Het kabinet komt met een pakket van stevige nieuwe maatregelen in de strijd tegen desinformatie. Zo komt er een meldvoorziening, geschillenbeslechtingsorgaan en kenniscentrum waarmee burgers geschillen voor kunnen leggen over de besluiten die content moderatoren van online platformen nemen.
Ook komt er een aanvullende subsidie aan het BENEDMO-consortium, een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, zodat het factcheckersnetwerk in Nederland wordt versterkt. Verder zet het kabinet in op maatregelen om verspreiders en verspreiding van desinformatie tegen te gaan, en wil het de weerbaarheid van burgers versterken. Ook stimuleert het kennisontwikkeling van de problematiek en de effectieve aanpak daarvan.
Volgens het kabinet vormt de verspreiding van desinformatie, uit zowel binnen- als buitenland, een groot risico voor het vrije en open debat. Sinds 2017, toen het kabinet het eerste beleid tegen het fenomeen desinformatie met de Kamer deelde, is de verspreiding van desinformatie door de opkomst van generatieve AI toegenomen in omvang en intensiteit.
“Statelijke actoren stellen zich steeds assertiever op en trachten met informatieoperaties de informatieomgeving te manipuleren. Er zijn in de afgelopen maanden meerdere van dit soort desinformatiecampagnes blootgelegd door landen als Duitsland en Frankrijk. Binnen Nederland signaleren de AIVD en de NCTV ook dat onze democratische rechtsstaat onder druk komt te staan door de extremistische handelingen van aanhangers van complottheorieën. Tot slot is desinformatie over vaccinaties een van de 3 waarschijnlijke hoofdredenen voor de dalende vaccinatiegraad.”
Het kabinet onderscheidt 4 aandachtsgebieden waarvan het de overheid vindt dat het cruciaal is dat ze beschermd blijven tegen de risico’s van de verspreiding van desinformatie:
- Cruciale democratische processen, waaronder verkiezingen
- Volksgezondheid, waaronder mentale gezondheid en vaccinaties
- Sociale en maatschappelijke stabiliteit
- Inzet op het gebied van (internationale) veiligheid en stabiliteit