Nokia kondigde vandaag aan dat het zijn next-generation datacenter-fabricoplossing uitbreidt met ondersteuning voor Community Software for Open Networking in the Cloud (SONiC). Door open-source software te combineren met geavanceerde hardware en geavanceerde automatisering, creëert Nokia een nieuw alternatief voor moderne, efficiënte en uiterst betrouwbare datacenternetwerken.
Nokia, een sterke pleitbezorger van open-source-oplossingen, is al lange tijd een bijdrager aan de SONiC-gemeenschap, die oorspronkelijk werd opgericht door Microsoft en het Open Compute Project en nu wordt beheerd door de Linux Foundation. Volgens onderzoek van de 650 Group zal de markt voor datacenter-switching met SONiC-ondersteuning naar verwachting de $9 miljard overschrijden tegen 2028, gedreven door de toename van investeringen in datacenters om te voldoen aan de explosieve vraag naar traditionele IT- en opkomende AI-werklasten.
Tot nu toe betekende de keuze voor SONiC meestal dat men moest kiezen voor open-source hardware met beperkte mogelijkheden voor fabricbeheer en automatisering. Nokia’s uitgebreide portfolio brengt Community SONiC naar zijn datacenter-switchingplatforms met toegang tot Nokia’s deskundige SONiC-ontwikkelings- en ondersteuningsteam. Bovendien profiteren ondernemingen en cloudproviders van toegang tot een breder scala aan geavanceerde datacenter-hardwareplatforms die zijn ontworpen voor betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en duurzaamheid.
Klanten profiteren ook van Nokia’s onlangs geïntroduceerde Event Driven Automation (EDA)-platform. EDA helpt bij het beheren en automatiseren van SONiC-omgevingen en biedt gebruikers toegang tot een moderne operationele toolset die operationele kosten verlaagt en menselijke fouten en netwerkuitval tot nul reduceert.
Voor klanten die de voorkeur geven aan volledig geïntegreerde oplossingen met toegang tot geavanceerde functies en een toegewijd engineeringteam, blijft Nokia zijn SR Linux-netwerkbesturingssysteem aanbieden als onderdeel van zijn datacenter-fabricoplossing. Met ondersteuning voor beide softwarebenaderingen biedt Nokia ongeëvenaarde flexibiliteit in de datacenter-switchingmarkt.
Alan Weckel, medeoprichter en technologieanalist bij de 650 Group, zei: “Nokia is al lang een supporter van de open-sourcegemeenschap, en zijn aankondiging van SONiC-ondersteuning binnen zijn datacenter-switchingportfolio is een logische volgende stap. Deze aankondiging versterkt Nokia’s toewijding om klanten innovatieve en aanpasbare oplossingen te bieden voor de snel evoluerende eisen van datacenters, van traditionele IT-werklasten tot geavanceerde AI-toepassingen.”
Josh Helm, Vice President van Global Network and Edge Offering Enablement bij Kyndryl, zei: “De naadloze integratie van open-source software met Nokia SR Linux, ondersteund door een uniform fabricbeheersplatform, geeft Kyndryl de flexibiliteit om IT-modernisering voor onze klanten te stimuleren. Door open-source-innovaties te omarmen, versterkt Kyndryl ons partnerschap met Nokia en onze hyperscaler-partners om schaalbare en kostenefficiënte oplossingen te leveren.”
Scott Seger, Senior Vice President Infrastructure and Alliances bij CBTS, zei: “Nokia’s aankondiging van SONiC-ondersteuning in zijn datacenter-switchingportfolio introduceert een krachtig alternatief voor bedrijven die moderne, efficiënte datacenter-fabrics willen bouwen ter ondersteuning van de groei van IT- en AI-werklasten. We zien sterke interesse en tractie voor deze aanpak, vooral binnen onze klanten in de financiële dienstverlening.”
Vach Kompella, Senior Vice President en General Manager van Nokia’s IP Networks Business Division, zei: “Wij geloven fundamenteel in het bieden van klanten de keuze om hun netwerken te beheren zoals ze dat nodig hebben. Daarom hebben we altijd open standaarden ondersteund en onze oplossingen zo gebouwd dat ze de optie bieden om te kiezen voor een toonaangevende leveranciers-NOS zoals SR Linux of een open networking NOS zoals Community SONiC. Dit soort flexibiliteit geeft klanten de mogelijkheid om een bepaald pad te volgen, terwijl ze het recht behouden om van koers te veranderen als de omstandigheden veranderen.”