Het gebruik van de allernieuwste technieken in een nieuw datacenter is betrekkelijk eenvoudig. Voor een bestaand datacenter is dat echter een grote uitdaging. Er is immers al een koelsysteem geïnstalleerd, en dat helemaal vervangen is niet kosteneffectief. “Stel dat je vloeistofkoeling wil gaan toepassen, dan moet je dat integreren met het systeem dat er al is,” legt Paul Driessen, Consultant Precision Cooling bij STULZ uit.
Daar komt bij dat het vooral bij chip-on cooling erg nauw luistert allemaal, zo legt Driessen uit. “Je hebt te maken met zeer kleine vloeistofkanalen,” zegt hij. “Als je het zomaar op elkaar aansluit, dan raakt dat beschadigd. Ook wil je absoluut geen oxidatie in de buurt van de chip hebben. Het systeem moet dus worden gefilterd.”
Zakmes
Dat alles is waar cooling distribution units uitkomst bieden. Dit soort oplossingen worden tussen de bestaande koelsystemen en de nieuwe vloeistofkoeling gezet. STULZ heeft daarvoor de CyberCool CMU op de markt gebracht. De eerste proefsystemen zijn al opgezet en succesvol getest. “Dat hebben we gedaan bij verschillende aanbieders van grote AI-platformen, en we krijgen verzoeken van datacenters om hybride omgevingen voor hen op te zetten,” zegt Driessen. Er is volgens hem duidelijk behoefte aan de oplossing. “We hebben duizenden pre-orders ontvangen.” Een belangrijke reden daarvoor is dat het geen kapitaalvernietiging is. Bestaande systemen blijven gewoon draaien, terwijl datacenters met de CyberCool CMU nieuwe technieken in kunnen brengen. “Het is echt een Zwitsers zakmes.”
Holistisch
Daarover krijgt Driessen ook de meeste vragen: hoe pas je het systeem in? Dat vraagt om een holistische benadering, zegt hij. “Uiteraard beschikt het datacenter over eigen buizen en pijpen,” begint Driessen. “Die moet je aansluiten. Het hydraulische systeem wordt complexer. Het is dan normaal dat operators vragen waar de toegenomen risico’s liggen.” Het is niet alleen de techniek zelf waar naar gekeken moet worden. De koelingssystemen zelf komen van verschillende leveranciers. Dat vraagt dus om een juiste verdeling van verantwoordelijkheden. “Wie moet welke storingen oplossen? Dat zijn dingen waar we serieus met datacenterleveranciers over in gesprek gaan.”
Verder betekent de hogere temperatuur dat ook moet worden gecontroleerd of de schakelingen het allemaal aankunnen. Het is ook niet alsof de faciliteiten direct helemaal over kunnen gaan op vloeistofkoeling. En zelfs als ze dat op termijn zouden doen, dan speelt de Cooling Distribution Unit ook een belangrijke rol. Het balanceert dan de temperaturen tussen verschillende componenten op de datavloer, zoals videokaarten en CPU’s.
Diverse capaciteiten
De installatie zelf is voor een installatiepartner goed te doen. “We werken samen met de installatiepartners bij de klanten,” zegt Driessen. “Maar wij kunnen het ook aansluiten. Als het door de installatiepartner wordt gedaan, dan krijgt deze alle begeleiding die nodig is. De inbedrijfsstelling en controles doen wij weer. Uiteindelijk is het een kant-en-klaar systeem.” Projecten kunnen echter ook op maat worden uitgevoerd, en de CyberCool CMU is beschikbaar in verschillende capaciteiten.
Cooling Distribution Units worden steeds meer gemeengoed in de markt. STULZ is ook niet de enige leverancier die een dergelijk systeem aanbiedt. “Ons systeem is wel relatief eenvoudig,” stelt Driessen. “Het is plug-and-play. En het sluit naadloos aan op andere oplossingen van STULZ.”
Vloeistofkoeling is grofweg in twee categorieën te onderscheiden:
Dompelkoeling (immersion cooling): De servers worden in speciale cassettes geplaatst en vervolgens in een vloeistof ondergedompeld. Het grote voordeel is dat het vrijwel volledig passief is. Daar staat tegenover dat het grote implicaties heeft voor de omgeving. Fysiek onderhoud aan servers is bijvoorbeeld een stuk moeilijker als je deze uit de olie moet halen.
Chip-on cooling: Vloeistof wordt via speciale kanaaltjes direct langs alle chips geleid. Het is een stuk efficiënter dan traditionele luchtkoeling, en minder ingrijpend dan dompelkoeling. Nadeel is wel dat het koelsysteem brozer is en goed in de gaten gehouden moet worden.