Tijdens de keynote van WWDC 2025 presenteerde Apple een reeks softwarevernieuwingen die voor ontwikkelaars, softwareleveranciers en zakelijke gebruikers interessant zijn. Apple Intelligence krijgt nu generatieve AI-functies die volledig on-device draaien.
Apple positioneert deze stap nadrukkelijk als privacyvriendelijk alternatief voor cloudgebaseerde AI-diensten. Ontwikkelaars krijgen nu via het nieuwe Foundation Models-framework toegang tot Apple’s eigen taalmodellen en beeldherkenningsfuncties, zonder dat daar een internetverbinding voor nodig is. Daarmee biedt Apple ontwikkelaars de mogelijkheid om AI-functionaliteit direct in hun apps te integreren, met volledige controle over de gebruikersdata en met minimale latency.
Tegelijk met deze aankondigingen introduceerde Apple een herontwerp van het besturingssysteem. Met de introductie van het zogeheten Liquid Glass-design brengt Apple een visuele eenheid aan tussen iOS, iPadOS, macOS, watchOS en visionOS. Ze krijgen ook allemaal hetzelfde versienummer – 26 – gebaseerd op het jaartal. Transparantie, dieptewerking en vloeiende animaties moeten zorgen voor een consistentere gebruikerservaring, ongeacht het apparaat. Voor ontwikkelaars betekent dit dat ze hun apps opnieuw moeten aanpassen qua interface en interactieontwerp. Apple levert daarvoor nieuwe componenten en ontwerptools aan, waaronder een uitgebreide update van SwiftUI en verbeterde API’s voor iconen en layout.
Foundation Models
Voor app-bouwers en softwarebedrijven is vooral de toegang tot Foundation Models relevant. Apple maakt het mogelijk om standaardtaken zoals samenvatten, herschrijven, rubriceren of analyseren van content via eenvoudige Swift-code aan te roepen. Ook voor beeldherkenning en contextuele scherminterpretatie zijn er nieuwe API’s beschikbaar. Deze functies draaien alleen op Apple Silicon en zijn beschikbaar op iPhone, iPad en Mac. Apple benadrukt dat de modellen lokaal draaien, en dus voldoen aan de strengste eisen op het gebied van databeveiliging en compliance.
De ondersteuning van Macs met Intel-processoren blijft voor macOS 26 (codenaam Tahoe) sowieso beperkt tot slechts enkele modellen, de Intel 16‑inch MacBook Pro (2019), de 13‑inch MacBook Pro (2020 met vier Thunderbolt‑poorten), iMac 2020 en Mac Pro 2019. De volgende versie van macOS 27 draait dan alleen nog maar op Apple Silicon. De verwachting is dat Apple nog zeker enkele jaren zal zorgen voor (beveiligings)updates voor Intel.
Veel nog niet in Nederland
Hoewel veel van de aangekondigde functies al in het najaar beschikbaar komen, geldt dat niet voor de ondersteuning van de Nederlandse taal. De AI-functionaliteiten zijn bij de lancering alleen beschikbaar in het Engels en worden daarna gefaseerd uitgerold naar andere talen, waaronder Frans, Duits en Japans. Ondersteuning voor het Nederlands staat gepland voor eind 2025. Dat betekent dat Nederlandse gebruikers voorlopig nog beperkt toegang hebben tot de nieuwe mogelijkheden. Toch kunnen ontwikkelaars en IT-dienstverleners nu al beginnen met het integreren en testen van Apple Intelligence, bijvoorbeeld door Engelstalige testomgevingen op te zetten of door AI-functies in apps modulair op te bouwen.
Naast Apple Intelligence introduceert Apple ook verbeteringen op platformniveau. iPadOS ondersteunt voortaan volledige vensterbeheer, inclusief vrij positioneerbare en schaalbare applicatievensters – een stap richting laptopfunctionaliteit. macOS krijgt onder meer een verbeterde zoekfunctie (Spotlight), een nieuwe Phone-app en ondersteuning voor contextuele acties via Siri en AI. Op de Apple Watch doet een virtuele AI-coach zijn intrede, en op de Apple TV wordt de interface vernieuwd in lijn met Liquid Glass.
Voor zakelijke ontwikkelaars biedt Apple vanaf deze week betaversies aan van iOS 26, macOS Tahoe en iPadOS 26. De publieke releases volgen dit najaar.