Centric heeft aangekondigd dat de dochterondernemingen van Centric Holding worden overgenomen door een consortium van Nederlandse IT Services ondernemers onder leiding van Imker Capital Partners.
Het consortium omvat onder anderen Adriaan Mol, oprichter van Mollie en Bird, Ronald Bezuur, oprichter en CEO van Uniserver, en Bram Bastiaansen, oprichter van ACT Group.
Imker Capital Partners, dat een meerderheidsbelang in het consortium heeft, is een investeerder met Nederlandse wortels, volledig gefinancierd met eigen kapitaal.
Willem Meijer, bestuursvoorzitter Centric: “Na een zorgvuldig verkoopproces hebben we gekozen voor Imker Capital Partners, met het consortium van Nederlandse ondernemers. Met deze koper hebben we een langetermijn-investeerder gevonden, die voldoet aan de criteria die we als bestuur en met de beheerder van de aandelen hebben opgesteld. Imker Capital Partners brengt samen met de consortiumpartners veel kennis met zich mee en is in het verlengde van onze strategie toegewijd om Centric te ondersteunen voor verdere groei.”
Harm van Goor, investment director bij Imker Capital Partners: “Centric heeft een solide basis die, ondanks een bewogen periode, perspectief biedt op een duurzame en zelfstandige toekomst. Samen met een aantal gerenommeerde ondernemers uit de Nederlandse software en IT Services sector, brengen we expertise en kapitaal om met de benodigde maatregelen het fundament van Centric de komende jaren te transformeren en verstevigen, en toekomstige groeikansen te benutten.”
Peter Wakkie, CEO Centric: “Met deze overeenstemming komt Centric definitief in rustiger vaarwater. Ik wil onze medewerkers, klanten en partners bedanken voor het vertrouwen in Centric in de afgelopen periode.”
De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt. Daarnaast wordt aan de Ondernemingsraad van Centric een advies gevraagd volgens de gebruikelijke procedure. De transactie zal naar verwachting in september worden afgerond. Na het verkopen van de dochterondernemingen zal het overgebleven Centric Holding blijven bestaan vanwege de afwikkeling van de nog lopende enquêteprocedure, de naam zal worden veranderd. Financiële details over de overeenkomst worden niet bekendgemaakt
Centric kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws vanwege eigenaar Gerard Sanderink die in opspraak kwam door zijn relatie met Rian van Rijbroek, zij had zich valselijk voorgedaan als cyberdeskundige in het programma Nieuwsuur. Van Rijbroek beïnvloedde Sanderink sterk en stuurde e-mails namens hem, waarin onder andere zijn ex, Brigitte van Egten, die ze van fraude beschuldigde. Van Egten klaagde Sanderink aan wegens smaad, wat resulteerde in een schadevergoeding van 4,6 miljoen euro.
Sanderink betrok zijn bedrijf Centric in het conflict door beslag te laten leggen op het bedrag dat hij aan Van Egten moest betalen, wat leidde tot het opstappen van de directie van Centric. In 2022 werd Sanderink door de rechter verwijderd als bestuursvoorzitter van Centric en werden zijn aandelen onteigend. In 2023 werd hij geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud. In april oordeelde de rechtbank dat Sanderink 91 miljoen euro aan Centric moet betalen in een conflict over een lening.