Penta Infra is een partij met hart voor de regio die bereid is te investeren in mensen, de verdere uitbreiding en innovatie van onze datacenters”, meldde Arnoud Annema, Manager Marketing & Sales bij DataCenter Fryslân vorig jaar in een interview met ChannelConnect. “Dat is, ondanks de coronacrisis, ook daadwerkelijk gebeurd”, constateert Annema nu. De overgang naar de nieuwe eigenaar heeft gunstig uitgepakt voor DataCenter Frylân. Annema: “Er zijn uitdagingen die voor een relatief klein datacenter lastig in te vullen zijn, zoals bijvoorbeeld certificering. Dat kost veel tijd en energie.”
‘We delen kennis en ervaring met elkaar’
De manager geeft aan dat het datacenter al geruime tijd beschikt over de ISO 27001 certificering. Dit wordt gezien als de belangrijkste standaard als het gaat om de betrouwbaarheid en veiligheid van IT-processen in een datacenter. “Penta Infra beschikte daarnaast al over ISAE 3402 type 2. Die wordt bij aanbestedingstrajecten vaak als vereiste gesteld. Doordat Penta Infra het certificeringstraject al eens doorlopen had, is het voor ons een minder grote effort.” Het voorbeeld toont aan hoe de medewerkers van DataCenter Fryslân en de nieuwe collega’s samenwerken. “We delen kennis en ervaring met elkaar.”
Investeren in groei
Annema maakte in het eerdere interview al duidelijk dat Penta Infra, dat onlangs nog uitbreidde in Leipzig, Hamburg en Düsseldorf, investeert in Leeuwarden. “Zo wordt de glasvezelcapaciteit tussen onze beide centers, DCF 1 en DCF 2, uitgebreid.” De locaties zijn redundant via glasvezel met elkaar verbonden en vormen zo een twin-datacenter. De beide datacenters functioneren als ‘standalone’, maar ook als elkaars backup binnen het twin-datacenterconcept. De capaciteit van de glasvezelverbinding wordt vergroot. “Daarnaast breiden we DCF2 nu fors uit en de verwachting is dat we DCF1, het andere datacenter, ook gaan vergroten op niet al te lange termijn.”
Het regionale ecosysteem
DataCenter Fryslân maakt onderdeel uit van het regionale ict ecosysteem. “We zijn een regionale datacenterorganisatie met veel regionale klanten. Daar zijn beslist grote spelers bij, zoals regionale overheden, maar ook diverse ICTbedrijven die vanuit de beide datacenters hun klanten bedienen. Het is een knooppunt waar landelijke en regionale glasvezelnetwerken bij elkaar komen. Reden te meer om te blijven ontwikkelen.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter & Cloud Dossier 2021]