De tijden dat Rittal een pure serverrack producent is, liggen ver achter ons. Al sinds veertien jaar biedt het van oorsprong Duitse bedrijf diensten voor projecten onder de naam RimatriX5. “Die vijf staat voor racks, power, cooling, security en monitoring”, vertelt Dion Cremers. “We bieden een complete IT-infrastructuuroplossing die modulair en schaalbaar is. Alles is opgebouwd uit één type behuizing, en met een pay-as-you-grow-model voor je infrastructuur.” Partners verzorgen de verdere invulling van de turnkey oplossing.
Daarin zit ook de sleutel naar edge computing. Iedere organisatie heeft wel een computerruimte, maar de rol van die computerruimte verandert met de evolutie van ICT-technologie. “Je zag altijd een golfbeweging tussen centralisatie en decentralisatie”, zegt Jerry Mesu. “We hadden veelal grotere computerruimtes van tien tot veertig racks. Met de overstap naar de cloud zijn die ruimtes kleiner geworden, maar verzorgen ze wel de verbinding tussen het gebouw zelf en de cloud.”
Andere aanpak
Die nieuwe rol aan de rand van het netwerk vraagt ook om een meer oplossingsgerichte aanpak, iets dat Rittal met beide handen heeft aangepakt. “Het rack is altijd de basis geweest, maar wij hebben er succesvol een solution van gemaakt. We rusten de racks uit met (redundante) koeling en noodstroom, detectie en gasblussing, security en remote monitoring zodat het een op zichzelf staande ‘computerruimte’ wordt.”
Daarnaast komt steeds meer data uit apparaten en sensoren die om directe verwerking vragen. Iedere vorm van latency is daarbij funest voor de dienst. “Daar is het met edge om begonnen”, zegt Cremers. “De verwerking moet dicht bij het proces zitten, dus de slimme fabriek of de smart city.” Ook in Nederland, met zijn kleine oppervlakte en hoogwaardige verbindingen, spelen edge-omgevingen een belangrijke rol, voegt Mesu eraan toe. Want naast latency zijn ook stabiliteit en de veiligheid van gevoelige data belangrijk. “De latency valt hier mee, maar je merkt wel dat de verwerkte data weer moet worden getransporteerd naar storage in een datacenter. Alleen dan kun je snel reageren op fouten in het proces.”
Groei
Die behoeftetrends hebben Rittal doen nadenken over hoe ze hun oplossingen het beste kunnen leveren. “Compacte oplossingen hadden we natuurlijk al”, zegt Cremers. “Toen cloud echt loskwam, zo’n zes jaar geleden, hebben we pakketten op de markt gebracht van één tot vier of vijf racks. Die noemen we de Hybrid Cloud Packages (HCP), waarmee je een complete compact infrastructuur op kunt zetten. Vervolgens is de vraag naar edge alleen maar gegroeid.” Zulke edge-omgevingen moeten voldoen aan alle kenmerken van een datacenter, zoals beveiliging, koeling en noodstroom. “Het is natuurlijk het hart van het proces”, zegt Mesu. “Je merkt wel dat organisaties afstappen van de permanente, gebouwgebonden oplossing, en meer richting de gecontroleerde technische opstelling bewegen. Een verhoogde vloer zoals je dat vroeger zag, is niet meer vanzelfsprekend, en ook het brandblussysteem moest anders. Men wil geen bouwkundige aanpassingen meer moeten doen.”
‘Het IT-rack is altijd de basis geweest, maar wij maken er een solution van’
Door de oplossing echt plug-and-play te maken, is het volgens Mesu erg geschikt voor de verhoogde mobiliteit die organisaties nu hebben. Zeker nu in deze Covid-periode, zie je veel verschuivingen in het gebouw, of worden ruimtes of etages afgestoten. “Je neemt de hele edge-oplossing mee naar een nieuwe locatie wanneer het bedrijf verhuist.” Daarnaast is het gebruiken van gestandaardiseerde HCP-oplossingen uiteraard ook een ultieme bouwsteen voor onder meer bouwers of eigenaren van logistieke distributiecentrums, ziekenhuizen en productieplants. Door eenmalig een HCP te bepalen, kan deze daarna als een standaard, keer op keer ingezet worden bij eventuele nieuwbouw, uitbreiding of verbouwing zonder telkens opnieuw te engineren.
Nieuwe dienstverlening
Gevolg van deze portabiliteit is ook dat nieuwe dienstenverlening tot de mogelijkheden is gaan behoren. “De edge-oplossingen zijn er voor in het gebouw, met of zonder een security ruimte erom heen voor fysieke veiligheid, zoals brand, water, stof, ongeautoriseerd personeel of vandalisme tegen te gaan. De container is de volgende stap”, zegt Cremers. “Zoals je stroom en water uit de muur haalt, zo kun je ook data uit de muur halen. We krijgen dan ook vaker vragen over leasemogelijkheden.” “Het gaat dan wel vaak over containeroplossingen”, voegt Mesu eraan toe. “Je huurt een eenvoudig aankoppelbare container met IT-infrastructuur, en die koppel je af en aan voor zolang je die nodig hebt.
Dat soort oplossingen bieden wij ook.” In samenwerking met enkele grote partners is het mogelijk een complete HCP-as-a-Service te leveren. “Hardware, software en IT-infrastructuur compleet als een oplossing”, zegt Cremers. Daar komt bij dat gesloten energiezuinige opstellingen, ook wanneer ze portabel zijn, in aanmerking komen voor de energie investeringsaftrek (EIA) volgens de spelregels van de overheid. “Daar is dit jaar 149 miljoen euro voor beschikbaar gesteld”, zegt Cremers. De subsidie is zeker niet alleen voor grote bedrijven. “Dit is ook voor het MKB zeer interessant, want naast de besparingen op je CAPEX en OPEX, bespaar je ook op de belasting.” De EIA kan uiteindelijk ongeveer 11 procent terughalen van de investering.
De enorme groei in de informatiebehoefte zal in 2022 verder doorzetten, wanneer 5G ook daadwerkelijk geïmplementeerd gaat worden. “We zitten aan de vooravond van 5G”, zegt Mesu. “Zodra de bandbreedte in 2022 vrijkomt, zal de informatiebehoefte enorm stijgen, en daarmee ook de vraag naar edge-oplossingen.” Het partnermodel biedt daar ook de middelen voor. “Rittal heeft standaard oplossingen hiervoor die zijn opgebouwd uit diverse bouwstenen en klantspecifiek kunnen worden aangepast”, legt Cremers uit. “We vliegen gezamenlijk projecten aan, en iedere partner brengt zijn eigen expertise en toegevoegde waarde in het project.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter & Cloud Dossier 2021]