Het grootste gedeelte van de IT-omgeving van organisaties is meestal ‘formeel’ opgebouwd, gedocumenteerd, current in onderhoud, etc. Een deel van de IT zal evenwel informeel’ geregeld zijn, waarbij de instandhouding bij specifieke personen of partijen liggen. Bij een migratie ‘naar de cloud’ wordt er een functionele en technische mapping gemaakt, waar dan weer de ‘cloud needs’ uit voortkomen. Deze behoeften worden – conform het mechanisme van de mainframe dwangbuis 40 tot 50 jaar geleden – sterk gevormd door de functionele en technische aspecten van de gekozen cloud provider.
Kosten
Het in kaart brengen van de ‘needs’ is de basis van het mogelijke hergebruik van licenties uit de oude omgeving. Zoveel mogelijk hergebruik van bestaande (veelal nog perpetual) licenses houdt niet alleen de kosten van de overgang, maar ook toekomstige licentiekosten in toom. Vooral de toekomstige licentiekosten zullen stevig toenemen wanneer er overgestapt wordt naar subscription based licenses, aangezien deze op de lange duur aanzienlijk duurder zijn. Om nog maar te zwijgen over de business continuity-aspecten van licenses die ‘stoppen’ omdat de manufacturer niet meer bestaat en/of het product niet meer wordt gevoerd.
Licentiekosten voor abonnementsvormen zijn op de lange duur aanzienlijk kostbaarder
Overleg
Wanneer de bestaande (perpetual) licenses in gebruik blijven, is het zaak om de overgang naar de cloud in overleg te doen met de manufacturers van de betreffende producten. Er zijn immers vaak technische beperkingen in de vorm van license-activaties. Bovendien zal een overgang veelal gradueel verlopen, waarbij bestaande licenses dan een korte tijd dubbel gebruikt worden. Dit laatste is in de meeste gevallen niet toegestaan volgens de licensecondities, maar veel manufacturers zijn genegen hier een mouw aan te passen.
Back-up
Oh, en dan is er nog het onderwerp ‘back-up’. Zowel de payload-data als de processingomgeving hebben ‘in de cloud’ standaard geen back-up. Dit moet apart ingeregeld worden. Vergeet daarbij vooral niet om regelmatig een off-site back-up van zowel payload-data als de processingomgeving te maken (bij voorkeur in een DR-vorm). Dit alles vergt natuurlijk ‘gebruikskosten’, denk aan de transfer, de opslag en de mogelijke restore. Omdat alles nu bij een cloud provider ondergebracht is, zijn er weinig mogelijkheden om de kosten een beetje binnen de perken te houden, omdat een gebalanceerde afweging tussen formeel en informeel ingeregelde items verloren gaat. Er is weliswaar de cloud(-backup) SLA, met geldteruggarantie, maar ja, wat is de waarde hiervan als business er lange tijd uitligt en die garantie gebaseerd is op de maandelijkse fee? Dan krijg je slechts een paar procent van je jaarlijkse cloudkosten terug. Een IT-ongeluk komt zelden alleen, met als gevolg dat er een grote kans is dat zowel de operationele omgeving als de back-up er tegelijkertijd uitligt. Zie het OVH-drama in 2021…
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juni 2022]