David van den Berg, die eerder bij een IT-leverancier werkte, is blij met de overstap naar Digital Realty. “Immers: alles wat consumenten en werkenden dagelijks doen, alle apps die ze gebruiken op telefoons en bedrijfssystemen, die staan op locaties van organisaties als de onze. Dat maakt het werken voor Digital Realty boeiend én uitdagend.”
Zo zorgt de snelle opmars van het gebruik van artificial intelligence voor een exploderende vraag naar rekenkracht, weet Van den Berg, en daarmee voor een nog grotere behoefte aan datacentercapaciteit. “Gebruikers, zowel zakelijk als privé, verwachten veel van artificial intelligence.” Dat maakt dat Digital Realty volgens de Senior Director helemaal aan de voorkant ageert: eigenaren van datacenters en de chipmakers investeren continu in de oplossingen van de toekomst.
Van den Berg: “Dit is voor ons een ongeloofelijk interessante tijd, waarbij hele nieuwe vraagstukken naar boven komen.” De vraagstukken zijn in grote lijnen bekend: is er genoeg ruimte voor die datacenters, is er genoeg stroom? Hoe groei je verstandig zonder dat je het milieu belast? “En onderwijl willen we ook de bedrijven ontzien. In Nederland wil je eigenlijk die mensen die nog hun eigen serverracks in de kelder hebben staan, bewegen die naar een efficiënt opererend datacenter te brengen. Dat is duurzamer.”
Fysieke component interessant
We vragen Van den Berg of in deze uitdagende tijden het werken voor een hardware- of software-vendor niet toch spannender is. Daar worden de servers die in het datacenter staan, of de applicaties die decloud daarop mogelijk maken immers ontworpen en gebouwd. “Ik krijg op deze plek juist een veel holistischer beeld van wat er
eigenlijk in de wereld gebeurt,” is zijn antwoord. “Want wij zien in het datacenter eigenlijk alles. Of het nou de app is om te kijken of er regen aankomt, een app die je gebruikt omdat je een huis wilt kopen, of dat je werkt in een bedrijfskritische omgeving: alles gebeurt hier.”
Het gaat er daarnaast ook om dat het datacenter goed en veilig blijft draaien, en dat de systemen in het datacenter optimaal beveiligd zijn. “En er zitten zeker ook fysieke componenten aan het werk in een datacenter die ik ook erg interessant vind. Als je dit op het hoogste niveau wilt doen, dan is zowel de fysieke beveiliging als de virtuele en softwarebeveiliging echt heel belangrijk.”
Digital Realty lanceert partnerprogramma
Msp’s zijn een belangrijke doelgroep voor Digital Realty. Zij plaatsen immers hun apparatuur in de datacenters, of nemen via een datacenter diensten af van leveranciers van cloud-oplossingen. Van den Berg heeft een duidelijke boodschap aan deze msp’s. “Zij hebben een steeds sterkere band met ons, omdat ze niet alleen de vierkante meters en de stroom afnemen, maar ook de connectiviteit.” Daarnaast zijn ze, geredeneerd vanuit Digital Realty, de ideale brug naar de cloud. “Msp’s zijn voor ons heel belangrijk, vooral als we het hebben over bedrijven die bij ons hun storage en computing neerzetten.”
Speciaal voor hen rolt Digital Realty nu een partnerprogramma uit. “Traditioneel deden we eigenlijk alles zelf, maar we kiezen nu ook vaker voor een indirect model.” Van den Berg bedoelt daarmee dat Digital Realty zwaar gaat inzetten op het opbouwen van een sterk channel-model. “Het is voor ons niet anders dan voor veel vendoren: partners hebben een heel groot bereik in de markt. We nodigen msp’s dus van harte uit om langs te komen en te bespreken hoe we businesspartners van elkaar kunnen worden. Wij kunnen hen een heel interessante propositie bieden.”
Bij een partnerprogramma hoort uiteraard ook een traject van certificeringen en trainingen. “Wat wij het komende jaar gaan doen is een transformatie, waarbij we eigenlijk de hele business zo veel mogelijk richting die channel willen brengen. Dus daar zal echt een gigantische verandering komen, ten goede denk ik.”
Warmte-koude opslag
Aan het slot van het gesprek nog de vraag naar duurzaamheid die regelmatig speelt bij de datacenters. Van den Berg meldt een innovatie. “We hebben iets slims bedacht. We slaan de warmte van het zomerseizoen op in de grond. Op het moment dat het heel warm is, dan gebruiken we de koeling uit de grond terug om dat uit te vlakken. En als het buiten te koud is, dan gebruiken we de warmte uit de grond voor het verwarmen van onze complexen. Op die manier druk je dus heel erg de energiekosten. En je gaat gewoon slimmer om met de omgeving.”