Steeds meer ondernemingen komen terug op hun beslissing volledig voor een hyperscaler te kiezen, ziet Kraan. “We merken in de praktijk dat de hoogte van de cloud-rekening eigenlijk niet in te schatten is. Daar wordt een CFO heel onrustig van. We hebben klanten die heel nauwkeurig uitrekenen hoeveel het gebruik van de cloud via een hyperscaler in een bepaalde periode gaat kosten, maar dan nog betalen ze in de praktijk vaak 30% meer dan verwacht.”
Netwerkverkeer
“De reden voor die overschrijding is dat er een variabele component bestaat: het netwerkverkeer. Als je gewend bent aan een on-premise situatie meet je het netwerkverkeer niet of nauwelijks. Het netwerkverkeer binnen de cloud betaal je niet, maar wel voor de data die van en naar de cloud gaan of tussen verschillende cloud-omgevingen worden gedeeld. Cloud kan zomaar een factor drie duurder zijn dan on-premise! 24/7 in de cloud is kostbaar.
Ook start-ups, die vaak beginnen als een cloud-native onderneming, zien we nu overstappen naar on-premise of een hybride vorm. Ze willen inzicht in de processen. Je ziet nu toch weer een verschuiving naar meer capex in plaats van opex. Dat hoeft niet 100% traditioneel on-premise te zijn, maar kan ook in de vorm van een private cloud omgeving, of colocatie bij een partner. Waar zij, net als alle klanten, last van hebben is het feit dat klanten van hyperscalers continu geconfronteerd worden met veranderingen in het aanbod van diensten en virtual machines. Ze hebben behoefte aan een partij die governance doet over wat er in de cloud staat. Een partner die kijkt of er goedkopere oplossingen zijn dan de bestaande situatie. Zo bezien durf ik te zeggen dat de cloud eigenlijk aan het eind is van zijn levenscyclus in de huidige vorm.”
Vertrouwen en security
“Een ander onderwerp dat speelt is ‘vertrouwen’ – heel belangrijk bij het zakendoen. Bedrijven hebben steeds vaker het gevoel de controle te verliezen bij de keuze voor een hyperscaler. En ja, er blijven altijd vragen over de security. Natuurlijk zegt de provider dat alles ‘safe’ is, maar ondernemingen hebben steeds minder vaak het gevoel dat dit ook werkelijk zo is.
Deels doordat ze door schade en schande wijs geworden zijn. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor security en het correct naleven van de AVG-wetgeving. Dit geldt uiteraard ook voor de ‘pijpleiding’ van en naar de cloud. Natuurlijk kan encryptie door de cloud-aanbieder geleverd worden (tegen extra kosten), maar wil je echt dat hij ook de sleutel tot die encryptie beheert?
Bedrijven hebben steeds vaker het gevoel de controle te verliezen bij de keuze voor een hyperscaler
Problematisch is daarnaast vaak de standaard beschikbaarheid. Klanten hebben te vaak de perceptie dat cloud er altijd is. Gemiddeld komt de uptime echter neer op 95%. Dat is slechter dan on-premise. Vroeger hadden ze uitwijk, dat was immers de standaard in een on-premise-omgeving, maar nu niet meer. Ze houden immers geen rekening met onderbrekingen. Dit speelt natuurlijk ook bij back-up. Geen mens zou in een on-premise-situatie de back-up op het hoofdsysteem plaatsen, maar in de cloud is het schering en inslag.
Wat wij doen bij Fujitsu is het helpen van onze klanten en partners. We willen de datastromen en performance inzichtelijk maken, en samen kijken welke applicaties, op welke manier, waar moeten plaatsvinden. Elke app krijgt zo de juiste plek. Niet elke applicatie is geschikt voor de cloud. Denk bijvoorbeeld aan een groot aantal EPD’s in zorginstellingen.”
Een SLA op de data
“Kijk, voor je keuzes maakt op het gebied van een transitie naar of van de cloud, eerst naar de SLA op jouw data. Daarmee bedoel ik, dat applicaties faciliterend zijn aan de data. Het zijn immers de data die werkelijk belangrijk zijn; dat zijn voor een onderneming de kroonjuwelen. Die SLA vul je voor jezelf in. Je bepaalt hoe belangrijk bepaalde gegevens voor de onderneming zijn. Zijn er data die je eventueel zou kunnen missen, bijvoorbeeld omdat ze verouderd zijn? Dan hoef je de opslag daarvan niet redundant uit te voeren. Je definieert die SLA dus in samenhang met de levensduur van de data.
We durven de klant te vragen: ‘Heeft de cloud je nu echt gebracht wat je ervan verwachtte?’
Vergeet niet dat in het verleden bij een interne verhuizing, of het betrekken van een nieuw kantoor, overal afvalbakken stonden om papieren dossiers die al jarenlang in kasten stonden weg te gooien. Doe dat ook eens met data! Vervolgens analyseer je hoe hoog de beschikbaarheid werkelijk moet zijn. Is 95% genoeg, en kan ik leven met een recovery van acht uur? Dan zul je andere keuzes maken tegen andere kosten dan wanneer de eis 99,999% is bij een minimale hersteltijd. Wij kunnen helpen bij dergelijke analyses en bepaalde processen automatiseren om de kosten te reduceren. Waar we als Fujitsu ook veel kennis van hebben, is het inzichtelijk maken van de CO2-footprint, dat is een ingewikkeld vraagstuk als je veel gebruik maakt van hyperscalers, maar wetgeving legt steeds zwaardere verplichtingen op. Vergeet niet: cloud is alleen maar rapid time to market als je mensen hebt die de omgeving efficiënt en veilig kunnen optuigen. Daarom durven we de klant te vragen: ‘Heeft de cloud je nu echt gebracht wat je ervan verwachtte?’”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect april 2022]