De meeste bedrijven zien de gebrekkige beveiliging van externe en thuisnetwerken als het belangrijkste beveiligingsrisico rond het hybride werken. Dat blijkt uit het rapport ‘Fortinet 2023 Work-from-Anywhere Global Study’, dat de problemen rond beveiliging van bedrijfsnetwerken, data en werknemers in kaart brengt.
Het Fortinet 2023 Work-from-Anywhere Global Study-rapport is het resultaat van een enquête die begin januari 2023 werd gehouden onder 570 wereldwijde organisaties met minimaal 100 werknemers. Met het onderzoek wil Fortinet duidelijkheid verschaffen over de beveiliging van bedrijfsnetwerken, data en werknemers en de beveiligingsproblemen waaraan bedrijven de hoogste prioriteit toekennen.
Andere risico’s zijn het gebruik van laptops van de zaak voor privédoeleinden, werknemers die geen beveiligingsprocedures volgen als ze niet op kantoor werken en het delen van het thuisnetwerk met onbekende gebruikers. Dat risico’s leiden tot reële problemen blijkt uit de cijfers: bijna twee derde van de respondenten kreeg te maken met een datalek als gevolg van kwetsbaarheden die door toedoen van thuiswerkers ontstonden.
60% van de 570 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen biedt nog altijd ondersteuning voor thuiswerkers. 55% van deze organisaties omarmt een hybride werkstrategie voor hun personeel. Slechts 3% laat zijn personeel fulltime vanaf huis werken.
Organisatie hebben volgens het Fortinet-rapport behoefte aan de mogelijkheid om beleidsregels consequent toe te passen op alle locaties waar werknemers een verbinding met het bedrijfsnetwerk maken. De uitdaging bestaat erin om leveranciers te vinden die oplossingen kunnen implementeren en beveiligingsprocedures kunnen afdwingen binnen zowel het bedrijfsnetwerk als thuiswerkomgevingen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom bijna de helft (42%) van alle respondenten uiteindelijk gebruikmaakt van security-oplossingen van verschillende leveranciers.