De uitstekende digitale infrastructuur blijkt erg belangrijk te zijn in het post-coronaherstel van Nederland, zo begint Corbeek zijn verhaal. “Ons land staat qua economisch herstel in de top-3 in de wereld”, zegt hij. “We hadden het al goed voor elkaar met onze ICT. Hyperscalers kunnen hier hun plannen doorzetten, terwijl ze ook nog eens hun capaciteit voor meetings hebben uitgebreid. Het aantal workloads en devices is in een stroomversnelling geraakt.”
Dat biedt goede perspectieven voor datacenters. Maar, zo voegt Corbeek er direct aan toe, het vraagt wel om goed anticiperen. “Er spelen trends die op termijn voor uitdagingen kunnen zorgen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de tekorten van chips en hardware?” De behoefte wordt bovendien groter, met meer digitale transformaties en een grotere behoefte aan flexibiliteit.
Edge computing en datacenters zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
Accelerator
“We gaan weer richting de toekomst. Datacenters zijn een soort accelerator”, zegt Corbeek. Dat heeft effect op wat gevraagd wordt. “IT-managers moeten meer productie leveren met minder mensen. Daar kijken ze voor naar hun datacenter, hoe ze edge computing en 5G inzetten. Vervolgens moeten ze kijken hoe ze hun bouwstenen neerleggen.” Vooral edge heeft gevolgen voor de markt gehad, want het vraagt om een hogere dichtheid van rekenkracht, netwerken en facilitaire infrastructuur.
Dat moet allemaal op een nieuwe manier worden ingericht, maar het moet wel kosteneffectief blijven. “Je moet het zo eenvoudig mogelijk houden”, zegt Corbeek. “Daarom pleit Rittal voor zoveel mogelijk standaardisatie. Maar het is belangrijk dat datacenterleveranciers weten dat ze ook edge computing als extra dienst kunnen leveren.” Bedrijven dichtbij de grens zoeken bijvoorbeeld naar een manier om te voorkomen dat hun IT-manager iedere keer naar Amsterdam moet afreizen. “Datacenters moeten kijken waar die klant tegenaan loopt, meedenken helemaal tot aan de IT-ruimte die bij de eindgebruiker achterblijft.”
Want er zijn genoeg ‘oude’ uitdagingen waar datacenters zich over moeten blijven buigen. “Je hebt duurzaamheid, dat blijft een aspect”, zegt Corbeek. “Of capaciteit, zoals blijkt uit de recent aangekondigde bouwstop voor datacenters in Frankfurt.” Ook de concurrentie uit Oost-Europa begint aan te dringen. “En klanten verwachten een model in de vorm van Pay-as-you-Grow, zonder te veel investeringen vooraf.”
In dit alles speelt een leverancier als Rittal een grote rol. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren innovaties met racks en koeling in de praktijk gebracht. “De juiste Edge IT infrastructure is onlosmakelijk verbonden aan het datacenter. We bieden de modulaire en schaalbare IT infrastructuur die daarvoor nodig is, ook door bijvoorbeeld de fysieke beveiliging en remote monitoring.” Iets waar Rittal de laatste jaren veel in heeft geïnvesteerd. “We opereren wereldwijd en we weten precies waar je kunt standaardiseren. Aanwezigheid is waar de kracht ligt.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 4 – 2021]