1. Hoe verandert edge- computing het datacenter?
Edge-computing reageert met lokale rekenkracht op ‘real-time’ data van gebruikers of sensoren, waardoor in theorie rekenkracht van de cloud verplaatst kan worden naar de edge. Maar ik verwacht vooral meer en nieuwe toepassingen in edge-computing, waardoor we onder aan de streep meer rekenkracht nodig hebben. In het datacenter zal alle data vanuit de edge worden opgeslagen. Dat betekent dat we moeten blijven investeren in netwerkcapaciteit en security, maar ook in slimme data-opslag. Met de groei van edge-computing verwacht ik ook een groei in AI en machine learning om op basis van data de beslissing van de edge te verbeteren.
2. Hoe profiteren partners van de mogelijkheden die datacenters bieden?
Het concept van het datacenter is in feite niet veel veranderd. Gebruikers profiteren met name van ‘economy of scale’ waardoor je een hogere betrouwbaarheid van netwerkconnectiviteit, stroom en koeling bereikt. De belangrijkste ontwikkelingen zijn in mijn ogen te vinden in netwerkconnectiviteit naar de publieke clouds van Microsoft, IBM en AWS die door datacenters aangeboden wordt.
3. Hoe toont de coronacrisis het belang van de digitale infrastructuur?
Dat belang is door de coronacrisis nog eens extra zichtbaar geworden. In
Nederland mogen we best trots zijn op wat ‘we’ bereikt hebben op dit vlak. Met de vele hoogwaardige datacenters door heel Nederland, de AMS-IX en de kwaliteit en snelheid die huishoudens geboden krijgen, konden veel bedrijven relatief snel en eenvoudig de overstap maken naar thuiswerken.
4. Had die overschakeling beter gekund?
Het kan altijd beter, maar als ik naar onze 2tCloud-partners kijk, zie ik dat veel van hen enkel een korte piek in het aantal supportvragen van gebruikers kreeg. Maar mijn beeld is in die zin vertekend, want omdat ze 2tCloud-partner zijn, zie ik dat ze al werken met Teams, Windows Virtual Desktop, Awingu of bijvoorbeeld Remote Desktop Services op ons VMware-platform.
Uit mijn directe omgeving merk ik wel dat sommige bedrijven niet zijn meegegaan in innovatie en nooit hebben nagedacht over het bekende ‘anytime, anywhere’ werken, waardoor men nog niet op afstand bij data en applicaties kon. Videobellen via Teams is direct aan te zetten, maar applicaties anders flexibel, compliant en secure ontsluiten vergt wat meer aanpassingen. Ik vrees dat veel organisaties nu in hun haast ‘quick & dirty’ oplossingen gebouwd hebben, die alsnog verbeterd moeten worden.
5. Een betrouwbare energievoorziening is moeilijk te realiseren.
Heel kort: nee. De meeste datacenters hebben dit uitstekend op orde door aan te sluiten op meerdere transformatoren en redundantie in stroomfeeds en noodstroomvoorzieningen. Dat blijkt ook wel uit de downtime, of beter gezegd het ontbreken daarvan, die wij hebben gehad de afgelopen jaren. In IT is ‘built-to-fail’ de norm, we gaan ervanuit dat er vroeg of laat een calamiteit is die je opvangt door redundantie in te bouwen in stroom, connectiviteit en hardware. Maar ook dat omgevingen regelmatig verdeeld worden over meerdere datacenters.
6. Hybride cloud-vormen groeien aan belang. Hoe spelen datacenters daarop in?
We zien vooral meer focus op connectiviteitsoplossingen tussen datacenters en de publieke cloud. Een goede ontwikkeling, want cruciaal voor een goede gebruikers- en beheerervaring. Maar klanten doen er slim aan verder te kijken, want uiteindelijk willen datacenters hun racks vol hebben. Een onafhankelijk advies over het al dan niet inzetten van een hybrid of multi-cloud strategie dient voorop te staan, en dat krijg je misschien niet van een partij die niet dat belang heeft.
7. Wat is de invloed van Data Gravity?
Data wordt nog te veel gezien als een grote centrale opslagbak, terwijl er veel meer uit te halen valt. Ik verwacht veel innovaties in het slimmer gebruiken van data via AI en ML, maar ook over waar en hoe we data opslaan op verschillende locaties. Data komt dan dichter bij de gebruiker wat ten goede komt aan de snelheid, maar het is wel belangrijk dat je als organisatie alle data met elkaar kunt blijven verbinden. Zo niet, dan verlies je de grip over je data en een groot deel van de waarde die data voor je kan hebben.
8. Hoe duurzaam is het datacenter?
Er zijn veel goede stappen gezet. Natuurlijk gebruiken datacenters veel energie, maar dat komt met name omdat veel digitale kracht daar samenkomt. De PUE-waardes zijn naar beneden gevlogen. Desalniettemin hebben we als industrie de verplichting om te blijven kijken naar verdere optimalisatie in koeling, stroom, hardware en gebruik van restwarmte. Maar ik denk dat er ook nog veel winst te behalen valt in het geautomatiseerd aan- en uitzetten van hosts en andere optimalisaties van infrastructuren die in de datacenter draaien.
9. Wat is de verwachting voor de rest van 2020?
Ik hoop dat organisaties en hun medewerkers meer balans vinden in kantoor- en thuiswerkdagen. Ik merk nu in alle videocalls dat mensen meer begrip hebben voor elkaar als er een keer iets mis gaat. Waar men dat voor de crisis onprofessioneel vond, lachen we nu als een huilende kleuter bij papa of mama komt of er een kat op je toetsenbord gaat liggen. Hopelijk blijft die mentaliteit. Ik denk ook dat er meer focus komt op adoptie, zodat gebruikers sneller en beter opgeleid worden in het op afstand werken.
Videobellen kan iedereen, maar online samenwerken, alle kracht uit Office 365 halen en de productiviteit verbeteren gaat niet vanzelf. Tot slot zullen ook de bedrijven, die voor snelle oplossingen hebben gekozen om thuiswerken te faciliteren, nu moeten doorpakken zodat de stabiliteit, performance en beveiliging op orde gebracht wordt.
Dit is deel 5 van De Matrix waarin zes specialisten hun visie geven op de ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Lees hieronder de andere delen in deze reeks:
- Deel 1: Paul Faas – Dataplace
- Deel 2: Clemens Esser – HPE Nederland
- Deel 3: Enrico de Boer – Interxion
- Deel 4: Stijn Grove – Dutch Data Center Association
- Deel 5: Rick van den Hoogenhof – Copaco
- Deel 6: Eric Boonstra – Iron Mountain Data Centers
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 4 – incl Datacenter & Cloud special 2020]