Een netwerkproduct moet een combinatie zijn van hardware, software en cloud-services
Voor leveranciers is het van het grootste belang dat ze meegaan in die ontwikkelingen. Juist zo kan een partij die voorheen primair succes kende als hardwarepartij zichzelf onderscheiden in de markt. “Ook wij boden eerst lokaal beheer en zijn daarna begonnen met Business Central, een cloudoplossing alleen voor de Wi-Fi Access Points”, zegt Cheung. “Klanten kwamen naar ons toe met het verzoek dat ze iets dergelijks ook willen voor hun switches.”
Toekomstbestendig
Daarom werd vijf jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van Insight, het cloudgebaseerde beheerplatform van NETGEAR. “Daarmee beheer je meerdere productcategorieën. Tijdens de ontwerpfase was het allerbelangrijkste criterium dat het toekomstbestendig moest zijn. Het moest niet alleen schaalbaar zijn naar grotere infrastructuren, maar ook naar toekomstige technologie. Insight moest in de kern next-gen technologie ondersteunen én compatibel blijven met oudere hardware. Groei op hetzelfde platform dus, en dat is een uitdaging.” Twee recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld de ondersteuning van Wi-Fi 6 Gen 2 (WiFi 6E) waarbij er een snellere, vrije 6GHz-band is vrijgegeven. Daarnaast de nieuwste chipsets die met 160MHz-kanalen werken. Voor beide ontwikkelingen heeft NETGEAR recent nieuwe lanceringen gedaan met de WAX615 & WAX630E access points.
MSP’s, zegt Cheung, voegen ook continu nieuwe diensten toe, en dat moet een beheerplatform dan ook bij kunnen benen. “Apparaten als camera’s moeten zichtbaar zijn, en op afstand via de switch moet je kunnen powercyclen. Dat is voor bepaalde apparaten op het netwerk moeilijker dan je zou denken. En dankzij de komst van WiFi 6 en de bijkomende grotere stabiliteit in het WiFi-netwerk kun je DECT-diensten overzetten naar IP-diensten zoals Voice over WiFi.” Een ander kernelement van NETGEAR Insight is de multitenancy. “Dat is echt een fundamentele functie”, zegt Cheung. “De houder van het account kan meerdere clients afzonderlijk beheren, en iedere client ook weer over meerdere locaties. Dat is een situatie waar ook kleinere organisaties zich in bevinden.” Juist de uitbraak van COVID-19 heeft het gelijk bewezen van de ontwerpers. “Beheer op afstand is er alleen maar crucialer door geworden”, zegt Cheung.
Standaardisatie
Thuiswerken maakt het echter ook steeds complexer. “Daarom hebben we recent twee producten en diensten uitgebracht”, zegt Cheung. “De eerste is Business VPN, waarmee je site-to-site een veilige verbinding legt met het bedrijf, tussen de hub en de spoke. Dat gaat via dezelfde SSID en je zit op hetzelfde netwerk.” De tweede functie is de mogelijkheid om mobiele 4G en 5G hotspots met Insight te beheren.
Natuurlijk zijn er uitdagingen voor alle leveranciers van dergelijke beheerdiensten, en NETGEAR is daarvan niet uitgezonderd. “Binnen netwerken zie je dat standaardisatie bottom-up plaatsvindt”, zegt Cheung. “Van de zeven netwerklagen zijn de beheer- en applicatielagen nog niet gelijkgeschakeld, wat het uitdagender maakt om apparaten van verschillende vendoren in één omgeving te beheren. Wel heb je Remote Management & Monitoring (RMM) producten die zich daarin specialiseren. Moet je dan als klant naar de leverancier kijken, of toch naar een RMM? De markt moet daarover te rade gaan.”
Uiteindelijk moet alles naadloos met elkaar samenwerken
Daarnaast heeft NETGEAR als Amerikaans bedrijf in Europa te maken met de privacywetgeving. Daar is echter rekening mee gehouden. “We zijn 100 procent compatibel met de AVG”, zegt Cheung. “De clouddienst zorgt uitsluitend voor verbinding. We slaan geen data op. En de AVG is goed, want technologie kan alleen overleven als er regels zijn.”
Uiteindelijk gaat het Cheung erom dat er een ecosysteem wordt gecreëerd. “De betekenis van een ecosysteem wordt soms sterk onderschat”, zegt hij. “Voor ons is het doel uiteindelijk gebruikersgemak, dat alles naadloos samenwerkt. Gemak moet er zijn voor zowel gebruiker als de beheerder.”