“Als ik partijen in Nederland en daarbuiten spreek, dan zie ik nog steeds een grote tegenstelling in de markt. Aan de ene kant gaat de digitalisering keihard door en groeit de cloudadoptie nog steeds. En aan de andere kant hebben datacenters, die de cloud en de digitalisering mogelijk maken, een minder positief imago.” Daarnaast stelt Grove vast, dat bedrijven zich afvragen of de cloud zaligmakend is. “Die discussie speelt natuurlijk al heel lang. Er zijn inmiddels meerdere mogelijkheden, volledig in de cloud, hybride of on-premise. En dan private cloud of public, of ook daar een mix in de vorm van multicloud. En er waren altijd al partijen die hun stack naar de cloud brachten om overzicht te krijgen en vervolgens de complete omgeving weer terug haalden.” On-premise betekent volgens Grove allang niet meer dat je alles in je eigen gebouw laat draaien. “In een datacenter kan het net zo goed on-premise zijn. Dus in bijna alle varianten heb je de kracht van de datacenters nodig. Dat is het eerste aspect dat vaak onbekend is.”
Efficiënter en duurzamer
Het is duidelijk dat hoe meer dataverwerking en dataopslag geconcentreerd worden, hoe efficiënter en duurzamer de dataverwerking en -analyse wordt, zegt Grove. “Iedereen snapt dat het efficiënter en duurzamer is goederen met een groot schip naar Rotterdam te brengen, in plaats van honderden kleine bootjes op de stranden tussen Den Helder en Hoek van Holland te lossen. Zo is het met datacenters ook. Thuiswerken, real-time je energieverbruik zien, slimme steden, AI en machine learning: we willen het allemaal, het kan ook allemaal, maar de capaciteit en rekenkracht moet wel ergens staan: in het datacenter.”
Lagere footprint
De pandemie heeft de unieke positie van Nederland als het gaat om de digitale infrastructuur onderstreept, betoogt Grove. “In veel Europese landen was het simpelweg niet mogelijk om massaal thuis te werken of kinderen online les te geven. Het is duidelijk dat we in ons land een digitaal alternatief hebben voor veel manieren van werken. We hebben alleen nog niet altijd ontdekt dat die nieuwe mogelijkheden het best gedijen bij een andere manier van werken.” Volgens hem denken veel mensen bij outsourcen: we brengen wat we nu hebben naar de cloud, maar veranderen niets. “Dan profiteer je niet maximaal van de mogelijkheden. Als je data en applicaties naar de cloud brengt, dan kun je heel veel processen anders inrichten.” Grove legt uit dat je een ander applicatielandschap kunt maken en efficiënter beheren. “Dit betekent dat de omgeving een heel ander ontwerp krijgt. Zo is het met thuis of hybride werken ook. Mensen kunnen hun tijd anders indelen, wat veel positieve kanten heeft. En als je dat goed doet, dan win je met een efficiënt datacenter en een duurzaam ingerichte digitale infrastructuur ontzettend veel. En neemt de footprint van het woon-werkverkeer gigantisch af.”
Tijdens de pandemie is de unieke positie van Nederland als het gaat om de digitale infrastructuur duidelijk geworden
KickStart Europe netwerkmoment
Grove constateert ook dat de situatie in Nederland niet afwijkt van die in andere landen. “In Noorwegen wordt net zo kritisch naar datacenters gekeken. Daarom is KickStart Europe zo belangrijk. We zijn er als DDA zes jaar geleden met 300 deelnemers aan begonnen en het groeide uit tot grootste kennis- en netwerkevent van Europa in de sector. We verwachten 1500 deelnemers in de RAI. De complete top van de industrie is er, maar ook banken, financiers, toeleveranciers en vastgoedontwikkelaars zijn aanwezig.”
