Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. Dat schrijft het Digital Trust Center in het Alert Online trendonderzoek. De aankomende NIS2-richtlijn, die gericht is op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid, is nog onbekend bij het merendeel van de medewerkers.
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken voerde Ipsos I&O onderzoek uit naar de kennis en beleving van de digitale veiligheid van Nederlanders. Ruim een kwart (27%) van de medewerkers schat hun eigen kennis over online veiligheid in als (zeer) goed. In 2023 lag dit percentage op 21%. IT-verantwoordelijken schatten hun kennis hoger in dan andere medewerkers. Het aandeel IT-verantwoordelijken dat zijn of haar kennis als (zeer) goed beoordeelt, is 53%. Aan de andere kant maken vier op de tien (40%) IT-verantwoordelijken zich zorgen over de eigen online veiligheid op het werk. Voor medewerkers is dit percentage significant lager: 23% zegt zich zorgen te maken.
NIS2-richtlijn nog onbekend
De NIS2-richtlijn voor informatiebeveiliging gaat vanaf komende maand in. Een derde (33%) van de IT-verantwoordelijken heeft wel eens van de NIS2-richtlijn gehoord of is goed op de hoogte. In de sectoren die onder de NIS2-richtlijn vallen, is 45% van de IT-verantwoordelijken bekend met de richtlijn. Medewerkers binnen alle andere typen bedrijven zijn minder goed op de hoogte: 85% heeft nog nooit van NIS2 gehoord. Negen op de tien zijn er niet van op de hoogte dat hun bedrijf (waarschijnlijk) onder de richtlijn gaat vallen.
Inloggen in twee stappen is de meest genomen actie ten behoeve van online veilig gedrag bij bedrijven (medewerkers: 38%). Ook door IT-verantwoordelijken (54%) en medewerkers van grote bedrijven (50%) wordt deze maatregel het vaakst genoemd. Bij drie op de vijf medewerkers maakt de werkgever automatische back-ups van alle bestanden.
Kleine bedrijven ondernemen minder acties. Bovendien onderneemt een derde van deze bedrijven (32%) geen enkele actie ten behoeve van veilig online gedrag. Grote bedrijven ondernemen naar verhouding juist meer acties. Bij bedrijven waar afspraken zijn gemaakt over veilig online gedrag, vinden vier op de vijf medewerkers het gemakkelijk om zich aan die afspraken te houden.
Opvallend is dat kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers vaker dan in 2023 aangeven geen maatregelen te nemen ten behoeve van veilig online gedrag. In 2023 nam 19% van de bedrijven geen enkele actie, dat percentage is nu gestegen naar 32%.
Phishing komt het vaakst voor
Zes op de tien (58%) medewerkers ontvingen in de afgelopen twaalf maanden een phishingmail. Onder IT-verantwoordelijken was dit zelfs 72%. Bij beide groepen is dit de vorm van cybercriminaliteit die men het meest meemaakt. Net zoals in 2023 hebben IT-verantwoordelijken vaker te maken met verschillende voorgelegde vormen van cybercriminaliteit dan andere medewerkers. Ruim de helft van de medewerkers zou zich schamen wanneer hij of zij op een phishinglink heeft geklikt, driekwart zou het meteen aan anderen of aan de ICT-afdeling vertellen als hij of zij per ongeluk een virus gedownload heeft.
Elk jaar wordt een onderzoek gedaan naar de kennis, houding en gedrag van verschillende doelgroepen op het gebied van online veiligheid. Het onderzoek bestaat uit een hoofdrapport en deelrapporten over het bedrijfsleven en de overheid. Voor het deelrapport Bedrijfsleven is het onderzoek uitgevoerd onder 738 medewerkers en 417 IT-verantwoordelijken.