William Verhoeven heeft jaren-lange ervaring in de AGF-sector en zag van dichtbij hoe bedrijven worstelen met het inzichtelijk krijgen van data. De standaardoplossingen in de markt voldeden vaak niet meer, omdat ze maar een gedeelte van de keten beheren. “Een hele keten kan wel tot honderd verschillende variabelen hebben,” zegt Verhoeven.
Daarom startte hij – met Mark Verloop – Progent, een innovatief dataplatform voor de AGF-sector. Progent is een bedrijf dat gespecialiseerde dataware-houses en intelligente dashboards bouwt. In plaats van dure en complexe cloud-oplossingen, biedt Progent een op maat gemaakte omgeving die draait op hun -eigen infrastructuur in een datacenter.
“Veel bedrijven zitten vast in product specifieke cloudoplossing waarvan de kosten onvoorspelbaar kunnen oplopen en het bedrijf vaak zijn proces aan moet passen om de cloudoplossing optimaal te -kunnen laten werken. Wij hebben een model ontwikkeld waarbij klanten hun data op een efficiënte manier verwerken, op het tijdstip dat ze willen, zonder vast te zitten aan hoge maandelijkse kosten,” legt Verhoeven uit.
Data slim verwerken in plaats van opslaan

William Verhoeven
Veel traditionele systemen slaan enorme hoeveelheden data op zonder een directe strategie voor verwerking. Dit leidt tot inefficiëntie en hoge opslagkosten. Ook hebben bedrijven vaak dubbele data omdat ze verschillende overlappende oplossingen hebben. De aanpak van Progent draait om real-time verwerking en efficiënte opslag. Zo wordt de meeste data ‘s nachts verwerkt om piekbelasting overdag te voorkomen, aangevuld met tussentijdse incrementele verversingen als de klant daar om vraagt, om zo de prestaties te optimaliseren. Alleen de relevante data word bewaard, waardoor bedrijven geen onnodige opslagkosten hebben. En de aanpak is schaalbaar, zodat klanten alleen -betalen voor wat ze gebruiken, in plaats van een vastomlijnde cloud-omgeving.
Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van Progent is het doen van prijsvoorspellingen op basis van informatie zoals weergegevens. “Door historische data te combineren met actuele weers-informatie, kunnen we bedrijven helpen beter in te spelen op schommelingen in de markt. Dit is van onschatbare waarde voor bedrijven die afhankelijk zijn van de prijsontwikkeling van verse producten,” legt Verhoeven uit.
Geen standaardcloudoplossing
Een van de kernpunten van Progents aanpak is dat zij niet vertrouwen op standaard cloudoplossingen, maar hun eigen infrastructuur hebben ontworpen en zelf beheren. Dit betekent dat ze in een data-center hun eigen servers en hardware beheren, wat flexibiliteit en controle oplevert. Hierbij werken ze nauw samen met RNT Rausch, dat gespecialiseerde hardwarecomponenten levert die afgestemd zijn op de specifieke -eisen van Progent.
“Onze infrastructuur is volledig -redundant opgezet. We draaien zware AI-processen en datawarehouses op onze eigen hardware, zonder afhankelijk te zijn van derde partijen. Dit stelt ons in staat om op een veel efficiëntere manier resources in te zetten daar waar nodig kosten te besparen, wat ten gunste komt van de klant,” vertelt Verhoeven.
Artificial Intelligence is tegenwoordig een toverwoord in de IT-sector. Iedereen wil AI gebruiken, maar veel bedrijven hebben hun datastructuur niet op orde. Verhoeven ziet dit als een van de grootste struikelblokken voor bedrijven die AI willen inzetten. “Je kunt geen goede AI-oplossing bouwen zonder een gestructureerde en goed georganiseerde dataset. Wij helpen bedrijven eerst om hun data te structureren en pas daarna zetten we AI in. Zonder een solide datafundament is AI slechts een marketingterm,” benadrukt hij. Progent zet AI in voor praktische toepassingen, zoals prijsvoorspellingen en marktanalyses.
Duurzame IT-infrastructuur
Een ander aspect waar Progent en RNT Rausch naar kijken, is hoe hun infrastructuur zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht. GPU’s spelen een belangrijke rol in data-analyse en AI-processen, wat vraagt om geavanceerde koelingstechnieken. “We kijken continu naar de toekomst en hoe we onze infrastructuur efficiënter kunnen maken. Immersion cooling is een techniek die steeds interessanter wordt voor ons, zeker gezien het feit dat GPU-gebruik toeneemt,” zegt Verhoeven.
Voor nu draait hun infrastructuur in een gecontroleerde datacenter-omgeving, waar ze optimaal gebruik maken van hardware en energie-besparing door servers slim in en uit te schakelen op basis van behoefte. “Veel bedrijven laten hun servers 24/7 draaien, zonder dat deze gebruikt worden. Doordat wij juist processen slim verdelen over de dag zijn we in staat die servers uit te zetten die niet gebruikt worden. Hierdoor besparen we op stroom en verlengen we de levensduur van onze hardware,” legt hij uit.
Ook het schaalbare model van Progent draagt bij aan een duurzamere IT-strategie. Door hardware slim toe te wijzen aan klanten en -resources dynamisch in te zetten en op te schonen na gebruik, wordt verspilling van rekenkracht geminimaliseerd. Dit maakt het model kostenefficiënt en tegelijkertijd toekomstbestendig.
Data-oplossingen op maat
IT-maatwerkoplossingen worden steeds belangrijker in de AGF–sector, terwijl het niet de core business is. Door af te stappen van standaard cloudoplossingen en in te zetten op efficiënte verwerking, kun je als bedrijf niet alleen kosten besparen, maar ook meer grip op je data -krijgen. In de AGF-sector, waar snelheid en inzicht cruciaal zijn, biedt deze aanpak bedrijven een voorsprong. “Wij -helpen bedrijven om slimmer met hun data om te gaan en zo beter voorbereid te zijn op de toekomst. Dit gaat verder dan alleen technologie; het draait om het creëren van echte waarde,” besluit Verhoeven.