Het partnerecosysteem kent veel partijen. In elke editie van ChannelConnect belichten we de activiteiten van een IT-dienstverlener. Deze keer is dat Knoworries, een IT-dienstverlener die in 2025 zijn 30-jarig bestaan viert.
Knoworries werd opgericht door Jeroen Komen en was min of meer het gevolg van een lift met een ondernemer. Tijdens een liftavontuur naar een banenbeurs in Amsterdam ontmoette -Komen langs de A1 de directeur van Fagerhult, en zo werd hij het pad van de IT ingeduwd. Al snel besefte hij dat zijn affiniteit met IT ook iets voor hemzelf kon opleveren, en ontstond het idee voor zijn eigen bedrijf. “Als we de verhalen mogen geloven, is daar Knoworries uit ontstaan,” zegt Marco Lutters, een van de huidige partners van het bedrijf.
In 1997 begon Lutters bij Knoworries als de vierde medewerker. Wat oorspronkelijk een bijbaan naast zijn studie was, werd al snel een fulltime baan. In 2004 verliet Lutters het bedrijf, maar in 2014 werd hij opnieuw benaderd door Komen, die vanuit Australië via Skype liet weten dat hij wilde stoppen met de onderneming. Dit leidde tot een gesprek met Arjen van Ruiten, die inmiddels bij het bedrijf werkte en het wilde overnemen. Zo ontstond een nieuwe directie van Knoworries.
Nadruk op beheer
Knoworries heeft altijd zijn eigen weg gevolgd, met een sterke focus op klantcontact en een unieke bedrijfscultuur. “Meer dan de helft van ons team bestaat uit supportmedewerkers die direct met klanten werken,” legt Van Ruiten uit. Waar veel IT-bedrijven zich richten op technische processen en grote projecten, legt Knoworries de nadruk op beheer. Dit wordt door klanten gewaardeerd.
Lutters benadrukt dat de bedrijfscultuur net zo belangrijk is als technische kennis. “Je kunt veel weten, maar zonder een goede klik met de klant is dat niet genoeg. Wij zoeken mensen die niet alleen technisch vaardig zijn, maar ook humor en een sociale instelling hebben. Als je geen humor hebt, pas je hier niet,” zegt hij lachend.
Wij zoeken mensen die niet alleen technisch vaardig zijn,
Knoworries groeide van een klein team naar een bedrijf met 26 medewerkers. Het bedrijf maakt bewuste keuzes in zijn dienstverlening. “We leveren nog steeds hardware zoals laptops, maar servers doen we al jaren niet meer,” zegt Lutters. “De overstap naar de cloud was voor ons en onze klanten een grote verandering, maar we hebben er volledig op ingezet.”
Een cloud-gedreven onderneming
De overstap naar de cloud werd een cruciaal moment voor Knoworries. “Zeven jaar geleden begonnen we met de volledige cloudwerkplek,” vertelt Lutters. “Toen was dat nog relatief nieuw en spannend, maar nu is het de standaard. Toch komen we bij nieuwe klanten nog regel-matig fysieke servers in de kast tegen.”
Zeven jaar geleden begonnen we met de volledige cloudwerkplek
De coronacrisis versnelde de adoptie van remote werken. “We hebben tijdens die periode veel bedrijven geholpen met veilige thuiswerkoplossingen,” zegt Van Ruiten. -“Projecten werden volledig op afstand uitgevoerd, en veel klanten vonden dat efficiënt en prettig.”
Duurzaamheid is een belangrijk -thema voor Knoworries. Lutters legt uit: “Microsoft heeft ‘Microsoft’s sustainability commitment’ gelanceerd om datacenters CO2–neutraal te maken. Maar wat gebeurt er aan de voorkant? Wij zijn aan de slag gegaan met refurbished laptops en het documenteren van de CO2-footprint van IT-apparatuur. Daarnaast kopen we de aan hun IT gerelateerde CO2-uitstoot van onze klanten af, wat ons echt uniek in Nederland maakt.”
Knoworries werkt uitsluitend met Microsoft-oplossingen. “We zijn Microsoft First,” zegt Van Ruiten. “We gebruiken zoveel mogelijk de functionaliteiten binnen de Microsoft 365-licentie en werken alleen met Azure. Dit zorgt voor een sterke en uniforme IT-omgeving.”
Het zorgt voor een sterke en uniforme IT-omgeving
Kinderziektes overwinnen
De al genoemde overgang naar de cloud was niet zonder uitdagingen, maar gelukkig maakte Knoworries die reis al door voordat Corona de wereld trof. De heren herinneren zich de tijd waarin bellen via de -cloud en Skype for Business nog in de kinderschoenen stonden. “We moesten zelf de kinderziektes -ondervinden voordat we de oplossingen aan klanten konden bieden,” zegt Van Ruiten.
“Er waren tijden dat we soms onbereikbaar waren. Klanten -belden en het werkte niet. We -waren -misschien een paar stappen te vroeg,” vertelt hij. Deze ‘cloudvrees’ was een groot obstakel. Bedrijven aarzelden om over te stappen naar de cloud, omdat ze niet precies wisten waar hun data werden opgeslagen en de fysieke servers misten. Toch werden deze twijfels op een gegeven moment onhoudbaar. “We kwamen op een punt dat het niet meer te verdedigen was om nog op een server in een datacenter te -blijven draaien,” zegt Van Ruiten.
Volgens Lutters blijft de cloud in sommige gevallen kostentechnisch een uitdaging, vooral voor bedrijven met veel fysieke servers. “In eerste instantie lijkt on-premise draaien misschien goedkoper, maar de beveiliging in de cloud is ongeëvenaard,” legt hij uit. “Bij pentests bij on-premise klanten zien we dat het niet de vraag is óf er ingebroken wordt, maar hoelang het duurt. In de cloud kunnen we veel sneller een veilige omgeving neerzetten.”
Jubileumfeest
Het 30-jarig jubileum van -Knoworries in 2025 wordt groots gevierd. Op 1 september vindt het feest plaats in restaurant Down Under te Nieuwegein. “Het is extra bijzonder omdat het restaurant een klant van ons is,” zegt Lutters.
Zakelijk gezien kijkt Knoworries met vertrouwen naar de toekomst. “We hebben de juiste mensen op de juiste plekken,” zegt Lutters. “Elk jaar denken we dat we even rust krijgen, maar telkens blijkt het weer een bouwjaar te zijn. En dat is juist wat het zo mooi maakt.”