Hoe groot de discrepantie is tussen perceptie en werkelijkheid zeggen de cijfers. Een op de vijf MKB-bedrijven maakt zich ernstig zorgen over malware, en dan vooral over ransomware. Onder de MSP’s is dat een stuk negatiever. Ruim 90 procent is zeer ongerust over de cyberweerbaarheid van hun klanten. “Daar ligt een flinke taak voor de MSP om hun adviesrol serieus op te pakken”, zegt Hans ten Hove, Director Northern Europe van Datto. “Zeker nu de gang naar de cloud steeds sneller gaat, dankzij digitalisering en het thuiswerken.”
Ook daarbij heeft de MSP overigens nog werk te doen. De cloud-adoptie is hoog in Nederland. Geen wonder met ruim 200 co-locaties en datacenter facilities in ons land. Maar bij veel bedrijven leven zorgen over de gang naar de cloud. “Er zijn wat dat betreft nogal wat mispercepties”, zegt Ten Hove. “Zonder internet heb ik geen toegang meer tot mijn data, is een veelgehoorde zorg. Ook vragen bedrijven zich af hoe ze met security om moeten gaan en hoe ze de cloud en hun data moeten beveiligen. Het gebrek aan interne kennis houdt ook veel bedrijven tegen. Er is geen echte IT-afdeling, dus de vrees is dat een gang naar de cloud te hoog gegrepen is.” Allemaal zaken waar de MSP goed op kan en moet inspringen, vindt Ten Hove. Belangrijk daarbij is dat MSP’s aan tafel komen met de directie, en dat daarmee een goed assessment plaatsvindt van de risico’s. “Dit moet binnen een bedrijf breed worden gedragen en daarbij is een essentiële consultancyrol voor de MSP.”
Gedeelde verantwoordelijkheid

Hans ten Hove
Aan de andere kant is er een echte misvatting die goed rechtgezet moet worden door diezelfde MSP. De meeste bedrijven zijn zich helemaal niet bewust van het ‘shared responsibility model’ als het gaat om databescherming in de cloud. “Gebruikers van Microsoft 365 denken vaak ten onrechte dat, omdat alles in de cloud staat, de bestanden automatisch een back-up krijgen en beveiligd zijn. Voor de MSP niet alleen een essentiële taak, maar ook een business opportunity door een betrouwbare dienst aan te bieden die dit voor hun klanten invult. Beveiligingsexperts signaleren overigens een gevaarlijke trend in cyberdreiging: aanvallen op/via de supply chain. “Nu bedrijven steeds vaker hun systemen aan elkaar koppelen om snel gegevens uit te kunnen wisselen, proberen criminelen daar hun digitale breekijzer tussen te krijgen.” De eigen beveiliging kan dan op orde zijn maar via een leverancier of partner kan de kwetsbaarheid van de keten worden blootgelegd. Uit de Dutch Cloud Adoption Monitor blijkt dat de helft van de Nederlandse bedrijven gebruikmaakt van een lokale MSP. “Binnen het MKB is dat nog hoger, want daar zijn geen mensen in dienst die IT als hoofdtaak hebben”, zegt Ten Hove. “Die ontkomen er niet aan om dit uit te besteden. Dit benadrukt nog meer de belangrijke rol die MSP’s in Nederland spelen op het gebied van cyberweerbaarheid. Er zijn bijna twee miljoen MKB-bedrijven in Nederland, die een zeer groot deel van de economie vertegenwoordigen.”
Nederland weerbaarder maken
Niet voor niets is Datto een van de initiatiefnemers van de Dutch IT Cybersecurity Assembly, een verzameling bedrijven en (branche) organisaties die de cyberweerbaarheid van Nederland willen vergroten. “We zoeken daarbij contact met allerlei spelers in deze markt omdat we vinden dat cyberweerbaarheid een zaak is die ons allemaal aangaat. Er moeten serieus stappen worden gezet om deze weerbaarheid omhoog te krijgen”, betoogt Ten Hove. “In dat opzicht is het een goede vooruitgang dat er in het nieuwe kabinet een staatssecretaris voor Digitale Zaken is en hopelijk wordt dat in de toekomst een echt ministerie.”
Datto blijft nieuwe diensten aanbieden
Het aanbod oplossingen en diensten voor MSP’s, die deze op hun beurt aan hun klanten kunnen aanbieden, groeit gestaag. Naast de inmiddels bekende Business Continuity & Disaster Recovery (BCDR) is Advanced Threat Protection een belangrijke propositie. Daarvoor heeft Datto vorig jaar het Israëlische BitDam overgenomen. Het cyber-defense platform is inmiddels in het productportfolio van Datto geïntegreerd onder de naam SaaS Defense. De service beschermt proactief tegen malware, gecompromitteerde e-mail en phishing op Microsoft Exchange, OneDrive, SharePoint en Teams. Het is ook in staat om zero-day exploits te herkennen.
Daarnaast heeft Datto sinds december afgelopen jaar ook een continuity-oplossing voor Azure workloads. Datto Continuity for Microsoft Azure (DCMA) zorgt daarbij voor een kleinere afhankelijkheid van de Microsoft cloud dankzij de eigen Datto cloud, zodat continuïteit nog meer gewaarborgd kan worden met backups elk uur. DCMA is een end-to-end oplossing waarmee MSP’s hun klanten kunnen bedienen.
Datto is overigens zelf een grote wereldwijde cloudprovider, met tien datacenters verspreid over zeven landen op vier continenten. Deze zijn onder andere gekoppeld aan de Microsoft Cloud, zodat MSP’s gemakkelijk back-up en continuïteit voor Microsoft-omgevingen als MS365 kunnen aanbieden.
Het complete productportfolio wordt via MSP’s aan eindgebruikers aangeboden. Datto is een channel only organisatie.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter Cloud Dossier 2022]