De welvaart van Nederland is onlosmakelijk verbonden met onze digitale concurrentiepositie. De afgelopen 20 jaar is digitalisering de belangrijkste motor voor verbeteringen en groei geworden. En deze rol wordt steeds belangrijker. IDC verwacht dat dit jaar zo’n 65% van de wereldwijde economie (het GDP) gedigitaliseerd zal zijn. Zonder dat we er dagelijks bij stil staan worden bedrijfsprocessen gedigitaliseerd en gerobotiseerd en verandert de manier waarop we werken.
Datacenters in Nederland
Datacenters zijn overal te vinden, maar bevinden zich vooral in economisch ontwikkelde landen. Zeker een land als Nederland, met haar diensteneconomie, profiteert sterk van haar datahub. Dit sterke digitale fundament stelt ons in staat om snel te innoveren en biedt vestigingskansen voor internationale organisaties en expansiemogelijkheden voor Nederlandse organisaties. Daarnaast kan de Nederlandse expertise op het gebied van datacenters binnen en buiten de branche worden ingezet ten behoeve van de energietransitie. De impact van datacenters op mondiaal niveau is ook kleiner doordat deze datacenters in Nederland staan. Dankzij strengere duurzaamheidsrichtlijnen zoals PUE, watergebruik en het Nederlandse klimaat, zijn datacenters in ons land efficiënter dan in andere landen. Ook koopt een grote meerderheid van datacenters hun stroom duurzaam in.
Door onze toenemende datahonger en het groeiende belang om digitaal te transformeren, zal ook de datacentersector blijven groeien. Het is daarom van groot belang dat we dit op de meest duurzame manier in Nederland blijven faciliteren. De migratie van IT-faciliteiten naar professionele datacenters kan dit ondersteunen.
Door onze toenemende datahonger en het groeiende belang om digitaal te transformeren, zal ook de datacentersector blijven groeien
Migratie naar datacenters
Uiteenlopende bedrijven, variërend van mkb en multinational tot (publieke) organisaties, besteden hun eigen IT steeds vaker uit naar professionele datacenters om zeker te zijn van continuïteit, connectiviteit, schaalbaarheid en veilige verbindingen. Het is in de meeste gevallen dus heel aantrekkelijk om naar een datacenter te migreren. Dat is echter een complexe operatie en er moet over veel zaken nagedacht worden.
IT is bij steeds meer bedrijven en organisaties een kritische pijler voor de bedrijfsvoering. Bij een grote storing van de IT-faciliteiten liggen al snel alle werkzaamheden stil. Het is daarom voor veel organisaties cruciaal geworden om na te denken over hoe de IT-infrastructuur geoptimaliseerd kan worden, waarbij het doel is om de uptime daarvan te maximaliseren. Een professionele aanpak van IT-faciliteiten is van levensbelang: continuïteit is geen vanzelfsprekendheid en vormt in toenemende mate een uitdaging. De afgelopen jaren kiezen bedrijven en organisaties daarom vaak voor het uitbesteden van de IT-infrastructuur in een datacenter, omdat dedicated partijen de kennis en middelen hebben om de gewenste faciliteiten, uptime en efficiencyvoordelen te kunnen realiseren. Tel daarbij op dat zowel hard- als software steeds complexer worden, meer energie vergen en de koeling van deze apparatuur ook steeds meer kennis vereist. Door meer IT te centraliseren in efficiënte datacenters is er al een slag gemaakt op het gebied van energiebesparing. Dankzij deze centralisatie is het energieverbruik van datacenters wereldwijd nagenoeg gelijk is gebleven in de laatste 10 jaar, ondanks een toename van factor 15 in ons internetverkeer. De grafiek laat deze trend zien. Vooral grootschalige datacenters zijn extreem energiezuinig en gebruiken verhoudingsgewijs veel minder energie voor koeling in vergelijking met kleinere datacenters. Middels IT-centralisatie in een energie-efficiënt datacenter ondersteunen organisaties de energietransitie.
Het energieverbruik van datacenters wereldwijd is nagenoeg gelijk gebleven in de laatste 10 jaar, ondanks een toename van factor 15 in ons internetverkeer
Datacenter Gids 2022
Om organisaties te ondersteunen in de migratie naar professionele datacenters, publiceert de Dutch Datacenter Association (DDA) ieder jaar de Datacenter Gids. In deze gids toont de DDA de profielen van alle DDA-deelnemers, verspreid in elke regio. Daarnaast presenteert iedere deelnemer haar visie op haar eigen dienstverlening. Ook is de gids een handboek en een naslagwerk voor alles rond datacenters. Zo kunnen organisaties, die op zoek zijn naar serverruimte, zien welk datacenter het beste aansluit bij hun behoefte.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter Cloud Dossier 2022]