Slechts 48 procent van de zorgorganisaties heeft sinds de invoering van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) een volledige impactanalyse uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van SureSync.
De Wegiz, die op 1 juli 2023 in werking trad, verplicht zorgorganisaties tot veilige en uniforme digitale gegevensuitwisseling, maar de implementatie verloopt traag.
Hoewel 90 procent van de ondervraagde beslissers bekend is met de wet, blijft daadwerkelijke actie vaak uit. Zo geeft 42 procent aan wel enig inzicht te hebben in de impact van de wet, maar nog niet te weten welke concrete stappen nodig zijn. Slechts 22 procent wil de vereiste procesaanpassingen binnen een jaar afronden, en 20 procent mikt op een termijn van twee jaar.
Toch zijn er ook organisaties die al voorbereidingen treffen. Een derde (33%) heeft een intern trainingsprogramma opgezet om medewerkers voor te bereiden op de veranderingen. Daarnaast heeft 32 procent nieuwe software aangeschaft ter ondersteuning van de implementatie, en voert 31 procent regelmatige controles of audits uit.
Sander Odijk, Managing Director bij SureSync, ziet het bewustzijn over de noodzaak van betrouwbare data-uitwisseling wel toenemen, maar waarschuwt voor passiviteit: “Veel organisaties voelen nog niet de urgentie om in actie te komen. Daarmee lopen ze risico op complianceproblemen, verstoringen in zorgprocessen en een verminderde dataveiligheid. Gerichte voorbereiding en investeringen in kennis en technologie zijn essentieel om te voldoen aan de wetgeving én om de zorgkwaliteit te verbeteren.”