1. Hoe verandert edge- computing het datacenter?
De overtuiging is dat de edge zo dicht mogelijk bij de verbonden apparaten moet zijn. Dit verschilt per toepassing. De latency-tolerantie van de toepassing bepaalt hoe ver van het eindpunt de dataverwerking plaatsvindt. De mogelijkheden:
- On-site: in, bijvoorbeeld fabrieken, winkelcentra, of andere openbare ruimten.
- Microdatacenters: zoals mobiele zendmasten.
- Regionale datacenters, met toegankelijkheid, goede beveiliging en hoge beschikbaarheid.
- Metrodatacenters, voor een grootstedelijk gebied.
2. Hoe profiteren partners van de mogelijkheden die datacenters bieden?
Het datacenter wordt het knooppunt tussen datalocaties. In het datacenter worden de workloads die on-premises blijven, gekoppeld aan publieke clouds via een beveiligde toegangspoort.
3. Hoe toont de coronacrisis het belang van de digitale infrastructuur?
We zien een omwenteling qua werken. Veel organisaties gingen over op online werken. Die soepele overgang lukt omdat ons digitale fundament van wereldklasse is.
4. Had die overschakeling beter gekund?
Het nieuwe normaal betekent ook een verandering van werken. Dat verschilt per bedrijf.
5. Een betrouwbare energievoorziening is moeilijk te realiseren.
Nederland heeft een van de meest betrouwbare stroomdistributienetwerken. Datacenters concentreren IT-apparatuur waardoor energie efficiënter kan worden gebruikt, die innovatieve ontwikkeling gaat door.
6. Hybride cloud-vormen groeien aan belang. Hoe spelen datacenters daarop in?
Hoewel de meeste groei nu plaatsvindt in de grote clouds, kiezen organisaties er soms voor om ook een on-premises footprint aan te houden. Het kan zijn dat het niet kosteneffectief is om bepaalde workloads naar de cloud te verplaatsen of dat men bepaalde data liever binnenshuis houdt. Die bedrijven gaan op zoek naar een hybride (cloud) oplossing. Via datacenters heeft men de mogelijkheid veilig met partijen connectie te leggen.
7. Wat is de invloed van Data Gravity?
Data lijkt eenvoudig te verplaatsen, maar dat is in de praktijk niet het geval. Grote hoeveelheden data transporteren is kostbaar en tijdsintensief. Ook het verplaatsen van een meer bescheiden hoeveelheid data kan ongewenst zijn. Zeker als de verwerking nodig is voor real-time handelingen op locatie. Omdat data steeds moeilijker van zijn plek te krijgen zijn, en we dat ook steeds minder vaak willen, trekken data-applicaties de services als het ware steeds dichter naar zich toe. Dit fenomeen wordt wel ’Data Gravity‘ genoemd.
Organisaties zullen hun IT-architectuur hierop moeten aanpassen, waarbij de datalocatie leidend wordt. Gedistribueerde IT-oplossingen en regionale spreiding van datacenters tot zelfs IT in edge locaties zullen we steeds meer gaan zien.
8. Hoe duurzaam is het datacenter?
Ondanks de groei van de datacentersector is jaar het stroomverbruik nagenoeg gelijk gebleven. Dat komt door de continue focus op efficiëntie van de sector en het gebruik van duurzame energie.
9. Wat is de verwachting voor de rest van 2020?
Hoewel we hopen dat de coronacrisis voorbij is, hopen we dat bedrijven blijven inzetten op online toepassingen en meer blijven thuiswerken. Onze ambitie moet worden om als Nederland digitaal en duurzaam koploper te worden.
Dit is deel 4 van De Matrix waarin zes specialisten hun visie geven op de ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Lees hieronder de andere delen in deze reeks:
- Deel 1: Paul Faas – Dataplace
- Deel 2: Clemens Esser – HPE Nederland
- Deel 3: Enrico de Boer – Interxion
- Deel 4: Stijn Grove – Dutch Data Center Association
- Deel 5: Rick van den Hoogenhof – Copaco
- Deel 6: Eric Boonstra – Iron Mountain Data Centers
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 4 – incl Datacenter & Cloud special 2020]