Voor het eerst in jaren bracht HP het wereldwijde partnerecosysteem fysiek bij elkaar tijdens een groot evenement in Chicago. Hybride werken was het centrale thema. “De manier van werken is blijvend veranderd.”
De wereldwijde pandemie veranderde elk aspect van ons leven, zowel persoonlijk als professioneel,” begon de CEO van HP, Enrique Lawrence, in ‘windy city’ zijn keynote tijdens de eerste grote wereldwijde partnerconferentie sinds de pandemie. “De manier waarop we werken en de manier waarop onze klanten en partners werken, is volledig veranderd. En deels zal die verandering blijvend zijn.”
De directe impact van de pandemie was er natuurlijk op persoonlijk en professioneel vlak voor ons allemaal. Maar daarnaast werd de technologiesector ook geraakt door serieuze problemen in en met de supply chain. “Die zijn nu gelukkig voorbij,” gaf de topman aan. Lawrence durfde daarom eigen zeggen met ‘realistisch optimisme’ naar de markt te kijken. “Net als veel andere technologiebedrijven weten we dat we te maken hebben met een moeilijke omgeving,” gaf de CEO aan. “Veel van onze belangrijkste markten groeien op dit moment niet en we verwachten ook niet dat ze in de rest van 2023 sterk zullen groeien.”
De veranderingen als gevolg van de pandemie zijn blijvend
Aan de andere kant, en dat is het optimisme naast het realisme, ziet Lawrence sinds 2017 beslist een groeitraject. “En als we kijken naar de kansen die de markt biedt, de kans voor groei voor deze hele sector, dan hebben we reden erg optimistisch te zijn over de toekomst.”
Opvallende markttrends
In zijn bijdrage besprak Lawrence drie structurele veranderingen die hij in de technologiebranche en de markt ziet. Het zijn observaties die duidelijk een breder beeld geven dan uitsluitend de visie van HP als bedrijf. Lawrence: “Ten eerste betreden bedrijven zoals wij het tijdperk van Artificial Intelligence. We voegen AI-technologieën toe aan onze printers en pc’s om betere ervaringen en een verbeterde productiviteit te bieden aan onze eindklanten”.
Ten tweede is de opkomst van hybride werken een blijvertje, is de overtuiging van de CEO. “Die flexibiliteit willen we natuurlijk bieden,” gaf Lawrence aan. Maar hij voegde eraan toe, en die mening werd op het podium nadrukkelijk gedeeld door onder meer prominenten als de CEO van AMD en een topvrouw van Intel, dat ondernemingen ook werknemers nodig hebben die weer op kantoor zijn. “Dit, om op kansen voor de toekomst te spelen, nieuwe producten te ontwerpen, ontwikkelingen met elkaar te bespreken en samen aan het bedrijf te bouwen.”

Enrique Lawrence
Het hybride werk heeft volgens Lawrence ook geleid tot een ander gebruik van apparatuur die in veel markten zichtbaar is. “Zo zijn pc’s communicatiemiddelen geworden. Vier of vijf jaar geleden waren we gewend dat klanten spreadsheets en documenten maakten. Tegenwoordig gebruiken onze klanten ze meestal om te communiceren, om deel te nemen aan vergaderingen; dus steeds vaker vooral om videoconferenties te houden.” Dit stelt andere eisen aan de devices, maar ook aan de ruimtes waarin vergaderd wordt. En waarbij sommige deelnemers fysiek op een andere locatie zijn.”
Veerkracht belangrijker geworden
Een derde markttrend die Lawrence benoemde, is het feit dat veerkracht (‘resilience’) een veel belangrijker aspect is geworden in de bedrijfsvoering van ondernemingen. “De grote technologiepartijen hebben de opdracht zich te richten op het bouwen van veerkrachtige toeleveringsketens.”
