Volgens marktonderzoeker Gartner zal “de verandering in de aard van het werk de totale beschikbare markt voor thuiswerkers tegen het einde van 2024 hebben uitgebreid tot 60% van alle werknemers, een stijging ten opzichte van 52% in 2020”. Veel organisaties staan echter nog voor de uitdaging om thuiswerken op grote schaal mogelijk te maken. “Twee jaar geleden bleek dat nog maar weinig bedrijven daar goed op voorbereid waren”, weet Zeebregts. “Veel werknemers moesten van de ene op de andere dag een verbinding maken met het kantoor, vaak vanaf slecht beveiligde thuisnetwerken. De mechanismen voor toegangsbeheer lieten te wensen over, en de endpoints van thuiswerkers bevatten kwetsbaarheden waar cybercriminelen grif gebruik van maakten.”
‘Vergeet beveiliging niet’

Vincent Zeebregts
Ook de onderzoekcijfers van Fortinet laten dit zien. Volgens het Global Threat Landscape Report van FortiGuard Labs steeg het aantal ransomware-incidenten in de periode van juni 2020 tot juni 2021 met bijna 1.100 procent. Uit een recente wereldwijde ransomware-enquête van Fortinet blijkt bovendien dat maar liefst 67 procent van alle organisaties het doelwit zijn geweest van een ransomware-aanval.
Ondanks deze problemen zijn de meeste bedrijven begonnen met de implementatie van de hybride werkstrategie van WFA. “Dit betekent dat werknemers een paar dagen per week op kantoor werken en de rest van de tijd thuis- of telewerken”, zegt Zeebregts. “Deze mensen en machines moeten zich echter probleemloos kunnen verplaatsen tussen deze omgevingen, terwijl ze toegang houden tot applicaties in de cloud, in het datacenter of in SaaS-omgevingen.”
WFA verhoogt de productiviteit, maar daarbij mag de beveiliging niet vergeten worden. Dat vraagt om een combinatie van endpoint-beveiliging (EPP/EDR), toegang op basis van zero trust (ZTNA). Daarnaast zijn er voor veilige verbindingen Secure SD-WAN en SASE nodig. Tot slot dienen er access policy engines te zijn die veilige toegang bieden op basis van de identiteit en locatie van gebruikers, het type apparaat dat ze gebruiken en de configuratie daarvan.
WFA verhoogt de productiviteit, maar de beveiliging mag niet vergeten worden
Speciaal ontwikkeld voor WFA
Voor veel organisaties is het realiseren van een optimale beveiliging voor WFA heel lastig omdat er oplossingen van tien of meer leveranciers nodig zijn om dat te realiseren. Hoe kunnen organisaties één samenhangende en betrouwbare beveiligingsoplossing creëren op basis van producten van zoveel leveranciers? Zeebregts: “Dankzij de integratie van het uitgebreide aanbod van oplossingen van Fortinet voor zero trust, de bescherming van endpoints en netwerkbeveiliging binnen de Fortinet Security Fabric kunnen organisaties hun WFA-omgeving uitstekend beveiligen en verbinden. Fortinet biedt volledig geïntegreerde bescherming, security services en bedreigingsinformatie die gebruikers naadloos volgen: onderweg, thuis en op kantoor. We brengen bescherming en productiviteit van grootzakelijke kwaliteit naar het hele netwerk.”
Vereenvoudigde licentiestructuur
Technologie vormt echter slechts een deel van de oplossing, benadrukt Zeebregts. “Onze partners zijn een minstens net zo belangrijk component van een sterke verdediging. We breiden ons FortiTrust-aanbod van security-as-a-service-oplossingen voortdurend uit en voorzien in vereenvoudigde gebruiksmodellen en geïntegreerde licentiemodellen die gebruikers en apparaten in alle soorten en maten naadloos kunnen volgen. Met FortiTrust kunnen onze partners hun klanten helpen zich op dynamische wijze aan te passen aan nieuwe uitdagingen rond WFA. Daartoe behoren onder meer veranderende verbindingsbehoeften en hybride werknemers die tussen fysieke en virtuele omgevingen en apparaten in allerlei soorten en maten wisselen. Dit is mogelijk zonder de bestaande licentieplannen te wijzigen, zodat onze partners hun klanten werkelijke netwerkflexibiliteit kunnen bieden.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect februari 2022]