Organisaties in het mkb dreigen achter te blijven in de groei van de ICT-toepassingen. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de ICT development-index die jaarlijks in opdracht van brancheorganisatie BTG wordt opgesteld. ChannelConnect schreef hier eerder over. Het zijn in de praktijk de IT-dienstverleners die mkb-bedrijven moeten adviseren bij de noodzakelijke digitale transformatie. We geven zes IT trends 2023 waarbij MSP’s komend jaar veel voor hun mkb-klanten kunnen betekenen.
1. Flexibel werken
De pandemie heeft er ook in het mkb voor gezorgd dat veel mensen flexibel zijn gaan werken. In Nederland verwacht maar liefst 45% van de mkb-werknemers op de lange termijn hybride of volledig op afstand te werken. Hiermee verandert niet alleen de manier van werken. Maar ook de wijze van communiceren binnen bedrijven. Partners kunnen door advies en de verkoop van oplossingen een rol spelen bij de uitrol van deze nieuwe communicatievormen.
Inmiddels werken we meer dan twee jaar niet meer uitsluitend op kantoor. Toch zijn de veranderde wensen van werknemers een uitdaging voor veel ondernemers. Het merendeel van de werknemers wil namelijk flexibel op afstand werken. Maar tegelijkertijd willen ze óók meer persoonlijke tijd doorbrengen met collega’s. Deze tweestrijd wordt ook wel de ‘hybride paradox’ genoemd.
ICT speelt een grote rol bij het faciliteren van deze hybride werkvorm. Handige tools stellen ondernemingen in staat om niet alleen het samenwerken te faciliteren, maar ook de betrokkenheid en ervaring van medewerkers te verbeteren. Denk aan Zoom, Microsoft Teams en SharePoint. Ook hardware zoals conference speakers worden steeds geavanceerder om prettiger hybride te vergaderen.
Een aandachtspunt dat nauw samenhangt met hybride werken is security. Niet alleen wordt het aanvalsoppervlak van de digitale omgevingen groter, ook moet de MSP de monitoring van alle systemen goed organiseren. Vooral het patchen van updates op afstand is een aandachtspunt. Daarnaast moet de MSP bedacht zij op schaduw-IT en schaduw-SaaS binnen de omgeving van zijn klant. Door als dienstverlener maximaal in te zetten op cloud- en SaaS-diensten en die managed aan te bieden, houdt de MSP het overzicht.
2. Mkb kan meer waarde uit cloud-services halen
Cloud is binnen het mkb inmiddels geaccepteerd, en ook volgend jaar is dit een van de belangrijkste IT trends 2023. Maar liefst 45% van de mkb’ers vindt dat hun IT-omgeving flexibeler moet worden, zodat ze sneller veranderingen kunnen doorvoeren, dat blijkt uit de Exact MKB barometer. En meer dan driekwart van de mkb’ers is dan ook van mening dat de cloud een essentiële tool is om de digitale transitie te ondersteunen., blijkt uit cijfers van McKinsey.
Toch benutten veel ondernemers het potentieel van de cloud niet volledig, concludeert AWS. Zo wordt cloud computing gezien als een IT-oplossing en niet als een strategische zakelijke beslissing. Verder wordt de technologie veelal ingezet om te voorzien in de basisbehoeften van een bedrijf en is die niet geïmplementeerd met een doelstelling van groei, innovatie of concurrentievermogen.
Dat het mkb de cloud ziet als een IT-oplossing in plaats van een bedrijfsoplossing, wordt ook duidelijk als je het soort diensten turft dat mkb-bedrijven het meest in de cloud gebruiken. Het gaat dan vooral om het optimaliseren van interne processen, zoals documentbeheer (48%), samenwerking en -communicatie op kantoor (46%), financiën (42%) en databasebeheer (34%). En dus veel minder voor het digitaliseren van zaken als klantenservice (21%) of marketing (25%).
Cloud betekent ook een transitie voor de MSP.
Juist daar zijn echter stappen te maken. En is volop ruimte voor de msp om advies te geven. Dit betekent echter ook een transitie voor de MSP: niet ‘simpel’ een product naar voren schuiven, maar de organisatie van de klant werkelijk slimmer maken. Uiteindelijk is een efficiënte klantorganisatie overigens ook voor de MPS eenvoudiger te managen en te beveiligen, wat onder meer de eerder genoemde uitdagingen van het hybride werken wegneemt.
3. Security: maak mkb-medewerkers onderdeel van cyberdefence
Bijna dagelijks lezen we over bedrijven die gehackt zijn. Het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven is de afgelopen 5 jaar zelfs verdrievoudigd. Een op de vier MKB bedrijven had afgelopen jaar te maken met een IT-security incident. Helaas zal het ook volgend jaar tot de prominente IT trends 2023 horen.
De verwachting is dat het aantal cyberaanvallen de komende jaren blijft toenemen. 70% van de mkb-bedrijven denkt dat cyberbedreigingen een groot risico vormen. Dit, terwijl cybersecurity voor veel bedrijven nog geen onderdeel van de strategie is. ACA IT-Solutions onderzocht hoe de cybersecurity in het mkb is geregeld. 45 procent van de onderzochte bedrijven heeft kwetsbaarheden in systemen, applicaties en (web)servers. Gemiddeld zijn er per bedrijf 25 kwetsbaarheden te vinden. Bij 93 procent van de onderzochte organisaties zijn gelekte e-mailadressen gevonden. De combinatie van wachtwoord en mailadres/gebruikersnaam is vaak makkelijk te achterhalen. Dit maakt het criminelen makkelijk om daadwerkelijk in te loggen.
