De Nederlandse ICT-sector levert een groeiende bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product (BBP), met bijna 100.000 ICT-bedrijven die eind 2024 goed waren voor 4,4% van het totale bedrijfsleven. Dat blijkt uit het Jaarbeeld 2024 van Topsector ICT, waarin de voortgang van Nederland op het gebied van digitalisering wordt belicht.
Steeds meer bedrijven in andere sectoren worden daarnaast ICT-gedreven, wat het strategische belang van digitalisering voor de brede economie onderstreept.
Digitale innovatie onder één regie
Een belangrijke mijlpaal in 2024 was de lancering van de eerste zelfstandige Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering. Hiermee worden alle digitale innovatieprogramma’s voor het eerst gebundeld, wat de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid versterkt. Binnen deze agenda worden momenteel twee actieprogramma’s ontwikkeld: AI/Data en Cybersecurity Technologies. Beide worden later dit jaar gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Onderzoek, mkb-ondersteuning en internationale profilering
Op het gebied van publiek-private samenwerking zijn in 2024 vier nieuwe PPS-projecten gestart, onder meer gericht op Large Language Models, Responsible AI en Digitale Product Paspoorten. De samenwerking met ROM-NL, Techleap en Invest NL werd geïntensiveerd, resulterend in 22 netwerkactiviteiten en ondersteuning voor vijf mkb’ers via innovatiemakelaars.
Ook internationaal was de sector actief. Topsector ICT ondersteunde in 2024 handelsmissies en beurzen als het Mobile World Congress in Barcelona en de Hannover Messe, waar meer dan 150 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd waren.
Digitale vaardigheden en arbeidstekorten
Volgens de Digital Economy and Society Index (DESI) staat Nederland bovenaan in Europa wat betreft digitale vaardigheden, met een score van 54,5%. Tegelijkertijd laat de Network Readiness Index een daling zien – van plaats zes naar lager – vooral vanwege een lage score op de categorie ‘mensen’. Dit wijst op een aanhoudend tekort aan ICT-professionals.
Human Capital Agenda ICT
Om dit tekort aan te pakken, werd in 2024 een uitvoeringsstrategie gepresenteerd binnen de Human Capital Agenda ICT. Deze richt zich onder meer op versterking van het ICT-onderwijs, het stimuleren van zij-instromers en bijscholing, en het verbeteren van randvoorwaarden voor digitale loopbanen. Specifiek is ook ingezet op het terugdringen van het tekort aan cybersecurityspecialisten.
Het volledige Jaarbeeld 2024 is beschikbaar via topsector-ict.nl.