Cloudtransformatie verwijst naar de overgang van traditionele on-premises IT-infrastructuur naar cloudgebaseerde diensten en oplossingen. Een van de belangrijkste voordelen is de kostenbesparing. In plaats van te investeren in dure hardware en onderhoud, betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Bovendien stelt de schaalbaarheid van de cloud bedrijven in staat om snel te groeien of te krimpen in reactie op marktveranderingen. Cloudoplossingen bieden daarnaast verbeterde toegankelijkheid en flexibiliteit en toegang tot cutting-edge technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en big data-analyse. Bedrijven kunnen profiteren van dergelijke innovatieve oplossingen zonder daar te zelf in te hoeven investeren. Dit geldt ook voor security. Cloudaanbieders investeren aanzienlijk in beveiliging en voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving.
Status
GfK voerde in opdracht van Amazon Web Services (AWS) een onderzoek uit in Nederland onder mkb-bedrijven in verschillende sectoren om inzicht te krijgen in de status van hun digitale transformatie. Uit dit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlandse mkb’s zich in het proces van digitale transformatie bevindt of van plan is dit in de nabije toekomst te starten. Twee derde van de mkb’s krijgt te maken met belemmeringen op weg naar verdere digitalisering, waarbij als belangrijkste reden het gebrek aan interne kennis en vaardigheden (48%) wordt genoemd. Als belangrijkste gevolgen van deze ‘kennisbarrière’ geven de bedrijven aan dat ze specifieke processen tussen afdelingen niet kunnen stroomlijnen (50%), niet snel genoeg kunnen innoveren (45%) of niet efficiënt kunnen samenwerken (42%).
Uitdagingen
Het spreekt voor zich dat het proces van cloudtransformatie niet voor alle bedrijven en organisaties gelijk is. Instellingen in de zorg, de overheid en de financiële sector hebben bijvoorbeeld te maken met vertrouwelijke data, terwijl het voor kleine(re) bedrijven relatief lastig is om de juiste kennis in huis te halen. We zetten de vijf grootste uitdagingen op een rijtje.
1. Cultuur en opleiding
Een van de grootste uitdagingen is de verandering in bedrijfscultuur en de noodzaak van opleiding. Medewerkers moeten wennen aan nieuwe manieren van werken en de mogelijkheden van de cloud begrijpen. Dit vereist een proactieve benadering, gecombineerd met training en educatie.
2. Zorgen over data en privacy
Het verplaatsen van gegevens naar de cloud brengt zorgen met zich mee over data-eigenaarschap en privacy. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun gegevens veilig zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten, vooral met betrekking tot de AVG.
3. Integratie en Interoperabiliteit
Veel bedrijven hebben bestaande systemen en applicaties die naadloos moeten integreren met de nieuwe cloudinfrastructuur. Dit vereist zorgvuldige planning en mogelijk aanpassingen aan bestaande processen om een soepele overgang te waarborgen. En vergeet ook de legacy workloads en nog niet afgeschreven servers niet.
4. Kostenbeheersing
Hoewel de cloud kostenbesparingen belooft, kan ondoordacht gebruik leiden tot onverwachte uitgaven. Effectief kostenbeheer en het begrijpen van de tariefstructuren van cloudproviders zijn essentieel om financiële verrassingen te voorkomen.
5. Impact
Bedrijven onderschatten soms de impact van het werken in de cloud op de bedrijfsvoering. Ook wordt funding vanuit de directie in sommige gevallen gestopt of verlegt een organisatie zijn focus. In die gevallen wenst de onderneming vaak het beheer van zijn applicaties en IT-omgeving weer in eigen hand te nemen. Ook kan het zijn dat een klant het beheer aan een andere partij over wil dragen.
Relevant
Kortom, cloudtransformatie is geen hype of een optionele strategie meer. Het is een noodzakelijke stap om relevant te blijven in een steeds meer digitale wereld. De voordelen, zoals kostenbesparing, flexibiliteit en toegang tot innovatieve technologieën, wegen op tegen de uitdagingen, maar vereisen wel een doordachte aanpak. En wanneer een volledige transformatie naar de cloud te ingrijpend of te complex is, dan is het raadzaam een combinatie te maken van on-premise en colocatie, en een private en een public cloud.
Overheidsdoelen
Het inmiddels demissionaire kabinet heeft in 2022 vijf ambitieuze doelen gesteld voor het versnellen van digitalisering door het mkb, meer digitale innovatie en -vaardigheden, goedwerkende online markten, een sterke digitale infrastructuur in Nederland én het verbeteren van cybersecurity. Die moeten er onder andere toe leiden dat in 2030 élke consument en élk bedrijf toegang heeft tot internet met een snelheid van tenminste 1 Gigabit per seconde en dat 95% van de mkb’s inzet op digitalisering.
Basisniveau digitalisering
Het afgelopen jaar zijn deze doelen een stuk dichterbij gekomen. Zo hebben meer Nederlanders (van 91% naar 98%) toegang tot gigabitinternet en past 80% van het mkb (was 75,3%) een basisniveau van digitalisering toe. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 2023 van de kabinetsstrategie Digitale Economie van demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) waarmee de ministerraad akkoord is gegaan. Adriaansens is blij met de cijfers, maar benadrukt de diverse aandachtspunten voor zowel overheid als bedrijfsleven. “Cybersecurity verbetert ons bewustzijn, maar met name het kleine mkb onderneemt te weinig actie om online risico’s te melden en cybersecurity onderdeel te maken van hun bedrijfsvoering. Daarnaast gaan de wereldwijde technologische ontwikkelingen op gebieden als AI, datadelen en cloud zó snel dat Nederland en de EU op achterstand staan. We moeten economisch, qua kennis en qua regulering van kansen en risico’s met gerichte stappen een inhaalslag maken.”
Digitalisering in het bedrijfsleven
Ondernemers en onderzoekers zijn via Europese en nationale financiering op weg geholpen om digitalisering te versnellen. Zo zijn er forse publieke investeringen in digitale innovatie gedaan via het Nationaal Groeifonds. En via de European Digital Innovation Hubs (EDIH’s) is er financiering beschikbaar gesteld voor het digitaliseren van de maakindustrie. Ook heeft het kabinet het Actieplan Groene en Digitale Banen gelanceerd om uiteindelijk 1 miljoen digitaal geschoolden in 2030 te bereiken. Dat aantal staat nu op 707.000 digitaal geschoolden, een toename van meer dan 10% in het afgelopen jaar. Daarnaast is het streven van het kabinet om ook het gebruik van geavanceerde digitale technologieën – zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data – binnen het mkb te verhogen tot tenminste 75% in 2030.