API’s zorgen voor de connectie tussen een applicatie en andere programma’s en platforms. Dat maakt ze tot een interessant doelwit voor cybercriminelen. Zeven tips om de beveiliging te verbeteren.
In de snel evoluerende wereld van technologie en softwareontwikkeling zijn Application Programming Interfaces (API’s) onmisbare bouwstenen geworden. Ze maken het mogelijk voor verschillende softwaretoepassingen om met elkaar te communiceren. API’s zijn inmiddels alomtegenwoordig. En dat trekt de aandacht van cybercriminelen. Het gebruik van die interfaces is daarom niet zonder risico’s op het gebied van dataprivacy en security. Vooral ook omdat API’s vaak rechtstreeks toegang hebben tot essentiële systemen, zoals databases. Msp’s moeten daarmee rekening houden als ze de omgeving van hun klanten bewaken. Maar ook intern aandacht besteden aan de gevaren van API’s. We geven 7 tips voor een veilige omgang met API’s.
1. Zorg voor bewustwording
Zoals geldt voor elke vorm van security, is het ook bij API-beveiliging allereerst een kwestie van bewustwording. Het punt is dat de IT-afdeling zich over het algemeen weinig zorgen maakt over API’s, het valt vaak buiten hun scope. Anderzijds zijn de developers zich niet altijd van de gevaren van API’s bewust. Noch van hun eigen API’s, noch van de externe API’s waarmee gecommuniceerd wordt.
2. Inventariseer de API’s-stack
Het is zaak de stack aan API’s continu te inventariseren en na te gaan of ze allemaal ook daadwerkelijk gebruikt worden. De volgende stap is alle API’s onder te brengen in een API Management Platform (zie tip 4). Alleen zo zijn de API’s optimaal te managen en te beveiligen.
3. Zorg voor toegangscontrole
Ook hier is er eigenlijk geen verschil met andere vormen van (cyber)criminaliteit. Een van de eerste uitdagingen bij de beveiliging van API’s is het vaststellen van de identiteit van de gebruikers en het verlenen van de juiste toegangsrechten. Authenticatie en autorisatie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de API en de bijbehorende gegevens. Hierbij kan een ‘gebruiker’ overigens ook een algoritme of tool zijn. Juist omdat API’s onzichtbaar zijn, blijft ook de kwaliteit van de authenticatiemethoden vaak onderbelicht. Denk aan te eenvoudige wachtwoorden. Of aan onvoldoende beveiligde API-sleutels. Dit opent de deur voor aanvallers om zich voor te doen als legitieme gebruikers en toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.
4. Organiseer API Management
API-beheer is een belangrijk aspect van beveiliging, maar het kan ook een uitdaging zijn. Organisaties moeten een goed inzicht hebben in welke API’s beschikbaar zijn, wie er toegang toe heeft en hoe ze worden gebruikt. Het gebrek aan transparantie en controle kan leiden tot beveiligingsproblemen.
Een effectieve API-beheeroplossing omvat functies zoals monitoring van API-verkeer, het beperken van toegang tot specifieke IP-adressen, en het implementeren van quota en beperkingen om overmatig gebruik te voorkomen. Dit kan echter ingewikkeld zijn om in te stellen en te beheren, vooral als een organisatie een groot aantal API’s heeft. Door dit beheer als ms(s)p aan te bieden kan een partner deze complexiteit wegnemen.
5. Zet in op data-integriteit en vertrouwelijkheid
Het waarborgen van de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens die via API’s worden uitgewisseld, is een andere kritieke uitdaging. Gegevens die worden verstuurd en ontvangen via API’s moeten worden beschermd tegen manipulatie en ongeautoriseerde toegang.
Een veelvoorkomend probleem is het gebrek aan versleuteling bij het overdragen van gegevens via API’s. Als gegevens niet versleuteld zijn, kunnen aanvallers gevoelige informatie onderscheppen en misbruiken.
6. Voorkom DDoS-aanvallen
Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen vormen een ernstige bedreiging voor API’s. Deze aanvallen proberen een API overweldigd te krijgen door een grote hoeveelheid verkeer te genereren, waardoor de dienst niet beschikbaar is voor legitieme gebruikers.
Het beschermen tegen DDoS-aanvallen vereist geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van content delivery networks (CDN’s) en het implementeren van Web Application Firewalls (WAF’s) om verdacht verkeer te blokkeren. Het monitoren van verkeer en het identificeren van ongebruikelijke patronen is van cruciaal belang om snel te reageren op DDoS-aanvallen. Definieer een harde drempel voor het aantal requests per dag per API. Dit kan denial-of-service attacks voorkomen. (Of in elk geval de impact ervan beperken.)
7. Vergeet lifecycle Management niet
API’s hebben een levenscyclus, en het beheren van deze levenscyclus kan een uitdaging zijn. Dit omvat het creëren, updaten, deactiveren en verwijderen van API’s op een gecontroleerde en veilige manier. Het verwaarlozen van oude en niet-gebruikte API’s kan een potentieel beveiligingsrisico vormen. Een solide levenscyclusbeheerproces omvat regelmatige audits en het testen van bestaande API’s, naast het automatiseren van updates en deactivering van inactieve API’s, en het vaststellen van duidelijke procedures voor het verwijderen van API’s die niet langer nodig zijn.
Tot slot
De beveiliging van API’s is geen eenmalige inspanning, maar een taak die voortdurende aandacht en investeringen vereist. Het is voor bedrijven van cruciaal belang om te blijven evolueren en zich aan te passen aan de steeds veranderende bedreigingsomgeving om de veiligheid van API’s te waarborgen. Alleen met de juiste aandacht voor beveiliging kunnen organisaties profiteren van de voordelen van API’s zonder de risico’s te vergroten. Partners kunnen hierop inspelen door zich te specialiseren en API-beheer als managed service aan te bieden.