Het is een vervreemdend beeld. In het motorhome van het F1-team van Williams zit op de donderdagochtend voor het raceweekend in Zandvoort een monteur op de garagevloer. Terwijl zijn collega’s met hypermoderne apparatuur onderdeel na onderdeel de bolide van Alex Albon opbouwen, zit hij met een ouderwetse handpomp olie te hevelen naar een kunststof beker. Na elk ‘slokje’ olie gebruikt de monteur een simpele keukenweegschaal om het gewicht te bepalen. En als de gewenste hoeveelheid is bereikt, wordt het resultaat met een pen in een klein notitieboekje genoteerd.
1 Terabyte aan data
Een exclusief bezoek aan het technisch hart van een F1-team heeft als nadeel dat het maken van foto’s bijna overal verboden is. En dat antwoorden op vragen van de journalist vaak vaag blijven. Zelfs het antwoord op de simpele vraag: “hoeveel data genereert een F1-auto tijdens het weekend?” wordt niet heel concreet. Maar wie verschillende antwoorden combineert (Red Bull: ongeveer 1 terabyte, Mercedes: bijna een terabyte, of misschien iets meer), snapt dat de monteur met het notitieboekje een uitzondering is.

De Formule 1: heel veel banden, maar nog veel meer data
Concrete oplossingen
Al decennialang staan ICT-leveranciers en dienstverleners met hun logo’s op de bolides. En dat is nog steeds zo. TeamViewer, Cognizant, HP, Oracle en Acronis, om een paar voorbeelden te noemen, zijn tijdens een raceweekend volop in beeld. Acronis heeft een nauwe relatie met het team van Wiliams. “Als we bij een sport betrokken zijn, dan is dat zeker ook een inhoudelijke relatie,” legt Marc Mitchel, verantwoordelijk voor de sportmarketing bij Acronis uit. “We leveren daadwerkelijk onze oplossingen op het gebied van security en back-up aan deze sportorganisaties.”
Hybride werken als norm
De uitdaging in het geval van de Formule 1 is niet alleen de enorme hoeveelheid data die door de auto’s gegenereerd worden, maar zeker ook het feit dat slechts een gelimiteerd en relatief klein team op het circuit aanwezig mag zijn. In feite werken de renstallen al jarenlang remote en hybride. “Onze medewerkers bevinden zich voor een deel op de circuits, en dan soms elke week op een ander continent, maar ook in de fabriek en op diverse externe locaties,” legt CIO Doug Goodridge van Williams uit. Toch moet iedereen zonder hindernissen veilig in de meest actuele documenten kunnen werken.”
1500 endpoints
De IT-omgeving van het Williams Raceteam bestaat uit ongeveer 300 servers en 1500 endpoints. De organisatie gebruikt Acronis Cyber Protect om circa een halve petabyte aan data te beschermen. “Dit staat nog los van de meer dan 1200 mailboxen en talloze SharePoint-sites van de organisatie. Daarbij heb je het dan toch ook al snel over tientallen terabytes aan data.” De race-onderneming maakt gebruik van de back-upmogelijkheden van Microsoft 365 die in de oplossing zijn ingebouwd.
Goodridge benadrukt dat Williams met de oplossing zowel back-up als security bij slechts een fabrikant hoeft onder te brengen. “We besparen daardoor op licenties, testprocedures en training van onze medewerkers.”