Bijna de helft van de IT’ers is zo druk met normale werkzaamheden dat er geen tijd overblijft om IT-storingen te verhelpen. Dat blijkt uit onderzoek van TOPdesk.
De dagelijkse taken zoals het faciliteren van goed werkende IT-systemen nemen al veel uren in beslag. Hier voelt de IT’er (80%) zich in hoge mate verantwoordelijk voor: de continuïteit van de bedrijfsvoering is voor IT’ers de hoogte prioriteit. Veel IT-afdelingen hebben eigenlijk geen tijd voor het oplossen van zaken zoals een trage internetverbinding of vastgelopen programma’s.
Werkdruk op de IT-afdeling
Een kwart van de IT’ers vindt de werkdruk op de IT-afdeling prima. Daartegenover staat dat bijna een op de drie IT’ers (28%) de werkdruk op de IT-afdeling (te) hoog vindt. Die druk stijgt volgens een derde als er zich een grote IT-storing voordoet.
De werkvloer en de IT-afdeling zijn beide van mening dat IT-storingen er nu eenmaal bij horen in het digitale leven (65% en 87%). Maar ze hebben een verschillende ervaring als het gaat om de frequentie van IT-storingen. Volgens collega’s op de werkvloer komen IT-storingen vrijwel nooit (31%) of slechts eens per maand (30%) voor. Ter illustratie: slechts 19 procent van de IT’ers geeft aan dat er eens per maand een storing aan de hand is.
Zelfredzaamheid kan helpen
Thomas Burghart, Business Unit Director Rijksoverheid bij TOPdesk: “IT is tegenwoordig steeds meer vervlochten met vrijwel alle bedrijfsprocessen. Het effect hiervan is dat IT-storingen een grotere impact hebben op steeds meer collega’s. Een ander gevolg is dat het vinden van de onderliggende oorzaak van zo’n storing complexer wordt. Het is daarom niet zo gek dat de werkdruk op de IT-afdeling toeneemt. Er zijn simpelweg meer meldingen en ze zijn ook steeds drukker met het verhelpen van diezelfde verstoringen.
Gelukkig zien we tegelijkertijd dat de zelfredzaamheid van de gemiddelde medewerker best hoog is, doordat ze zowel zakelijk als privé constant te maken hebben met IT. Mochten bedrijven twijfelen aan de zelfredzaamheid van hun team, dan kan dat gestimuleerd worden door handleidingen en kennisitems aan te maken voor terugkerende problemen. Als deze op een centrale plek terug te vinden zijn, kunnen medewerkers zelf een verstoring proberen op te lossen. Dit kan de druk een beetje van de ketel halen op de IT-afdeling.”
Over het onderzoek
In totaal namen 250 IT-medewerkers -en beslissers van organisaties met 25 t/m 500+ medewerkers deel, naast ruim 1000 Nederlanders (18 t/m 67 jaar) in zulke organisaties. Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van TOPdesk.