Steeds meer bedrijven willen van elke medewerker een ICT-security officer maken. Hiermee creëer je een human firewall. MSP’s zien de aanvragen voor security awareness-programma’s en -trainingen sterk stijgen. Die dragen op die manier bij aan de kennis over cybersecurity. Zo kun je van de bekende ‘mens als zwakste schakel’ bij security een onderdeel van de oplossing maken.
Zeker nu veel wordt thuisgewerkt moeten medewerkers meer dan voorheen over een behoorlijke basiskennis op het gebied van security beschikken. Een belangrijk aandachtspunt voor gebruikers én MSP’s is daarbij de bescherming van alle mobiele devices. Die blijken in de praktijk geliefde targets voor criminelen te zijn.
4. Speel als MSP in personeelstekorten
ICT-talent is moeilijk te vinden, terwijl de vacatures blijven toenemen. Dat geldt voor veel IT-bedrijven, maar zeker ook voor hun klanten. Toch zien we verschuivingen in het oplossen van deze tekorten, met name bij mkb-bedrijven. Zo gaan ze vaker binnen de organisatie op zoek naar verborgen ICT-talent.
Door die mensen te trainen kunnen ze, bijvoorbeeld, toch hun eerstelijns support inrichten. Vergelijk het met bhv’ers – maar dan voor IT-problemen. Met name jonge instroom heeft meer dagelijkse ervaring in video en digitale applicaties. Werk als MSP samen met hen en gebruik hun kennis. Ze concurreren niet met de dienstverleners van de MSP, maar zijn er een aanvulling op. Daarnaast kan de dienstverleners zijn (schaarse) eigen mensen tegen betere tarieven meer specialistisch werk laten doen. Het voordeel is ook dat het kennisniveau van de hybride werkende medewerkers stijgt.
Bied daarom als dienstverlener het trainen van die medewerkers aan. Niet alleen op het gebied van security. En zie ze als een verlengstuk van de eigen organisatie. Er kan ook een mooie loyaliteit uit groeien van de klant!
5. Geef de klant inzicht door middel van één platform
“Niet sturen op aanwezigheid, maar op output,” is een mantra dat we al kennen sinds de eerste stappen op weg naar het ‘Nieuwe Werken’, nu zo’n 10 jaar geleden. De pandemie bewees dat het kan, de realiteit op dit moment is echter dat we weer regelmatig collectief in de file staan.
Een essentiële vraag die directies, zeker in het mkb, parten speelt is: hoe stuur ik dan op de output? Wat is die output eigenlijk? Hoeveel uren zijn per project besteedt? Hoe rendabel zijn de projecten?
Geef mkb-bedrijven één overzichtelijke omgeving.
Ondernemers willen een systeem voor het antwoord op al deze vragen, Van planning en billable uren tot de financiële administratie. De praktijk is toch nog te vaak dat gewerkte uren bijgehouden worden in een Excel, dat men klantinformatie update in een portal en voor de planning even kijkt in een aparte projectmanagementtool.
Als we dan teruggaan naar wat we schreven over het écht profiteren van SaaS- en Cloud-diensten, dan is hier de rol van de MSP duidelijk: zet de cloud niet in omwille van de cloud, maar om de klantorganisatie werkelijk te helpen bij de digitale transformatie en zorg voor adequate begeleiding bij wat tot de belangrijkste IT trends 2023 hoort.
6. Bedwing de angst voor nieuwe technieken
43% van het MKB zegt dat ze de pandemie niet hadden overleefd met de techniek van tien jaar geleden. We geven drie voorbeelden van technologieën die nu volwassen genoeg zijn om te gebruiken.
Chatbots
Een paar jaar geleden was een chatbox vooral een irritatiepunt voor veel klanten, omdat het vaak niet de antwoorden gaf die gewenst waren. Door de groei van machine learning zijn chatbots steeds ‘volwassener’ geworden. Het personeelstekort bij organisaties maakt chatbots noodzakelijk in de communicatie naar klanten. En klanten zijn meer dan tien jaar geleden gewend aan digitale communicatie.
WhatsApp zakelijk gebruiken
Hoewel mail een belangrijke basis van communicatie zal blijven, zijn er andere communicatie-apps, die de plaats van e-mail snel innemen en die de mkb-klant van een MSP niet mag vergeten. Denk aan WhatsApp Business, waarbij het koppelen van een vast telefoonnummer tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is er een keur aan apps beschikbaar gericht op teamwork, collaboration en projectmanagement, bijvoorbeeld Slack, Trello of Asana. Deze tools maken onderlinge samenwerking eenvoudiger en efficiënter. MPS’s moeten deze tools integreren in hun dienstverlening.
Integratie telecom en IT
De ‘unified workspace’ wint aan terrein. Klanten en medewerkers willen één platform voor bellen, vergaderen, video en het delen van bestanden. Daarnaast dienen oplossingen geïntegreerd te zijn in de belangrijkste bedrijfsprocessen, zoals ERP en CRM-systemen. Deze technologie is al lang beschikbaar voor grote bedrijven, maar nu ook voor het mkb. Omdat de oplossingen cloud-based zijn, kunnen ze plaats- en tijdafhankelijk gebruikt worden.
Conclusie IT trends 2023
De overgang naar het hybride werken, als gevolg van de covid-rockdowns, heeft ook gevolgen voor MSP’s. Meer dan ooit moeten ze de security van de klantomgeving optimaliseren. Daarnaast is duidelijk, dat het massale gebruikt van SaaS- en Cloud-oplossingen nog niet betekent dat mkb-bedrijven werkelijk maximaal profiteren van de kracht van deze applicaties. Door de klant gericht te adviseren en daarmee de digitale transitie mogelijk te maken, maakt de MSP de doelstellingen van zijn kant mogelijk. En speelt hij in op de wensen van de gebruikers om echt hybride te werken.