Kijk alleen al naar Microsoft Teams. In één jaar tijd is het aantal gebruikers gegroeid van twintig naar 115 miljoen. Steeds meer bedrijven zijn anders gaan denken over IT en kiezen voor een Cloud First IT-strategie.” Toch leeft volgens Verschuren vaak nog de vraag wat cloud precies is en hoe bedrijven
ervoor zorgen dat hun bedrijfsapplicaties daarin passen. “In de cloud werken is één ding, maar hoe zit het met de beveiliging, continuïteit en back-ups? En vergeet ook de kosten niet: cloudconsumptie kan enorm variëren, zeker als niet alle benodigde onderdelen goed in kaart worden gebracht.”
Kennispartner
Volgens Verschuren is zelf alle applicaties hosten, zoals dat traditioneel gebeurde, geen optie meer. “Zeker nu iedereen thuis werkt en er van de meeste applicaties een SaaS-variant op de markt is.” Bedrijven die de overstap naar cloud willen maken, moeten volgens Verschuren eerst de belangrijkste IT-aspecten van een cloud consumptiemodel in kaart brengen. Daaronder vallen de veiligheidseisen, budgetten en ook de eisen ten aanzien van beschikbaarheid. “Maar ook de eisen rondom de data, zoals locatie en bewaartermijnen.” Ook benadrukt Verschuren het belang van de technische eisen ten aanzien van latency. “En bepaal een exit-strategie. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cloud gekozen is, maar dat het zeer lastig of kostbaar is om de gekozen strategie te veranderen.” Fundaments kan in dat keuzeproces als kennispartner optreden. “Vaak is een combinatie van clouds de beste oplossing. Wij helpen partners een goede vergelijking te maken.”
IT-beheerders die uit een meer traditionele infrastructuur komen, staan vaak voor een enorme uitdaging bij een transitie naar de cloud. Dat beseft ook Verschuren zich: “Het is een grote verandering en het is beslist niet zo dat wij het werk van de IT-afdeling komen overnemen. Dat wordt zo nog wel eens gevoeld. Maar integendeel: wij leveren de onderdelen die de bedrijfsapplicaties kunnen ontsluiten, maar het beheer, de configuratie en de gebruikersondersteuning ligt onveranderd bij het bedrijf zelf.” Met hun uitgebreide kennis van cloud en technologie gaat Fundaments volgens Verschuren naast de klant staan, in plaats van enkel leverancier zijn. “Wij helpen ze daarnaast eigen innovaties door te laten maken omdat daar weer tijd voor is. Het beheer van de infrastructuur wordt door ons immers wél uit handen genomen. Voor de MSP verzorgen we de IT-infrastructuur, zoals stroom uit de muur en voor de ISV zorgen we voor een platform en integraties. Op die manier kunnen zij nog sneller doorontwikkelen.”
Laagdrempelig
Fundaments pleit ervoor dat IT-afdelingen een meer leidende rol moeten krijgen voor de optimalisatie van de infrastructuur, zeker nu we al meer dan een jaar thuiswerken. Maar hij ziet ook dat de budgetten vaak nog steeds hetzelfde zijn. “De budgetten zijn niet echt gegroeid, maar er moet wel scherper gekeken worden naar hoe het geld wordt uitgegeven.” Om aan die ontwikkeling tegemoet te komen, biedt Fundaments de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier in te stappen in cloud. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld sinds vorig jaar korte termijncontracten aan, per maand of zelfs per uur. “We doen hiermee ook regelmatig proof of concepts en negen van de tien keer resulteert dit in een productieomgeving.” Maar waar kan een bedrijf het beste kan beginnen als zij de transitie willen maken, en tegelijkertijd de kosten in de gaten wil houden? “Zorg dat je met kleine projecten begint, zoals een enkele applicatie. Daarmee kun je een vergelijking maken tussen een eigen IT-investering en een cloudgebaseerde oplossing. In dat proces kunnen wij ook helpen om dit te voor te rekenen.”
Naast deze diensten ontwikkelt Fundaments ook zelf integraties met aanvullende diensten boven op de infrastructuur. Denk aan back-up, disaster recovery, security scans, firewalling en ddos protectie. “Alles is gericht op eenvoud en continuïteit. Van belang is dat we een passende architectuur kunnen neerzetten.” Dat toont ook de meerwaarde van Fundaments. “Wij kunnen in die private cloud maatwerk aanbieden aan bedrijven en daar waar nodig solide integraties bieden met de publieke cloud.”
Breng cloudconsumptie goed in kaart
Toekomst
Verschuren volgt de laatste tijd met interesse de ontwikkeling van serverless computing en AI-gebaseerde onderdelen. “Kijk je echter naar de diensten in de private cloud, dan vind ik de steeds verder gaande embedding van security een welkome en mooie ontwikkeling. Naast traditionele firewalls en scanners, zie je daar steeds meer integratie van infrastructuur komen, zoals virtualisatie en networking. Dat is ook hard nodig.” Hij denkt dat cloud zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen tot een verzameling platformen waarin private en publieke clouds worden gecombineerd. “We gaan met zijn allen applicaties consumeren in een multi-cloud omgeving, want er is zeker nog een plaats voor private cloud. Zo zullen er altijd applicaties zijn die vanwege specifieke eisen op bedrijfslocatie moeten draaien, zoals het lokaal opslaan van data.” Wat volgens Verschuren nog belangrijker wordt in multicloud is data-uitwisseling. “Denk aan verbindingen, beveiliging en continuïteit. Binnen de Interstellar groep waar wij toe behoren zien we op dat vlak mooie initiatieven. Zo werken we over de as van datacenterinfrastructuur samen met MSP’s en securityspecialisten als Pinewood en DataExpert om onze krachten te bundelen en de common IT-diensten verder te versterken in het securitydomein.”
Onlangs lanceerde Fundaments het gratis whitepaper ‘To Cloud or not to Cloud’. Dit paper beschrijft de trends in IT en de daaruit voortvloeiende cloud-consumptie. Het moet partners dan ook helpen om de juiste IT-strategie voor hun situatie te bepalen. Bekijk de whitepaper hier.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 3 – 2021]