Kleine bedrijven en organisaties blijven achter ten opzichte van streng gereguleerde bedrijven en multinationals. Dit blijkt uit het SoSafe Cyber Crime Trends-rapport, dat is opgesteld in samenwerking met 500 cybersecurity professionals.
Terwijl grote en streng gereguleerde bedrijven in staat zijn om te investeren in geavanceerde beveiligingsmaatregelen, bestaat bij kleinere organisaties en bedrijven een groter risico op schade door gebrek aan digitale weerbaarheid. Zonder de juiste middelen, expertise en regelgeving lopen zij een verhoogd risico op cyberaanvallen.
Uit het onderzoek van SoSafe blijkt dat de meerderheid van Nederlandse bedrijven en organisaties achterloopt in het implementeren van maatregelen om hun interne AI-toepassingen te beveiligen. Slechts 30% heeft dergelijke maatregelen volledig doorgevoerd, terwijl 50% aangeeft dit slechts gedeeltelijk te hebben gedaan. Daarnaast heeft 16% plannen om dit soort maatregelen in de toekomst in te voeren, terwijl 4% zelfs nog helemaal geen stappen heeft ondernomen.
Niklas Hellemann, CEO van SoSafe: “Kunstmatige intelligentie biedt het bedrijfsleven enorme kansen, maar er ontstaan daarmee ook nieuwe risico’s. Ons onderzoek laat zien dat veel Nederlandse bedrijven de beveiligingsuitdagingen van AI actief zullen moeten aanpakken. Zonder effectieve beveiliging kan schade ontstaan die groter is dan kleinere bedrijven kunnen dragen. Het is cruciaal dat bedrijven – ongeacht hun omvang – nu actie ondernemen om hun digitale weerbaarheid te versterken, met een sterke focus op het trainen van medewerkers en het stimuleren van veilig gedrag. Cyberdreiging is geen fictie, maar een realiteit die we serieus moeten nemen.”