Elk bedrijf moet klaar zijn voor mogelijke, en soms ingrijpende, veranderingen. “Dat is niet eenvoudig, want eigenlijk leven we in een tijdperk van diepgevoeld wantrouwen. Burgers bouwden wantrouwen op jegens hun eigen regeringen.” Het is de opdracht van vendoren van technologie en innovatieve oplossingen om “vertrouwen op te bouwen bij de klanten door transparant, eerlijk en authentiek te zijn.”
Hybride werken is complexe uitdaging
Michelle Johnston Holthouse, Executive Vice President and General Manager, Client Computing Group bij Intel, adresseerde vervolgens tijdens het event de impact van hybrid work en de toekomst van computers. “Het hybride werken, betekent verschillende dingen voor verschillende mensen,” stelde Intels topvrouw. “Hierdoor hebben we te maken met een complexe uitdaging, die tevens een kans is, om door technologie het hybride werken tot een succes te maken.”
Tijdens de pandemie realiseerden veel mensen zich dat hun hardware en technologie thuis niet aan hun verwachtingen voldeden. Dit werd door henzelf, door werkgevers en door leveranciers als Intel, HP en collega’s snel opgelost. Holthouse: “De uitdaging is echter nog groter wanneer sommige mensen op kantoor zijn, sommigen onderweg en anderen thuis. Het bieden van een geweldige audiovisuele ervaring, een veilige communicatievorm en een eenduidige performance op kantoor, onderweg, thuis of op andere locatie vereist niet alleen geweldige hardware, maar ook geweldige software, platforms en engineering.”
Hybride werken betekent verschillende dingen voor verschillende mensen
Johnston Holthouse ging, niet onlogisch vanuit haar functie bij Intel, verder in op het belang van een ‘geweldige hardware-ervaring’ voor werknemers. “Die is niet alleen belangrijk voor de productiviteit van de medewerkers, maar zeker ook voor het aantrekken en behouden van talent.”
Gevraagd naar het belang van computers voor bedrijven en hun IT-partners in de toekomst, merkt Johnston Holthouse op dat de pc nog steeds het middelpunt van ieders leven is. “We moeten ons focussen op de ervaringen die mensen willen hebben bij het gebruik van hun pc of notebook of ander device.”
Partners spelen daarbij een essentiële rol, omdat ze de gewenste ervaring kunnen vertalen naar kaders voor de industrie, kon je uit de woorden van Intels VP opmaken.
Omvang cybercrime gigantisch
Tijdens de conferentie was er veel aandacht voor cybersecurity, een thema dat ook bij partnerorganisaties (msp’s en mssp’s) actueler is dan ooit. Cybercriminaliteit is in omvang inmiddels de derde economie van de wereld, bleek tijdens de conferentie. Dat het bij digitale criminelen allang niet meer om puisterige pubers op een zolderkamer gaat is inmiddels wel bekend. Maar dat de waarde van hun strafbare handelingen optelt tot 8 biljoen euro is wel verrassend. Dat betekent dat die criminele-economie groter is dan die van landen als Japan en Duitsland en maar een beetje minder groot dan de VS en China. De omvang van deze cybercrime economie is dus gigantisch en de pandemie én de oorlog in Oekraïne hebben alleen maar gezorgd voor een groeiversnelling van online criminele activiteiten.
Optimaal profiteren van totale stack
Een van de adviezen die partners mee kunnen nemen naar hun klant is de noodzaak voor eindklanten om optimaal te profiteren van de investering op het gebied van security die ze inmiddels al deden. “Dit omvat voor partners onder meer de taak om te identificeren welke al aanwezige beveiligingstools en -services de meeste waarde bieden. En die vervolgens optimaal te benutten.”
Als een bedrijf bijvoorbeeld heeft geïnvesteerd in een SIEM-platform (Security Information and Event Management), dan kan een partner de kracht van dit platform in veel gevallen versterken door het te integreren met andere tools en services, die ervoor zorgen dat de totale effectiviteit van de omgeving verbetert.
