In de ontmoeting met de Europese Commissie werd het eerste beleidsdocument gepresenteerd en ter beoordeling voorgelegd. In deze beleidsnota, ontwikkeld op verzoek van de Europese Commissie, zijn de belangrijkste regelgevings- en beleidsaanbevelingen uiteengezet. Het document bevat een uitgebreide reeks van negentien aanbevelingen met betrekking tot de reglementering van openbare aanbestedingen, de inkoop en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen en de ontwikkeling van recycling, circulair water- en energiebeheer in de ICT-sector.
Klimaatneutraliteit
Met het pact zet de sector samen met de Europese Commissie de lijnen uit waarlangs de duurzaamheidsambitie om in 2030 een klimaatneutrale cloud- en datacenterindustrie in Europa te hebben, bereikt kunnen worden. Stijn Grove, Directeur van de Dutch Data Center Association en Board Member van het pact: “Duurzaamheid is de sleutel tot duurzame groei. Het pact is dé manier om op transparante wijze de wereld te laten zien dat we als datacenter sector onze verantwoordelijkheid nemen om in 2030 klimaatneutraal te zijn.”
Intussen groeit de groep met ondertekenaars van het pact gestaag. In de afgelopen maanden hebben zestien nieuwe datacenter operators zich aangesloten. En dat zijn niet de minsten, blijkt uit de lijst: Advanced Mediomatrix, Ark Data Centers, Basefarm, Blix Solutions, Bulk, Datacenter One, Eco Data Center, EBRC, EMC HostCo, EWL, IBM, Intel, Kao Data, Noris, ScaleUp en Switch Datacenters T-Systems. Daarnaast hebben ook drie branche-organisaties, namelijk Bitkom, Data Center United zich FCDF aangesloten. De nieuwe ondertekenaars voegen zich bij de 34 bedrijven en 20 organisaties uit heel Europa die zich met elkaar inzetten om aan ambitieuze duurzaamheidscriteria te voldoen. De huidige ondertekenaars van het pact representeren naar eigen zeggen 90% van de datacenterindustrie in Europa. Inmiddels zijn praktisch alle grote spelers vertegenwoordigd.
Meetbare doelstellingen
De ondertekenaars van het Climate Neutral Data Center Pact zijn met elkaar overeengekomen om meetbare doelstellingen voor energie-efficiëntie te implementeren, 100% koolstofarme energie in te kopen, prioriteit te geven aan waterbesparing, servers te hergebruiken en te repareren en manieren te zoeken om restwarmte te hergebruiken. De aanbevelingen in deze eerste beleidsnota benadrukken hoe het regelgevende en politieke kader voor de digitale industrie in Europa moet worden aangepast om de verwezenlijking van deze doelstellingen te vergemakkelijken.
Climate Neutral Data Center Pact
Het ‘Climate Neutral Data Centre Pact’ is een zelfreguleringsinitiatief dat in samenwerking met de Europese Commissie wordt ontwikkeld. Het ondersteunt zowel de Europese Green Deal, die het doel heeft Europa tegen 2050 tot het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken, als de Europese Datastrategie om Europese datacenters tegen 2030 klimaatneutraal te maken.
Het zelfreguleringsinitiatief stelt ambitieuze doelstellingen vast die de essentiële overgang naar een Europese, groenere economie zullen vergemakkelijken. Het verbindt de ondertekenaars ertoe ervoor te zorgen dat hun datacenters klimaatneutraal zijn door ambitieuze meetbare doelstellingen voor 2025 en 2030 vast te stellen op de volgende gebieden:
– Bewijs van energie-efficiëntie met meetbare doelstellingen
– Inkoop van 100% koolstofarme energie
– Prioriteit geven aan waterbesparing
– Recycling en reparatie van servers
– Zoek naar manieren om warmte te hergebruiken
De Europese Commissie zal twee keer per jaar toezicht houden op de vooruitgang die wordt geboekt bij het realiseren van klimaatneutrale datacenters.
Twee jaar na de bouwstop
In juli 2019 werd de Nederlandse datacenterindustrie verrast door een plotselinge aankondiging van een bouwstop. En wel binnen de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. De bouw van nieuwe datacenters werd stopgezet in afwachting van nieuw op te stellen beleid. In nauwe samenwerking met de sector, vertegenwoordigd door de Dutch Data Center Association (DDA), is in 2020 nieuw beleid ontworpen, gepresenteerd en geïmplementeerd.
De bouwstop maakte één ding duidelijk. De Nederlandse datacenterindustrie was slachtoffer van haar eigen succes. De sector groeide de afgelopen jaren met dubbele cijfers, vooral in de regio Amsterdam, vanwege haar internationale aantrekkelijkheid. De markt biedt excellente connectiviteit, toegang tot geschoolde arbeidskrachten, nabijheid van andere belangrijke Europese markten en een gunstig ondernemingsklimaat voor buitenlandse directe investeringen.
Het moratorium in 2020 vormde een flinke uitdaging voor datacenters in de Amsterdamse regio. Een jaar later hebben ze zich aangepast aan de nieuwe realiteit: slechts 14% ziet naleving van lokale wet- en regelgeving nog als een belangrijke uitdaging, vergeleken met 30% in 2020: Ondanks de bouwstop groeide de Amsterdamse datacentermarkt met 51MW in 2020.
Een ander belangrijk effect van de bouwstop was de groeiende vraag buiten Amsterdam. Naarmate er meer locaties werden gepromoot waar datacenters zich konden vestigen, keerde de belangstelling voor de Nederlandse markt snel terug. Voor de komende jaren zijn er nieuwe plannen voor 211.000 m2 datavloer, waarvan meer dan een derde buiten de MRA-regio is gepland.
State of the Dutch Datacenters
The Dutch Data Center Report is een jaarlijkse studie geïnitieerd door de Dutch Datacenter Association (DDA). Het belangrijkste doel is om een kwantitatief overzicht te schetsen van de Nederlandse datacentermarkt, Nederland als Digital Gateway en de directe en indirecte invloed van de branche op de (digitale) economie van ons land. Het rapport is een combinatie van onderzoek door Pb7 Research, CBRE Datacenter Solutions en de DDA.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 4 – 2021]