Kennis opdoen en delen
Er komen steeds meer deelnemers naar KickStart Europe uit Zuid- en Oost-Europese landen, ziet Grove tot zijn genoegen. “Dat weerspiegelt de activiteiten in de markt. Kijk bijvoorbeeld naar Microsoft. Dat bouwt nu een hyperscale-datacenter in Griekenland. We zien dat die olievlek van cloud en datacenters steeds groter wordt en vinden dat terug in de aanmeldingen voor het evenement. De aanwezigen kunnen tijdens KickStart kennis opdoen en delen met anderen – passend bij de eigen expertise.” Zo is er een EU-track, met een panel waarin over Europese wet- en regelgeving wordt gesproken. Naast een panel over investment management en een panel over duurzaamheid en energie. “De technische en bedrijfsmatige aspecten komen tijdens het event net zo zeer aan de orde als wet- en regelgeving,” zegt Grove.
Volwassen sector
Volgens hem moeten de sector en de overheden samen optrekken. “Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Voorheen kon wet- en regelgeving de ontwikkelingen in de markt volgen. Dat is niet meer zo, je moet dichter op elkaar zitten.” Regels moeten niet alleen uitvoerbaar zijn, je moet ze ook kunnen digitaliseren, zegt Grove. “Ze moeten meebewegen met de ontwikkelingen. Onze jonge industrie heeft soms nog wat te weinig ervaring met overheidssamenwerking. En aan de andere kant is de overheid soms wat te afwachtend. Dat moet elkaar in het midden vinden.”
Wil je mensen bereiken en een connectie maken, dan moet je een begrijpelijk verhaal vertellen
Regulering wordt sowieso een groot thema tijdens het event. Lange tijd was er niet echt sprake van beleid, maar nu komt wel heel veel op de sector af. Beleid krijgt vorm op allerlei niveaus – op Europees, nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau – en gaat over duurzamheid, privacy, security en over de integratie in het stroomnet. Helaas niet altijd op elk niveau eenduidig, zegt Grove. “De relaties tussen de sector en de overheden, en de sector zelf zijn volwassen aan het worden. Die onderwerpen komen nadrukkelijk aan bod in de RAI.”
Overkoepelend
Stijn Grove begon acht jaar geleden met de DDA. “Ik kwam uit de branche en vond het raar dat er helemaal geen overkoepelende vertegenwoordiging was van de datacenterwereld. Onze sector voelt zich niet vertegenwoordigd door een IT-branche-organisatie, net zomin als de e-commerce zich onderdeel van de ICT-sector voelt. In 2014 zijn we gestart met twintig partijen, nu zijn het er 150, en hebben we tien medewerkers. We organiseren evenementen en kennissessies. En onze lobbyactiviteiten zijn heel belangrijk. Daarnaast zijn we een gesprekspartner voor anderen. Zo hebben we intensief contact met bijvoorbeeld de netbeheerders, om samen te sparren over het inpassen van datacenters in het energiegrid. We hebben Kees Verhoeven als adviseur aan ons weten te binden. Die ontwikkeling zie je ook elders in Europa. Het begon in Nederland, maar inmiddels zijn er in 24 landen vergelijkbare organisaties gestart.”
Verandering omarmen
Grove hoopt ook veel lezers van ChannelConnect te mogen begroeten tijdens zijn welkomstwoord. “Ik zal alle bezoekers dan oproepen te omarmen wat op ons afkomt en zelf ook te veranderen als de omstandigheden daarom vragen. We maken een ontwikkeling door, van ongereguleerd naar gereguleerd. Van niet geïntegreerd in het stroomnet naar geïntegreerd in het energiegrid. Dat is een goede ontwikkeling, we worden volwassen. Het betekent ook dat we ons wellicht soms anders moeten presenteren. We praten toch nog vaak te technisch, te veel vanuit de techniek. Wil je mensen bereiken en een connectie maken, dan moet je een begrijpelijk verhaal vertellen. Die uitdaging gaan we met elkaar aan.”
Kickstart Europe 2022