Hoe is Xebia begonnen?
Bart Verlaat: “Een aantal IT-architecten is in 2001 een nieuw bedrijf begonnen met als missie gezien te worden als dé autoriteit in bepaalde segmenten. Ik vertaal het ook wel eens met een vergelijking. ‘Als je een spook in je huis hebt, dan bel je de Ghostbusters’. Daar werken we naar toe: ‘Wie bel je als je een cloud-uitdaging hebt?’ Dat moeten wij zijn. Xebia is in 2001 gestart met IT-architectuur, daarna kwam software development erbij, toen agile en allerlei andere specialismen. Je ziet binnen ons bedrijf dat er specialistische teams zijn ontstaan, met elk een speciale focus op een gebied in de IT.”
Hoeveel mensen werken bij Xebia?
Verlaat: “Wereldwijd 4000 mensen, waarvan ongeveer 500 in Nederland. We groeien hard, zowel autonoom als door overnames. In feite bestaat de onderneming uit een groot aantal kleinere teams waar de medewerkers onderdeel van uitmaken. Zo vinden specialisten elkaar, maar kunnen ze ook vanuit een team ondernemen. Daarbij is heel veel mogelijk. Natuurlijk zijn er kaders, maar in principe zeggen we: zie maar dat je met het team de autoriteit wordt in jouw specifieke domein.”
Die mensen vind je ook?
Verlaat: “Iedereen zoekt goede IT’ers. Wij, onze leveranciers, onze klanten en onze concurrenten. IT’ers willen natuurlijk een goed salaris, maar dat bieden veel bedrijven. Daarnaast willen ze ook graag beter worden dan ze nu zijn. Dat ze kunnen samenwerken met mensen met wie ze zich kunnen ontwikkelen. Daarvoor hebben we binnen Xebia een knowledge-workers-cultuur gecreëerd. We bieden veel ruimte voor onze medewerkers, om naar congressen te gaan.
Ook hebben we de Xebia Knowledge-exchange. Twee keer per maand komt het hele bedrijf bij elkaar en worden allerlei kennissessies georganiseerd en ervaringen uitgewisseld. De consultants organiseren dat zelf, het management bemoeit zich er niet mee. Dat zijn belangrijke onderdelen om een cultuur te creëren die ervoor zorgt dat goede mensen voor je willen werken. En blijven werken. Elk team heeft daarbij een eigen cultuur.”
Is dat de reden waarom medewerkers in veel gevallen geen ‘Xebia’-extensie hebben in hun mailadres?
Verlaat: “Ja. We houden heel erg van de focus op een specialisme. Als we samenkomen draagt ook iedereen een T-shirt met de naam van zijn of haar onderdeel erop. Het is fijn om kleinere teams te hebben met een eigen identiteit. Waar een medewerker zich bij voelt horen. Dit, terwijl iedereen toch ook onderdeel uitmaakt van een veel grotere organisatie.”
Edwin van Nuil: “Wij zijn als Oblivion sinds juli vorig jaar onderdeel van de Xebia-groep. Er zijn veel overeenkomsten tussen de cultuur bij Xebia en ons eigen karakter. Voorheen kwam ik Bart en zijn team tegen als concurrent. Binx en Oblivion zijn beide actief in het grotere MKB- en Enterprise-segment. Oblivion is een pure AWS-partner. Eigenlijk al sinds 2006 toen Amazon net als hyperscaler actief werd.”
Jullie hebben een totale focus op cloud
Van Nuil: “Zeker. Het is boeiend dat dit artikel komt in een special over cloud én datacenters. Terwijl ik met datacenters helemaal niets heb. Het is net als een slager vragen of er vegetariërs bestaan. ‘Natuurlijk niet’, zegt hij dan. Kijk, ik weet echt wel: cloud is gewoon een datacenter, het ijzer staat ergens in een hal en we werken op de computers van iemand anders. Maar wij focussen ons nadrukkelijk op de cloud-transitie bij grote organisaties. Met hen en voor hen ontwikkelen we een cloudstrategie, een cloudoperating model en een cloudcompetence center. Vervolgens gaan we bouwen, migreren, managen, support geven en resellen. Wij bieden het hele cloudpakket aan.”
Jullie onderkenden al snel de mogelijkheden van cloud.
Van Nuil: “We waren er vanaf het begin bij. Destijds zat je met architecten of netwerkspecialisten aan tafel die steeds konden benoemen waarom cloud niet kon werken. Ik vergeleek het wel eens met Spotify: je kunt altijd wel een album benoemen dat je er niet vindt, maar er staan onderwijl wel drie miljoen op.”
Verlaat: “We hebben een specifieke visie op de cloud. Eigenlijk moet je cloud zien als een grote softwarebibliotheek. Wij willen onze klanten helpen. Niet alleen door alles simpelweg te kopiëren en naar de cloud te brengen, maar we willen echt hun operationele last verminderen en de eigen teams helpen om te versnellen. Zodat zij zich kunnen richten op het verbeteren van de applicaties die echt belangrijk zijn voor de business.”
Van Nuil: “Als je alleen kijkt naar de techniek, dan krijg je geen succesvolle cloud, het is echt een transformatie. We zijn ons daarom vooral gaan specialiseren in het cloud adoption framework waarmee we gericht thema’s adresseren die bij de transitie aan de orde komen. Zoals security, bijvoorbeeld.”
Verlaat: “Er zijn binnen Xebia overigens meerdere onderdelen die zich focussen op cloud. Xebia Cloud is dan de paraplu. Zo zijn we niet alleen groot als AWS-partner, maar ook als partner van Google en Microsoft. In Nederland werken ongeveer 200 mensen dedicated aan cloud-trajecten.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter Cloud Dossier 2022]