Het beheren van apparaten en applicaties is de laatste jaren steeds complexer geworden: medewerkers werken vanaf verschillende plekken en devices en de applicaties staan in uiteenlopende omgevingen. Dat vraagt om een andere kijk op applicatiebeheer zeggen Will Teevan van Recast Software en Peter Hermeling van Liquit.
In de meeste organisaties zijn tal van applicaties in omloop. In een ideale wereld werken die applicaties onder alle omstandigheden vlekkeloos. De praktijk is helaas weerbarstiger. Een medewerker die op kantoor zit, gebruikt bepaalde applicaties op een andere manier dan wanneer diezelfde medewerker dezelfde applicaties bijvoorbeeld van huis uit opent. Thuis gaat dat misschien via een Citrix-sessie, terwijl op kantoor de applicatie op een eigen server staat. En op kantoor moet de applicatie bijvoorbeeld worden gekoppeld met de lokale printer. Dat verloopt lang niet altijd vlekkeloos, met gefrustreerde gebruikers als gevolg.
Applicatiebeheer is uitdagend
Voor IT-afdelingen is het ondertussen steeds lastiger om te zorgen dat alle medewerkers veilig en efficiënt kunnen werken met al die apparaten en applicaties. Het aantal cyberdreigingen neemt toe en software-updates worden complexer en frequenter. Daarnaast zorgt wet- en regelgeving voor extra uitdagingen. Het opvallende is dat organisaties hun applicaties al zo’n twintig jaar op dezelfde manier updaten. De systeembeheerder krijgt een nieuwe applicatie, rolt die in de hele organisatie uit en overschrijft de bestaande applicatie. In een modern applicatielandschap moeten systeembeheerders een zekere mate van flexibiliteit hebben, zegt Will Teevan, CEO van Recast Software. Zijn bedrijf, een vooraanstaande leverancier van oplossingen voor endpoint management, heeft het Nederlandse Liquit overgenomen. Dit bedrijf uit Ridderkerk biedt een oplossing voor de uitdagingen rond applicatiebeheer.
Oplossing voor beheerders en gebruikers
“Je wilt overzichtelijk, flexibel en veilig alle applicaties aan gebruikers kunnen aanbieden,” zegt Teevan. ”We werken steeds meer in de cloud en toepassingen als Microsoft 365 en unified communications stellen andere eisen aan applicatiebeheer dan de traditionele manier van werken. Als IT-afdeling wil je niet alleen de controle over alle apparaten in je netwerk, je wilt ook dat alle applicaties goed werken, en veilig en up-to-date zijn. En als gebruiker wil je niet hoeven nadenken in welke IT-omgeving en met welke instellingen je je werk doet.”
Smart icons
Het was dan ook niet voor niets dat het Amerikaanse Recast Software zijn oog liet vallen op het Nederlandse Liquit. Teevan: “Zij hebben een oplossing voor applicatiebeheer ontwikkeld waarmee IT-beheerders de applicaties snel en veilig kunnen configureren, bijwerken en distribueren. Eindgebruikers hebben toegang tot applicaties vanuit één interface, waar die applicaties zich ook bevinden.” Het platform werkt met smart icons. “Als gebruiker klik ik op het icoon van een applicatie. Het icoon ‘weet’ wie ik ben, waar ik vandaan kom en wat ik probeer te doen. Dan kan het de beste ervaring bieden op het juiste moment. De applicatie wordt vanaf de meest logische omgeving opgestart, met de instellingen die op dat moment relevant zijn. Daarbij beschik je altijd over de laatste, veilige versie. Mocht je om een of andere reden een oudere versie van de applicatie nodig hebben, dan is ook die te activeren.”
In een modern applicatielandschap moeten systeembeheerders een zekere mate van flexibiliteit hebben
Eigen applicaties

Peter Hermeling
Peter Hermeling, medeoprichter en COO van Liquit vult aan. “Het platform aggregeert alle verschillende technologieën die bedrijven gebruiken in één interface. Daardoor maakt het voor de gebruiker niet uit of de applicatie lokaal geïnstalleerd is, of in een Citrix-omgeving of een andere virtualisatie-oplossing staat.” De catalogus van applicaties waar Liquit uit kan putten, bevat momenteel ruim 4.000 titels voor Windows en macOS en wordt continu gecureerd om te zorgen dat de meest up-to-date versies beschikbaar zijn. “Als een organisatie zelf een applicatie heeft ontwikkeld, kan die worden toegevoegd. Daarmee kunnen we de hele applicatie-stack van de organisatie ondersteunen.”
Goed nieuws voor msp’s
Met de overname van Liquit biedt Recast Software nu een breder scala aan oplossingen voor applicatiebeheer en endpoint-beveiliging. Dat vermindert het werk en de uitdagingen voor IT-professionals. Eindgebruikers krijgen een betere ervaring doordat ze toegang krijgen tot een brede suite van tools en resources, waardoor ze slimmer met IT-oplossingen kunnen werken. Daarnaast is het volgens Peter Hermeling goed nieuws voor msp’s. “Veel klanten besteden het applicatiebeheer uit aan msp’s. We hebben vanaf de start van ons bedrijf in 2015 gezorgd dat onze oplossing voor hen geschikt is door deze multitenant te maken. Eén msp kan een master zone creëren waar alle applicaties voor tientallen of zelfs honderden klanten te beheren zijn. Ze hoeven een applicatie maar één keer aan te maken in de master-omgeving en kunnen die dan voor al hun klanten gebruiken. Door dit keer op keer te doen, besparen organisaties flink.”Het kantoor van Liquit, nu gevestigd in Ridderkerk, verhuist komend najaar naar een groter kantoor in Utrecht, wat het hoofdkantoor wordt voor Recast Software in Europa. Will Teevan: “Liquit heeft al een aantal grote klanten in Nederland en andere Europese landen, nu kunnen we gezamenlijk het platform wereldwijd onder de aandacht brengen. We zullen ook in de toekomst flink blijven investeren in dit platform.”