Snelle aanpassingen nodig
Daarnaast moeten partners en hun eindklanten zich er bewust van zijn dat nieuwe technologieën en diensten nodig zijn om opkomende bedreigingen in het landschap het hoofd te bieden. Duidelijk werd dat het tempo van veranderingen in het dreigingslandschap de afgelopen jaren enorm toenam. Bedrijven en hun partners moeten zich snel kunnen aanpassen aan deze veranderingen. Dit omvat niet alleen het bijhouden van nieuwe technologieën en services die op de markt verschijnen. Maar zeker ook het evalueren van hun potentiële impact op de beveiligingsstrategie van het specifieke bedrijf of een bepaalde omgeving.
Ook hier kwam het onderwerp hybride werken terug: met de opkomst van moderne werkvormen en de toegenomen afhankelijkheid van de cloud, moeten bedrijven bijvoorbeeld nieuwe security-technologieën gebruiken, zoals Cloud Access Security Brokers (CASB’s) om hen te helpen hun cloud-omgevingen beter te beveiligen.
Nieuwe technologieën en diensten zijn nodig om nieuwe bedreigingen af te wenden
Hybride werk heeft ervoor gezorgd dat de bescherming van endpoints belangrijker is geworden en zeker ook uitdagender. Ze vormen immers voor criminelen mogelijk poorten tot het bedrijfsnetwerk en de data in de IT-omgeving. Een belangrijke tool is het steviger maken van het identiteits- en toegangsbeheer (IAM) bij een eindklant. Zo kunnen deze klanten van resellers, gebruikersidentiteiten en toegang tot bedrijfsmiddelen (door de partner laten) beheren. IAM is vooral heel belangrijk in een hybride werkomgeving, omdat het ervoor zorgt dat gebruikers de juiste toegang krijgen tot bedrijfsmiddelen, ongeacht de plek waar die medewerkers zich bevinden.
Dalende printvolumes
Veel mensen en bedrijven in de markt associëren HP sterk met de printing-industrie, en ook daarvoor was aandacht tijdens de conferentie. ChannelConnect had exclusieve gesprekken met verschillende specialisten op dit gebied die de ontwikkelingen in de printmarkt wisten te duiden. Ook in deze gesprekken kwam de pandemie, en het hybride werken dat vervolgens ontstond uitgebreid aan bod.
Voor de markt voor printers en multifunctionals (MFP’s) had de pandemie, en in het verlengde daarvan het hybride werken, belangrijke consequenties. De laptop gebruik je zowel thuis als op kantoor, maar medewerkers gingen nu opeens nadenken over de printer in de thuisomgeving.
Tijdens de conferentie bleek dat inmiddels duidelijk minder geprint wordt dan voor corona. En specialisten van HP gaven aan dat dit een breed gedragen opinie in de industrie is. Duidelijk is dat op dit moment twee trends zichtbaar zijn. De werkgever richt een werkplek in en sponsort daarbij ook een printer. Het beheer (inclusief de beveiliging) ligt dan bij de werkgever, of meer concreet diens msp. Of men gebruikt de printer die er al stond, en ‘deelt’ die op dagelijkse basis ook met gezinsleden, zoals schoolgaande kinderen.
De devices worden nu dus voor meer verschillende doeleinden gebruikt. Toch zien de marktanalisten die aan het woord kwamen in de home-office omgeving niet direct een verschuiving van inkjet naar laser. Zeker wie de afdrukunit zelf betaalt, kiest omwille van de aanschafkosten toch vaak voor inkjet. Om de printers veilig te beheren, kan de IT-afdeling of de msp via een dashboard de complete stack aan hardware beheren en zorgen voor updates. Daarmee worden afdrukunits buiten het kantoorpand zó in de omgeving geïntegreerd dat ze net zo veilig kunnen functioneren als de ‘interne’ devices. Msp’s hebben daarbij het voordeel dat ze op één platform een groot aantal klanten, met elk de nodige devices, kunnen monitoren.