Immersion cooling, waarbij servers worden gekoeld met vloeistof in plaats van lucht, biedt enorme voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Van der Linden legt uit hoe deze technologie niet alleen meer toegankelijk wordt voor grote datacenters, maar ook voor kleinere partijen.
Wat is immersion cooling?
Immersion cooling is een techniek waarbij servers worden ondergedompeld in een vloeistof die warmte efficiënter afvoert dan luchtkoeling. Dit kan een enorme energiebesparing opleveren, omdat het traditionele gebruik van airconditioners en ventilatoren in datacenters flink moet worden verminderd. “Waar de techniek voorheen vooral werd toegepast in grote enterprise datacenters, zien we nu dat ook kleinere serviceproviders en zelfs mkb-bedrijven baat kunnen hebben bij deze oplossing,” vertelt Van der Linden.
Zelfs mkb-bedrijven hebben baat bij deze oplossing
De traditionele datacenters koelen vaak op basis van ventilatoren en airconditioners. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en fluctuerende temperaturen, die schadelijk kunnen zijn voor de levensduur van servers. “Bij immersion cooling houden we de temperatuur constant, waardoor hardware veel minder snel slijt. Dit levert een efficiëntieverbetering van zeker 40 procent op in de koeling,” aldus Van der Linden.
Modulaire oplossingen
Hoewel immersion cooling vaak geassocieerd wordt met complexe en dure installaties, zijn er tegenwoordig modulaire oplossingen beschikbaar. Dit maakt het eenvoudiger voor kleinere bedrijven om de technologie te implementeren in hun bestaande infrastructuur. “Voorheen waren de installaties vaak groot en omslachtig, maar inmiddels zijn er oplossingen die in een standaard 19-inch rack passen,” legt Van der Linden uit. “Dit maakt het een interessante optie voor msp’s en kleinere bedrijven.”
Dit systeem is eigenlijk een omgekeerde centrale verwarming
Met deze modulaire oplossingen kunnen bedrijven hun bestaande datacenters efficiënter maken zonder ingrijpende aanpassingen. Het enige dat nodig is, is een systeem dat gekoeld water toevoert en warm water afvoert. “Je kunt dit systeem zien als een omgekeerde centrale verwarming,” zegt Van der Linden. “We brengen koud water in, dat door de warmtewisselaar gaat en de servers koelt, waardoor je met minimale middelen een maximale koeling krijgt.”
Duurzaamheid en circulariteit in datacenters
Een belangrijk voordeel van immersion cooling is de positieve impact op duurzaamheid. Niet alleen wordt het energieverbruik drastisch verlaagd, maar ook gaat de hardware langer mee. “Een van de grote voordelen van constante koeling is dat processors niet meer onderhevig zijn aan temperatuurpieken en -dalen. Dit vermindert slijtage aanzienlijk, waardoor servers langer meegaan,” vertelt Van der Linden. “In plaats van na vijf jaar hardware te moeten vervangen, kunnen bedrijven deze veel langer gebruiken.”
Naast het energievoordeel biedt immersion cooling ook mogelijkheden om de restwarmte die gegenereerd wordt, nuttig in te zetten. “Je kunt bijvoorbeeld de warmte die van immersion cooling-oplossing overblijft gebruiken om gebouwen te verwarmen, zoals zwembaden of kantoren,” zegt Van der Linden. Dit maakt de technologie niet alleen aantrekkelijk vanwege de efficiëntie, maar ook vanwege de circulaire mogelijkheden die het biedt.
Toepassing bij msp’s en kleinere bedrijven
Voor msp’s en andere kleinere spelers in de markt biedt immersion cooling een kans om zich te onderscheiden. Veel aanbestedingen en klantenvereisten vragen tegenwoordig om duurzame oplossingen. “Bij veel projecten wordt gevraagd naar de Power Usage Effectiveness (PUE), een maat voor de efficiëntie van een datacenter,” legt Van der Linden uit. Vaak wordt nu de airconditioner warmer gezet wat de PUE verbetert. Maar hierdoor moeten de servers zelf meer koelen met lucht, wat het stroomverbruik aanzienlijk verhoogt, en daarmee voorbij gaat aan het PUE doel. “Met immersion cooling kun je deze PUE-waarde echt verbeteren en je daarmee verder onderscheiden bij de toenemende vraag naar groene IT-oplossingen.”
Bedrijven kunnen data verwerken op de plek waar het gegenereerd wordt
Daarnaast zorgt de technologie ervoor dat servers op kleinere, decentrale locaties efficiënter kunnen draaien omdat je helemaal geen datacenterfaciliteiten nodig hebt, anders dan elektriciteit en water toe- en afvoer. Dit is vooral relevant omdat steeds meer data lokaal verwerkt wordt, in plaats van in een centraal datacenter. “Met immersion cooling kunnen bedrijven data direct op de plek waar het gegenereerd wordt duurzaam verwerken, zonder afhankelijk te zijn van een groot, centraal datacenter,” zegt Van der Linden.
Voor RNT Rausch passen de modulaire vloeistofkoelingen in een groter plaatje. “Onze visie is om de wereld groener te maken met meer aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Niet alleen door te kijken naar energieverbruik, maar ook door aandacht te besteden aan de volledige toeleveringsketen, van productie, verpakking, verzending tot en met herbruikbaarheid. In principe houden we hardware langer in gebruik, zelfs na 5 jaar, en we vervangen alleen die componenten die nodig zijn bij de vereiste update. Voor de vrijgekomen componenten zoeken we een nieuwe toepassing.
Modulaire vloeistofgekoelde datacenteroplossing
Deze modulaire koeloplossing heeft een chassis van 13U hoogte en past in elk industriestandaard 19-inch rack. Per unit leveren vier individuele hot-swappable cassettes elk 4 kW vermogen, met een maximum van 16 kW vermogen per chassis. Hiermee kan de PUE worden verlaagd tot onder de 1,04 en wordt 50 procent stroom bespaard ten opzichte van luchtkoeling. De stille modulaire architectuur is eenvoudig te plaatsen en levert geen geknoei met vloeistof op de datacentervloer. De gebruikte koelvloeistof gaat meer dan 10 jaar mee. Elke cassette kan zijn eigen gewenste E-ATX serverspecificaties bevatten, ook GPU’s.