BTSoftware over gevolgen WithHolding Tax
Google, Apple, Amazon, Microsoft en hun vele collega’s maken fantastische winsten, waar geen of nauwelijks belasting over betaald wordt. Afgezien van de onwenselijke maatschappelijke situatie van ‘wel-winst-maar-geen-belasting-betalen’, zorgt dit ook voor scheve concurrentieverhoudingen, waardoor lokale ondernemingen prijstechnisch in het nadeel komen. Oftewel, er zijn redenen waarom die bedrijven zo groot hebben kunnen worden. En dit is er één van.
WithHolding Tax
Het mechanisme achter de ontwijking van winstbelastingafdracht is het verkopen van een ‘license’ voor een ‘concept’ door een ‘eigenaar’, die tax-allocated is in een low-tax jurisdictie. Bekende locaties zijn onder meer de Bahama’s, Bermuda en de Maagdeneilanden (en voorheen ook Nederland, Ierland en Luxemburg…).
Omdat de winst wordt doorgesluisd naar elders, blijft er geen basis voor winstbelasting over. De EU-overheden gaan de winsten per 1 januari lokaal in de EU belasten. Deze belasting heet WithHolding Tax (WHT) en is bedoeld als een soort vennootschapsbelasting, belasting over fictieve winst. De WHT belastingheffing stelt, vanwege het doorsluizen van de winst, een percentagebelasting over de omzet, ongeacht of er (al dan niet reëel) winst gemaakt wordt op de transactie met ‘het buitenland’. Helaas heeft deze belasting op licenses ook een impact op de reguliere software licenses, producten die gewoon operationeel gebruikt worden. Vooralsnog worden betalingen voor software licenses voor gewone productie ook als royalties beschouwd. De effectieve uitwerking daarvan is dat de WHT op deze producten uitwerkt als een soort van import tax.
Low-tax landen
Voor diegenen onder ons die software licenses exporteren naar verder-weg-landen, zijn er bekend mee dat er ineens WHT ad 10% – 20% op de betaling ingehouden blijkt te worden. Dit is het WHT-mechanisme (elders al jaren geleden ingevoerd, nu pas in de EU). Vervelend als je er geen rekening mee gehouden hebt.
Voor Nederlandse belastingregels is de lijst van low-tax landen opgebouwd uit de EU-lijst en de lijst die Nederland zelf hanteert. Op de EU-lijst staan momenteel American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad & Tobago, The US Virgin Islands en Vanuatu. De Nederlandse lijst bevat per 1 januari ook nog Bahamas, Bahrain, Bermuda, British Virgin Islands, Cayman Islands, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Oman, Samoa, Turkmenistan, Turks and Caicos Islands, United Arab Emirates en the US Virgin Islands. Nederland is dus strenger dan de EU. De Nederlandse lijst wordt jaarlijks aangepast, de EU-lijst wordt door het jaar heen vernieuwd.
Wat is de impact van deze lijst? Heel kort door de bocht: wanneer een softwaremaker c.q. als beneficial owner, c.q. voor corporate tax payments, c.q. voor ‘majority owner voting rights’ uiteindelijk gevestigd is in één van deze landen, moet er WHT ingehouden gaan worden op de betaling voor die license. En dat voor een softwarelicentie van vijftig euro! Terug naar de aanhef “Factureren is geen toegevoegde waarde”. Het zal duidelijk zijn, dat de software license-wereld nu definitief veranderd is, waarbij de administratieve keten een break-it or make-it kan worden. 2021 gaat voor software license-distributie dus een uitdagend jaar worden.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 8 – 2020]