Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat de gevolgen van disfunctionerende SSD’s zeker niet mogen worden onderschat. De gevolgen voor de continuïteit van de bedrijfsvoering kunnen zelfs dramatisch zijn. 61 procent van de bedrijven die met falende SSD-technologie te maken kregen, moest toegeven dat ze ook met dataverlies waren geconfronteerd. Slechts minder dan 20 procent van de ondernemingen slaagde er zelf in om die gegevens weer terug te halen. Hiermee wordt nog eens aangetoond dat data recovery van gegevens die zijn opgeslagen op SSD’s een uiterst complexe aangelegenheid is waar de hulp van specialisten meestal onontbeerlijk is.
“De opslag van data op SSD-schijven vindt op een heel andere manier plaats dan bij traditionele harde schijven. Op SSD’s worden de gegevens verspreid opgeslagen, terwijl het wegschrijven van data op HDD’s veel meer lineair plaatsvindt. Hierdoor ontstaat de extra complexiteit die er voor zorgt dat dataherstel van SSD’s soms heel moeizaam verloopt”, legt Jaap-Jan Visser, country manager bij Kroll Ontrack, uit. “Ondanks voortgaande consolidatie in de markt voor SSD’s is er nauwelijks nog sprake van standaardisatie als het gaat om data lay-out en de manier waarop data wordt opgeslagen op SSD’s. Een ander probleem is het gebrek aan standaarden voor basiscomponenten van SSD’s. Iedere fabrikant gebruikt eigen firmware, een andere geheugenstructuur, een andere controller en andere elektronicacomponenten, afhankelijk van model en type. Hierdoor is bijna elke dataherstelactie uniek. Doordat we bij Kroll Ontrack al jarenlang fors investeren in onderzoek en ontwikkeling van SSD-technologie en ook veel ervaring hebben met data recovery, kunnen wij hoge succesratio’s aan klanten garanderen.”
“De huidige en voorspelde groei in dataopslag is nog steeds indrukwekkend”, zegt Jaap-Jan Visser. “SSD-technologie biedt grote voordelen, zeker voor ondernemingen die met de opslag en verwerking van big data en omvangrijke databases worden geconfronteerd. De hoge prestaties en de snelheid van SSD’s zijn fenomenaal. Desondanks kan er bij een crash van een SSD dataverlies of datacorruptie optreden, net als bij andere opslagmedia het geval is. Sterker nog, bij Kroll Ontrack is het aantal verzoeken van klanten om dataherstel vanaf SSD’s in de periode van 2011 tot en met 2014 jaarlijks gemiddeld met 100 procent toegenomen. Dankzij onze opgebouwde expertise en ontwikkelde oplossingen op dit terrein wordt Kroll Ontrack gezien als een betrouwbare partner als het gaat om dataherstel vanaf SSD’s.”
Nu SSD’s steeds meer worden toegepast en databescherming en privacy hoog op de directieagenda’s van bedrijven en instellingen staan, is het cruciaal dat systeembeheerders de juiste voorzorgsmaatregelen treffen en weten wat ze wel en vooral niét moeten doen bij falende storage-apparatuur en het buiten gebruik stellen van gecrashte schijven. Visser: “Dit luistert extra nauw bij de eerste generaties SSD’s die nu in de end of life-fase belanden. Uit onderzoek van Kroll Ontrack blijkt dat fysieke vernietiging of versnippering de meest populaire manier is om afscheid te nemen van SSD’s. 43 procent van de respondenten gebruikt dit vernietigingssysteem. Shredding is weliswaar een effectieve methode, maar het nadeel is dat hergebruik van de SSD’s hierdoor geen optie meer is. Een alternatieve en ook veilige optie is om gebruik te maken van gecertificeerde software voor datawissen om de SSD’s definitief op te schonen. 20 procent van de ondervraagden kiest voor dit alternatief. Het is daarbij wel zaak om altijd te kiezen voor een professionele dienstverlener, die tevens gedetailleerde rapportages en certificaten verstrekt waaruit blijkt dat de toegepaste gecertificeerde methode voor datawissen effectief was. Dankzij gecertificeerde software voor datawissen kunt u met een gerust hart SSD’s buiten gebruik stellen of desgewenst hergebruiken.
Voor vragen, meer informatie en persoonlijk advies kunnen belangstellenden volgende week terecht op de Belgische versie van Storage Expo en Infosecurity op 25 en 26 maart in Brussel.