Om de cyberweerbaarheid van ondernemend Nederland te vergroten, stimuleert het Digital Trust Center (DTC) de opzet van samenwerkingsverbanden sinds 2018 met de subsidieregeling ‘Versterking Cyberweerbaarheid’. Projecten die de cyberweerbaarheid van bedrijven op een structurele en schaalbare wijze vergroten en voldoen aan de gestelde criteria, kunnen aanspraak maken op de subsidie.
Dit jaar hebben negen combinaties van publiek private organisaties een plan ingediend voor de subsidieregeling Versterking Cyberweerbaarheid. Van de ingediende plannen hadden er 3 betrekking op het verhogen van de cyberweerbaarheid in een sector. De rest van de voorstellen was landelijk of op een specifieke regio gericht. Een onafhankelijke adviescommissie heeft 5 projecten uitgekozen die subsidie krijgen.
Cool Cyberweerbaarheidsplan
Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen (Nekovri) is de belangrijkste (branche)organisatie in Nederland op het gebied van temperatuurgevoelige producten. Dit project heeft als doel om bewustwording te creëren over de risico’s van cyberaanvallen- en incidenten bij bedrijven in de koel-vriessector in Nederland en hen te ondersteunen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid en naleving van de NIS2-richtlijn.
Zzp en micro-mkb cyberweerbaarheid
ID Control B.V. wil, in samenwerking met beUnited, de cyberweerbaarheid van het micro-mkb verhogen via haar landelijke netwerk van bijna 40.000 ondernemers. Gedurende 2 jaar krijgen micro-mkb-bedrijven kosteloos toegang tot bewustwordingsvideo’s, minimaal 50 fysieke en online workshops, ID Control beleidscans en toetsingen (assessments).
Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag
Dit project van Stichting Hoger Beroepsonderwijs Haaglanden legt de basis voor een lokaal cyberweerbaarheidsplatform in Den Haag. Dit project is de eerste stap naar een meerjarige, vrijwillige samenwerking tussen organisaties in de regio Den Haag, gericht op het verbeteren van de cyberweerbaarheid.
Cyberweerbaarheidscentrum Oost-Nederland
Gezien de economische activiteit in Overijssel en Gelderland en de cruciale rol van deze provincies in de innovatiekracht van Nederland en het achterblijven van de digitale weerbaarheid van het mkb, is een stevige stap voorwaarts urgent. Voor mkb-bedrijven in niet-vitale sectoren faciliteert dit cyberweerbaarheidscentrum het vinden van passende (vervolg)stappen, via een community, doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpmiddelen of advies van een moderator / ervaren CISO binnen de community.
Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland
Omdat er (nog) geen vitale bedrijven zijn aangewezen in Caribisch Nederland, is er nog geen wettelijke plicht voor belangrijke bedrijven, zoals energie-, water- en telecombedrijven, om bepaalde maatregelen te treffen. Het project ‘Versterken Cyberweerbaarheid Caribisch Nederland’ van Matribu B.V. brengt daar verandering in, door laagdrempelige cybersecurity-scans aan te bieden en een ISAC-netwerk op te zetten.