In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws volgens…’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op. Vandaag Jeroen Gijzen van Wireless Logic.
Op 28 november publiceerde ChannelConnect een artikel over de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners. Innovatie in ziekenhuizen zou ernstig belemmerd worden door stijgende kosten. De afgelopen vijf jaar blijven de ICT-kosten ten opzichte van de omzet gelijk op 5,7%. Maar omdat er steeds meer geld gaat naar zaken als ICT-personeel, exploitatielasten op software en lifecycle management (patches en upgrades bijvoorbeeld) blijft er te weinig over om innovatie en optimalisatie met ICT te realiseren.
Maak een strategische keuze
Met deze kennis kwam er bij Jeroen Gijzen, commercieel directeur bij Wireless Logic, een belangrijke vraag naar boven: in hoeverre is verdergaande digitalisering in de zorgsector een strategische keuze? “Wanneer in de top van een zorginstelling wordt besloten invulling te geven aan de digitaliseringsparagraaf van het Integraal Zorgakkoord, dan ben je niet afhankelijk van bijvoorbeeld oplopende personeelskosten binnen het ICT-domein. Dan wordt er dus geld vrijgemaakt voor innovatie en optimalisatie door het digitaliseren en automatiseren van processen.”
Internet of Things-oplossingen
“Dit gebeurt nu niet of onvoldoende. Gemiddeld is 1,1% van de totale omzet van het ziekenhuis beschikbaar als investeringsbudget voor ICT, op basis van de benchmarkresultaten. Daar kun je dus helemaal niks mee. Kernvraag hier is: wat is leidend? Het IT-budget of het probleem dat je ermee oplost? De redenering waarbij je denkt dat je voor het halve geld ook het halve resultaat krijgt, gaat niet op. Je krijgt dan veel minder. Overbelast je zorgpersoneel nog steeds met administratieve taken die geautomatiseerd kunnen worden en je geeft geld uit aan IT-systemen die niet ten volle worden benut. De gevolgen zijn duidelijk: innovaties in de zorg komen maar heel moeizaam van de grond. Toepassingen voor zorg op afstand, zoals het werken met wearable devices om bepaalde gezondheidswaarden vast te stellen, zijn beschikbaar. De technologieën zijn bewezen en beschikbaar, zoals machine to machine communicatie (Internet of Things). Dit zijn essentiële bouwstenen om de druk in de zorgsector te verlichten.”
Gebrekkige koppelingen
Gijzen spreekt uit eigen ervaring wanneer hij zegt dat nog lang niet alle systemen in de zorgomgeving met elkaar kunnen communiceren. Tot grote frustratie van het zorgpersoneel dat hierdoor gedwongen is data handmatig over te zetten. Dat terwijl er toch veel inspanningen zijn om administratieve handelingen zoveel mogelijk uit het primaire zorgproces te halen. “Dit lukt blijkbaar nog onvoldoende. Als er toch zoveel geld gaat naar de exploitatie van de software, dan mag hier ook wel eens kritisch naar gekeken worden.”
Zorg op afstand
Daarnaast ziet hij kansen om bestaande innovaties beter te benutten. Zo werken verschillende zorgverleners met persoonsalarmeringsystemen, die cliënten kunnen activeren wanneer er een incident optreedt. Dit is nu nog vaak een eenvoudig systeem dat een tweeweg spraakverbinding tot stand brengt met de meldkamer. Vaak werken deze systemen nog met een verouderde netwerktechnologie als 2G en 3G, die op termijn worden uitgefaseerd. “Vervang dit systeem tijdig door bijvoorbeeld een oplossing met een smartwatch, die volledig IP-based is en naast positiebepaling zaken als bloeddruk, hartslag en saturatie uitlezen. Met deze laagdrempelige meetinstrumenten kun je tevens cliënten stimuleren hun levensstijl aan te passen en tevens zorg op een veel preventievere wijze gaan benaderen. Is het nu zaak om onze zorgcapaciteit in bijvoorbeeld ziekenhuizen verder op te schroeven of om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen uit het ziekenhuis blijven?” Gijzen benadrukt nogmaals dat het hier niet om pilots gaat of om proeftuinen. “Talloze vormen van mobiele en digitale zorg werken uitstekend, laat het dan ook voor jou als zorginstelling werken.”
Tijd voor visie
Gijzen trekt de voorzichtige conclusie dat IT-innovatie niet zorgbreed wordt geadopteerd. Het wordt dan ook tijd dat er zorgbestuurders opstaan met een visie waarin innovatie centraal staat. “Zo kun je de druk uit de zorg halen. Op basis van deze visie ga je investeren in innovatie en maak je de mensen enthousiast. Vergeet niet dat je hen vanaf het begin moet meenemen in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld als het gaat om generative AI. Innovaties moeten zo werken dat zij er in het primaire proces iets aan hebben.”