1 Uitgekeken op de provider
Het kan zijn dat je uitgekeken bent op de provider, zoals ook huwelijken kunnen stranden. Bijvoorbeeld als de aanbieder de te leveren dienst compleet wijzigt, of zelfs gedeeltelijk stopzet. De grote hyperscalers vermelden die mogelijkheid ook in hun contract. Dergelijke wijzigingen kunnen vrij plotseling worden doorgevoerd, het is dus belangrijk een strategie te bepalen voor het geval zich een dergelijke situatie voordoet.
2 Impact van de cloud
Bedrijven onderschatten soms de impact van het werken in de cloud op de bedrijfsvoering. Ook wordt funding vanuit de directie in sommige gevallen gestopt of verlegt een organisatie zijn focus. In die gevallen wenst de onderneming vaak het beheer van zijn applicaties en IT-omgeving weer in eigen hand te nemen. Ook kan het zijn dat een klant het beheer aan een andere partij over wil dragen. Aan een aanbieder die goedkoper is, bijvoorbeeld, of aan een leverancier die al in beeld is bij andere onderdelen van het bedrijf, waardoor consolidatie mogelijk is.
3 Kosten van cloudgebruik
Vaak blijkt na een overstap naar de cloud, dat de hoogte van de cloud-rekening eigenlijk niet in te schatten is. Daar wordt een CFO heel onrustig van. Er zijn klanten die heel nauwkeurig uitrekenen hoeveel het gebruik van de cloud via een hyperscaler in een bepaalde periode gaat kosten, maar dan nog betalen ze in de praktijk vaak 30% meer dan verwacht.
4 Security, compliancy, gebrek aan vertrouwen en AVG
Een ander onderwerp dat speelt is ‘vertrouwen’ – heel belangrijk bij het zakendoen. Bedrijven hebben steeds vaker het gevoel de controle te verliezen bij de keuze voor een hyperscaler. En er blijven altijd vragen over de security. Natuurlijk zegt de provider dat alles ‘safe’ is, maar ondernemingen hebben steeds minder vaak het gevoel dat dit ook werkelijk zo is. Deels doordat ze door schade en schande wijs geworden zijn. Je bent en blijft als ondernemer immers zelf verantwoordelijk voor security en het correct naleven van de AVG-wetgeving. Dit geldt uiteraard ook voor de ‘pijpleiding’ van en naar de cloud.
On premise heeft soms voordelen
5 Bare-metal server maakt comeback
De behoefte aan realtime analytics zorgt niet alleen voor een opmars van de edge, maar ook voor een comeback van de bare-metal server. Dat is doorgaans een fysieke server zonder software of hypervisor, met alleen de processors, geheugen, storage en netwerkkaarten.
Een groot voordeel van bare metal is dat applicaties direct toegang hebben tot de hardwareresources. Dat maakt toepassingen die een aanzienlijke verwerkingskracht vereisen sneller.
6 Edge is sneller dan cloud
Steeds meer bedrijven onderkennen de voordelen van edgecomputing met fysieke devices. Gartner voorspelt dat in 2025 driekwart van de data worden verwerkt aan de randen van het netwerk. Als korte responsetijden belangrijk zijn en latency een probleem, biedt hardware uitkomst.
7 On premise wordt flexibel
Er komen steeds meer consumptiemodellen beschikbaar die het on-premises datacenter en de edge net zo flexibel maken als de cloud. De klant betaalt daarbij alleen voor de daadwerkelijk gebruikte hardware.
Exitstrategie belangrijk
8 De valkuilen bij een exit
Wanneer verschillende leveranciers IT-diensten aanbieden, leidt dat tot een diversiteit aan applicaties, werkwijzen en beheerprocessen. Tijdens de beheeroverdracht kan dat resulteren in onduidelijkheid over intellectueel eigendom van configuraties of gebrek aan specifieke productkennis bij een van de partijen. Een andere valkuil is gebrek aan standaardisatie bij de migratie naar de cloud, waardoor een exit lastiger wordt.
9 Medewerking van de provider
De grote hyperscalers bieden inmiddels diensten voor het importeren en exporteren van data. Deze diensten gaan er wel vanuit dat je nog klant bent, wat betekent dat je een werkend account nodig hebt en die bedient via het reguliere portaal. Wacht dus met het opzeggen van het contract totdat al je data binnen is.
10 Kosten van de retransitie
De werkzaamheden die moeten uitgevoerd bij een retransitie zijn uiteenlopend. Het is daardoor lastig grip op de kosten te houden. Zo kan het zijn dat er na een cloud-transitie in het verleden nog op verschillende afdelingen van een onderneming een ‘schaduw-cloud’ te vinden is. In dat geval moet er eerst gezorgd worden voor een gedegen overzicht. Pas daarna kan een realistische inschatting van de kosten worden gemaakt.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juni 2022]