NDIX ziet zoals bijna elke partij in de IT dat de vraag naar cloud-connectiviteit blijft stijgen. En zowel eindklanten als partners uiten steeds vaker de wens dat data via een rechtstreekse verbinding naar de cloudomgeving wordt gebracht, dus naar de plek waar de data daadwerkelijk worden opgeslagen. “Die rechtstreekse connectiviteit hebben wij met ons team van innovatie binnen NDIX ontwikkeld. Zo kunnen we het transport van data tussen de klantlocatie en de opslag gegarandeerd veilig laten plaatsvinden”, zegt Dylan van Dijk, Innovatie- en Risico-manager bij NDIX.
Het is niet voor niets dat zowel eindgebruikers als partners van NDIX een dergelijke verbinding wensen. “Je ziet in de wereld dat het steeds belangrijker wordt te weten wat er met data gebeurt, waar data staan, hoe ze worden getransporteerd en opgeslagen.” Die vragen stellen ondernemingen in de wetenschap dat de grote cloudleveranciers Amerikaans of Chinees zijn. “Die partijen hebben als cloudleverancier dagelijks te maken met wettelijke voorschriften. Dat betekent onder meer dat overheidsinstanties altijd toegang hebben tot de data. Europese bedrijven hebben daar moeite mee.”
Veilig datatransport
Een bijkomend probleem is, dat het bij het data-integriteit niet alleen gaat om de plek waar data worden opgeslagen, maar ook om het vaak niet-transparante transport van die gegevens. Dennis Seppenwoold, Accountmanager Nederland bij NDIX: “Het wordt steeds belangrijker dat ook dit transport op een veilige manier gebeurt.” In de praktijk kiezen veel gebruikers dan voor VPN om bij hun cloudlocatie te komen. “Het nadeel van VPN is echter dat het weliswaar encrypted en secure is, maar dat er nog altijd partijen zijn die de sleutel hebben tot de data ‘in de tunnel’.” Daarnaast weet een gebruiker ook nooit welke route de data zullen volgen tussen het eigen netwerk en de cloudlocatie. “Je kunt het van Amsterdam naar Frankfurt verzenden, maar onbedoeld loopt die route toevallig via de Verenigde Staten. Dat is in zekere zin het nadeel van de manier waarop het huidige internet werkt.”
NDIX stelt dat partners en eindgebruikers een stuk veiliger gebruik kunnen maken van de cloud door het privé-netwerk van NDIX in te zetten, waarbij de dataroute vastligt en controleerbaar is. Seppenwoold: “We maken geen gebruik van het publieke internet en kunnen daarmee een stuk veiliger leveren dan de routes die de klant nu tot zijn beschikking heeft.”
Cloud Connect is daarmee een effectieve, efficiënte en veilige manier van het organiseren van connectiviteit tussen bedrijfsnet-werkplek en dataopslag. Dat lukt uiteraard alleen als sprake is van een intensieve samenwerking tussen NDIX en de verschillende cloud-aanbieders. “Dat klopt. Alle partijen die cloud leveren staan een private verbinding ook toe. Zo ontstaat vanzelf een samenwerking tussen cloudpartijen en connectiviteitsaanbieders als NDIX.”
Office 365
Een concrete vraag die een partner (namens een eindklant) kan stellen is of Office 365 gebruikt kan worden los van Azure. “Ja”, antwoordt Van Dijk. “Je kunt met 365 een private verbinding afnemen van een partij als NDIX. Microsoft promoot die mogelijkheid niet heel actief, maar het kan. Wij hebben klanten die een private verbinding willen naar Office 365 en dat gaat in principe op dezelfde manier als een verbinding naar de Azure-cloud.”
Het spreekt vanzelf dat bestaande NDIX-klanten gebruik kunnen maken van Cloud Connect en dat geldt ook voor nieuwe klanten die op het NDIX-netwerk willen aansluiten. Hierbij is de wens van de klant leidend. Van Dijk: “We zien in de markt dat de term multicloud heel vaak valt. Mensen willen niet afhankelijk zijn van maar één platform en willen spreiding. Ze willen hun assets over twee leveranciers verdelen tegen vendor lock-in. Daar is ons netwerk heel geschikt voor, omdat wij die cloudleveranciers gewoon kunnen samenbrengen bij de klant. Daardoor kan de klant een flexibele keuze maken.” Op de vraag welke partijen zich serieus achter het oor moeten krabben als ze horen wat deze oplossing inhoudt, luidt het antwoord. “Bedrijven die nu vooral gebruik maken van VPN om te connecteren. Die vinden in Cloud Connect beslist een beter alternatief. Dit is een serieuze veilige oplossing.”
Connectiviteitsleverancier
NDIX is een Nederlandse connectiviteitleverancier die zich richt op bedrijven, gemeentes, onderwijsinstellingen en zorg. En daarnaast op resellers en partners om onder andere ook het MKB te kunnen bedienen. NDIX laat daarbij de dienstverlening op het gebied van internet en telefonie over aan partners, resellers of dienstaanbieders. In Nederland hebben we een landelijk netwerk. In Duitsland beschikt NDIX over een eigen netwerk in Noordrijn-Westfalen Nedersaksen.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 6 – 2020]