We zijn blij dat we dankzij onze samen-werking met Tecogen innovatieve koeloplossingen aan onze klanten kunnen bieden”, aldus George Hannah, Senior Director Chilled Water Systems bij Vertiv. “Door de technologie van Tecogen in ons portfolio te integreren, kunnen exploitanten van datacenters beperkingen in het stroomnet overwinnen, hun energieverbruik optimaliseren en met vertrouwen hun AI–mogelijkheden uitbreiden.”
Waardevolle oplossing
“Deze samenwerking is interessant voor beide partijen”, zegt Abinand Rangesh, CEO van Tecogen. “Een gerenommeerde partner als Vertiv, met veel expertise in thermische systemen voor datacenters, stelt ons in staat om snel op te schalen in de datacentermarkt. Door dit te combineren met onze bewezen door aardgas aangedreven koeltechnologie ontstaat er een waardevolle oplossing voor datacenters die hun prestaties willen verbeteren en tegelijkertijd hun energieverbruik effectief willen beheren.”
Vraag versus aanbod
Naarmate het benodigde ver-mogen voor de rekenkracht van AI en de ondersteunende kritieke digitale infrastructuur toeneemt, wordt de druk op het elektriciteitsnet steeds groter. In sommige regio’s is de toegenomen vraag hierdoor -groter dan het aanbod. De oplossingen van Tecogen helpen de druk op het elektriciteitsnet te verminderen door middel van koeltechnologie op aardgas. Vertiv heeft al meer dan zestig jaar ervaring in het leveren van koeling, stroomvoorziening en IT-beheer voor datacenters van elke omvang.
Vertiv CoolLoop Trim Cooler
Vertiv heeft daarnaast de Vertiv CoolLoop Trim Cooler toegevoegd aan haar portfolio voor thermisch beheer. Deze oplossing is een toevoeging op lucht- en vloeistofkoelingstoepassingen voor AI en high performance computing (HPC). Hybride of vloeistofgekoelde datacenters en AI-omgevingen kunnen hier in uiteenlopende klimaatomstandigheden gebruik van maken.
De Vertiv CoolLoop Trim Cooler heeft diverse voor-delen. Zo kan de oplossing naadloos worden geïntegreerd in vloeistofgekoelde omgevingen met hoge dichtheid, levert het operationele efficiëntie en sluit het aan bij de veranderende behoeften aan energiezuinige en compacte koeloplossingen. Daarnaast bespaart het, door gebruik te maken van vrije koeling en mechanische werking, tot zeventig procent energieverbruik voor koeling per jaar. Tot slot bespaart de oplossing veertig procent ruimte ten opzichte van traditionele systemen. Het systeem is ontworpen om de uitdagingen van moderne AI-omgevingen aan te pakken en kan omgaan met wisselende watertemperaturen tot 40°C en ondersteunt koude platen bij 45°C.
Eenvoudige wateraansluitingen zorgen voor een soepele een directe integratie van de Vertiv CoolLoop Trim Cooler en de Vertiv CoolChip CDU cooling distrubion units, voor direct-to-chip koeling. Vertiv CoolLoop Trim Cooler kan ook rechtstreeks worden aangesloten op systemen voor immersion cooling. Dit vereenvoudigt de installatie en werking, waardoor compatibiliteit met een reeks high-density koelomgevingen mogelijk wordt en klanten tijd en kosten besparen.
“AI verandert de koelprofielen van de huidige data-centers drastisch. Hierdoor zijn er innovatieve benaderingen nodig om de warmte-uitdagingen van racks van 100kW+ aan te pakken”, zegt Sam Bainborough, vice president thermal business EMEA bij Vertiv. “De aankondiging van de CoolLoop Trim Cooler, en de voortdurende uitbreiding van ons portfolio voor thermisch beheer, stelt ons in staat om baanbrekende en toekomstgerichte oplossingen voor vloeistofkoeling en oplossingen op -basis van gekoeld water te leveren. Zo kunnen we voldoen aan de AI-gestuurde behoeften van onze klanten.”
Lager energieverbruik, minder CO2
De Vertiv CoolLoop Trim Cooler gebruikt een koelmiddel met een lage milieu-impact en biedt een schaalbare koelcapaciteit tot bijna 3 MW in de luchtgekoelde uitvoering. Dankzij speciale vrije-koeling-spoelen, geoptimaliseerd voor hoge omgevingstemperaturen, kan het systeem in meer seizoenen en omstandigheden in de vrije koelmodus werken. Dit leidt tot een lager energieverbruik en minder CO2e-uitstoot. Het systeem voldoet aan het verbod op F-GAS van de EU van 2027, waardoor dure aanpassingen of infrastructuur-upgrades in de toekomst niet nodig zijn om aan deze nieuwe regel-geving te voldoen.