalf maanden volgt.” De nieuwe medewerkers gaan daarbij meteen als consultant aan de slag. “Het is dus niet eerst een paar jaar rustig meelopen en erin groeien, maar in feite meteen het diepe in. Ze voegen direct waarde toe aan de onderneming en die van de klant.”
Ervaring delen
Hoogvliet vergelijkt het met het behalen van een rijbewijs; “Een ervaren chauffeur ben je nog niet, maar al wel zover dat je op niveau mee kunt doen in het verkeer.” De hechte onderlinge band tussen de Humanoids, zorgt ervoor dat advies en ervaring continu met elkaar gedeeld worden. “We rouleren binnen de teams tussen leraar zijn en student. Zo ontstaat een vertrouwensband, men helpt elkaar. Dat werkt heel goed. De mensen die hier beginnen worden ontzettend snel een specialist van topkwaliteit.”