De markt voor mini-datacenters (MDC) groeit fors de komende jaren. Vooral voor mkb-ondernemers en voor MSP’s die in het kleinzakelijke segment actief zijn is een klein datacenter interessant.
Een mini-datacenter kun je omschrijven als een op zichzelf staande omgeving die kan variëren van een enkel rack tot maximaal 40 rackbehuizingen. Het is in feite een gecontaineriseerde (modulaire) datacenterarchitectuur. Een dergelijk systeem bevat dan zowel de IT-elementen van de infrastructuur, als de ondersteunende zaken zoals koeling, voeding, connectiviteit, een noodstroomvoorziening en brandbeveiliging.
Tot een IT-belasting van ongeveer 250 kW spreken we over mini-datacenters. Ze worden algemeen als een geschikte oplossing gezien voor disaster recovery, maar ook als centrale eenheid van waaruit verschillende locaties in een netwerk aangestuurd worden.
Mini-datacenter oplossing voor een winkelketen
Een kleine winkelketen met een aantal vestigingen kan op een dergelijk systeem kassasystemen en de administratie laten draaien, en het ook gebruiken voor het voorraadsysteem en de website of webshop. MDC’s zijn ook om andere redenen interessant voor retail-organisaties. Zij kunnen met een klein datacenter maximaal profiteren van lage latency.
Een MSP kan echter ook zelf een dergelijk mini-datacenter opzetten. Klanten kunnen er hun software op laten draaien (en daarmee beschikken over een private cloud omgeving) of het gebruiken als back-up voorziening.
Omdat dergelijke configuraties relatief vaak voorkomen, voorzien verschillende fabrikanten in standaardoplossingen. Het kan daarbij gaan om een geheel vooraf geïnstalleerde en volledig geïntegreerde plug-and-play infrastructuur. De uitrol is in enkele dagen te realiseren.
Schaalbaar en verplaatsbaar
Naast de korte implementatietijd hebben deze datacenters meer voordelen. Ze zijn heel flexibel in te zetten, zijn niet alleen schaalbaar maar vaak ook eenvoudig verplaatsbaar. Dit kan van belang zijn tijdens grote festivals, op bouwlocaties of bij het inrichten van een startende retailketen.
Minidatacenters vormen een interessante oplossing die aan de orde kan komen in CAPEX-OPEX-discussies die de laatste jaren in de IT spelen. Wordt gekozen voor onpremise investeringen, of juist voor de cloud, waarbij een bedrag betaald wordt voor het daadwerkelijke gebruik.
Een goed geconfigureerd MDC vereist geen grote investering en zeker als het aantal gebruikers langere tijd constant is zullen de operationele kosten niet voor verrassingen zorgen.
Lage kosten van mini-datacenter
Voor de periode 2023-2027 verwacht onderzoeksbureau TechNavio een jaarlijkse groei van ruim 18% aan investeringen in deze apparatuur. Die groei is het gevolg van een toenemende vraag bij het mkb die gerelateerd is aan de nog steeds stijgende acceptatie van de virtual desktop infrastructuur, die dan in het geval van een MDC eenvoudig kan draaien in een private cloud.
Ook het feit dat mini-datacenters heel efficiënt kunnen functioneren tegen lage kosten is een driver. Daarnaast is de populariteit van deze mini-datacenters het gevolg van de toenemende consolidaties onder de grotere datacenters. Mini-datacenters hebben een kleine footprint. De systemen zijn ontworpen om passief gekoeld en stil te zijn.
Een MDC is in de praktijk meestal complementair aan de cloud. Een mini-datacenter brengt rekenkracht naar de lokale business toe. Dat is vaak goedkoper dan het heen en weer sturen van data naar een cloudapplicatie en verbetert de latency.
Rol voor partners
Zeker MSP’s die investeren in een mini-datacenter kunnen door een persoonlijke relatie met hun klant toegevoegde waarde leveren. Of zich ontpoppen tot reseller van de oplossing. Een mini-datacenter wordt namelijk in veel gevallen met alle onderdelen bij elkaar geleverd via channel partners.
In het februarinummer van ChannelConnect gaan we uitgebreid in op de laatste ontwikkelingen omtrent datacenters.