Het is een diversificatie vanuit het datacenterportfolio dat Cyxtera voert. “We evolueren echt richting self-service profiling”, legt Charlie Bernard, Director Growth Strategy EMEA van Cyxtera, uit. “Met een software-programmeerbare, schaalbare fabric kunnen eindklanten hun eigen behoeften invullen.” Op die manier, voegt hij eraan toe, wordt de hybride ICT die steeds meer organisaties niet alleen een mogelijkheid; het is ook iets dat in de toekomst verder kan worden aangepast. “Je moet het zien als een everything-as-a-servicemodel op maat.” Daarmee komt het datacenter los van de traditioneel reactieve wortels. Colocatie-implementaties zijn, zoals bekend, complex en brengen hoge kosten en eisen met zich mee. Maar terwijl dat amper is veranderd, is de public cloud daar de laatste jaren als alternatief bijgekomen. “Daar kun je applicaties binnen minuten de lucht in hebben”, zegt Bernard. Maar dat gaat wel ten koste van een deel van de controle. Veel organisaties hebben daarom behoefte aan een tussenweg. “Dus de voordelen van een datacenter, maar met de economie van de cloud. Daar richten we ons op.”
Bouwblok van infrastructuur
Daarvoor moet voor datacenters een flexibiliteit ontstaan die consumenten ook gewend zijn in hun dagelijkse bestaan: on-demand en on-line. “Je moet de fabric zien als een bouwblok van de infrastructuur”, stelt Bernard. “Het biedt volledige cloud agility, interconnectie en infrastructuur. Dat komt bovenop alle toegangspoorten tot service- en netwerkproviders. Maar waar we ons echt op onderscheiden is de toegang tot de bare metal van de organisatie, dus AI en rekenkracht.” Het is daarmee een brug die volledige controle biedt tot op rackniveau, maar wel met een consumeermodel voor de diensten zelf, “als een dienst.”
Voor veel diensten geldt dat je ze als PaaS-dienst wil blijven draaien, en die kun je met de fabric ook draaien naast applicaties als virtuele machine. “Die kun je dan in de public cloud draaien, vooral als je te maken hebt met pieken”, stelt Bernard. “Maar voor constante applicaties is het vaak logisch om ze in het datacenter te draaien, of op een platform als de Digital Exchange. Zo’n steady state-platform is voorspelbaarder omdat er minder veranderingen op worden doorgevoerd.” Voorspelbaarheid brengt in veel gevallen controle met zich mee.
De voordelen van een datacenter, maar met de economie van de cloud. Daar richten we ons op
Flexibel in te stellen
De connectiviteit, naast de datacenterconnectiviteit ook de cloudconnectiviteit en de metroconnectiviteit, is volgens Bernard direct en flexibel via de portal in te stellen. “En via onze carrierneutrale datacenters hebben klanten toegang tot gemiddeld zestien netwerkdienstverleners per faciliteit.” Binnenkort worden zogenaamde smartcabs geïntroduceerd, oftewel slimme datacenterkasten. “Het idee van deze smart cabinets is dat ze voorgeprogrammeerd zijn om direct met het platform te connecteren voor instant provisioning”, zegt Bernard. “Een klant of partner kan dan via ons portal infrastructuur laten implementeren, de volgende werkdag nog.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter Cloud Dossier 2022]