Al eerder besteedde ChannelConnect aandacht aan duurzame initiatieven die Kannegieter ontwikkelde om de leveranties aan datacenters duurzamer en efficiënter te maken voor de installateurs. De activiteiten zijn, in samenwerking met fabrikant Leviton, verder uitgebreid.
“We gaan inmiddels anders om met de levering van PDU’s, de Power Distribution Units,” legt Commercieel Directeur Michaël van Boheemen van Kannegieter uit.
Cross docking in datacenter
Deze PDU’s zijn ongeveer 2.10 meter lang en worden normaal gesproken plat op een pallet geleverd. Van Boheemen: “Ze zitten per stuk ruim verpakt in een doos, waar ook de aansluitkabel en driefasestekker in zitten.” Voor de installateur die in een datacenter aan het werk is, is deze manier van leveren erg onhandig. “Je krijgt dan toch een soort cross docking in het datacenter.”
De medewerkers van de installateur moet die dozen steeds opensnijden, de PDU’s er één voor één uithalen, en de doos platmaken. Vervolgens naar de zaal lopen, twee PDU’s installeren en zo verder tot de pallet leeg is – en tot slot het afval goed verwijderen. “Dan heb je het over 2 kilo aan afval per PDU, wat bij een volle pallet al snel 76 kilo afval is.”
Er zijn minder ritten nodig naar de datacenters
Door de PDU’s in het warehouse van Kannegieter al uit te pakken en in een stalen rek te plaatsen bespaart de installateur tijd, wordt het afval keurig gescheiden door de distributeur en wordt in de vrachtwagen ruimte bespaard. “Zodoende zijn er minder ritten nodig om de benodigde materialen naar de datacenters te brengen. Dat bespaart kosten en is duurzamer.”
Op locatie kan de installateur het rek eenvoudig naar de zaal brengen en meteen met installeren beginnen. “Dit werkt veel efficiënter. En de datacentereigenaar of de installateur hoeft niet een paar kuub karton te verwerken in een persmachine, wat voor hen alleen maar afval is. Sowieso hebben datacentereigenaren liever niet dat op zaal apparatuur wordt uitgepakt.”
Brandalarm
Dat laatste beaamt Jan-Willem Hendriks, Regional Manager BeNeLux en DACH Regio bij Leviton. “Het liefst hebben ze helemaal geen verpakkingsmateriaal meer in de zalen, want dat geeft heel wat fijnstof,” legt hij uit. “Dit fijnstof gaat in de filters zitten, en die zijn gekoppeld aan de branddetectie. Bij te veel stof is er een kans op vals-alarm-meldingen.”
Te veel stof levert kans op vals alarm
Leviton, die al meer dan veertig jaar een intensieve relatie onderhoudt met Kannegieter, besteedt veel aandacht aan verduurzaming. Dat proces begon eigenlijk al in voorbereiding op de toendertijd meest duurzame Olympische Spelen, in Londen in 2012, waar zij als leverancier voor geselecteerd waren. Daarvoor is een groot aantal tijdelijke installaties gebouwd. Hendriks: “Daarbij verplichtte de organisatie alle partijen de oude producten na afloop van het event terug te nemen. Dat proces heeft bij ons de trigger gegeven om naar een andere manier van aanleveren toe te werken waarbij het recycle-proces onderdeel werd van ons carbon neutral proces.” Leviton starte het proces om CO2-neutraal te worden al in 2009 en werd in 2011 de eerste PAS2060 gecertificeerde databekabelingsfabrikant die dit realiseerde en waarmee het bedrijf voorop liep in de industrie.
Verminderen afvalberg
Leviton heeft de onderneming opgedeeld in vier businessunits. “Het doel is in 2050 ‘Net Zero’ te zijn,” geeft Hendriks aan. “De busines unit waarvoor ik werk, Network Solutions, is sinds 2023 volledig CO2-neutraal.”
In 2020 behaalde Kannegieter de kwalificatie Ecovadis zilver. “Om die wereldwijd erkende standaard in duurzaamheid te bereiken moet je als bedrijf heel veel informatie aanleveren,” blikt Van Boheemen terug. “Een van de vragen was: ‘hoeveel ton aan karton en ander verpakkingsmateriaal voeg je per jaar toe aan de keten.’ Nou, dat bleek best wel een hele berg. We besloten stappen te zetten om die hoeveelheid te verminderen.”
Herbruikbare materialen
Hendriks geeft aan dat Leviton niet volledig zonder verpakkingsmateriaal kan transporteren. “Dan wordt het een puinhoop achter in de auto. En daarbij zijn onze oplossingen ook kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan de glasvezelkabels die we leveren.”
Bij het gebruik van verpakkingsmateriaal zet de fabrikant nadrukkelijk in op recyclebare materialen, of nog beter: herbruikbare materialen. “Want kartonnen dozen kun je natuurlijk elders in de supply chain nog eens gebruiken.”
Kartonnen dozen kun je elders nog eens gebruiken
Ook metalen panelen van producten kan men recyclen, net als de edelmetalen in connectoren. “Wij maken een lifecycle-analyse van onze producten en registreren ook welke materialen erin zitten en hoe die te recyclen zijn. Je kunt het koper natuurlijk veel beter hergebruiken, dan het steeds uit de grond te moeten delven.”
Personeelsgebrek
Steeds meer oplossingen die Kannegieter en Leviton leveren zijn al volledig in de fabriek voorgeassembleerd en getest. “Installateurs hebben steeds vaker een gebrek aan gekwalificeerd personeel,” zegt Van Boheemen. “Dus als zij hun mensen efficiënter kunnen inzetten, kan er meer werk verzet worden in dezelfde tijd, of kunnen de medewerkers hoger gekwalificeerd werk doen.” Daarbij is het ook zo, dat het installeren en afmonteren op locatie in het datacenter weer voor afval zorgt, bijvoorbeeld door het inkorten van kabels, wat ook weer voor stof en ander ongewenst afval in deze omgeving zorgt. “Ook dat probleem wordt door ons weggenomen.”