Gestegen vraag
Toch wordt de traditionele rol van de distributeurs niet vergeten: het leveren van traditionele hardware en software blijft belangrijk bij IT distributie. Wel is te zien dat de spectaculair gestegen vraag naar oplossingen voor de thuiswerkomgeving af is genomen. De meeste werknemers hebben hun tweede laptop voor het hybride werken inmiddels geïnstalleerd. Wel is een toename in de sales van netwerkapparatuur te zien.
Groei in services bij IT distributie
Services maken steeds vaker deel uit van een totale oplossing, waarbij proposities van meerdere leveranciers bij elkaar komen. Distributeurs kijken daarbij naar de precieze behoeften aan services bij specifieke partners.
Belangrijk daarbij is te onderkennen dat de cloud geen heilige graal is, en zich nog steeds ontwikkelt. De rol van de partners moet bij cloud niet onderschat worden: veel eindklanten hebben immers nog on-premise omgevingen, die moeten integreren met de clouddiensten. Partners spelen daar een cruciale rol.
Hybride cloud-strategie
Een partij als Dustin geeft invulling aan dergelijke implementaties. Zij helpen hun eindklanten bij het ontwikkelen van de gewenste hybride cloud-strategie, naast IT distributie. “Daarin berekenen we onder meer heel nauwkeurig in welke gevallen een clouddienst echte meerwaarde biedt, en welke workloads je gewoon beter on-premise kunt houden”, legt Bart Geers, Innovation Manager bij Dustin, uit. “Als je efficiënt gebruik maakt van clouddiensten kun je kosten besparen, sneller gebruik maken van nieuwe digitale mogelijkheden en bijvoorbeeld ook razendsnel je IT-infrastructuur opschalen bij een snelle toename van het aantal klanten of websitebezoekers. Maar een keerzijde is er ook, benadrukt Geers. “Zo betalen ze bijvoorbeeld wel een forse vergoeding voor het feit dat ze op elk gewenst moment kunnen opschalen, terwijl het aantal keren dat ze daadwerkelijk te maken krijgen met zo’n onverwacht snelle groei – of daling – eigenlijk heel beperkt is.”
Duurzaamheid
Duurzaamheid is niet langer meer vrijblijvend bij IT distributie. Onderzoek door McKinsey laat zien dat organisaties die investeren in een duurzame bedrijfsvoering beter presteren op de middellange en lange termijn. En dat klanten en medewerkers ze positiever beoordelen. De partijen die deelnemen aan deze uitgave krijgen dan ook bijna zonder uitzondering veel klantvragen over mogelijkheden om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de IT-infrastructuur terug te brengen. Gelukkig kunnen IT-oplossingen ook helpen bij het oplossen van het klimaatprobleem.
Services maken steeds vaker deel uit van een totale oplossing, waarbij proposities van meerdere leveranciers bij elkaar komen
“Er zijn steeds meer tenders die punten toekennen aan sustainability”, zegt Peter Jansen, Sales Director Commercial bij TD SYNNEX. “Als distribiteur hebben we natuurlijk veel transportbewegingen en dus kijken we continu of we daar verbeteringen in kunnen aanbrengen. Bijvoorbeeld door het inzetten van elektrisch vervoer bij onze transporteurs.”
Weerbarstig
De urgentie van het terugdringen van de klimaatverandering is inmiddels wel bij iedereen doorgedrongen, maar de praktijk is weerbarstig. Slechts 34% van de 2.000 grootste bedrijven heeft wereldwijd concrete duurzaamheidsdoelstellingen vastgelegd en publiekelijk gedeeld. Bovendien blijven de resultaten van deze plannen ver achter bij de uitgesproken ambities. 93% van deze bedrijven zal de plannen in 2050 niet kunnen waarmaken.
Dit blijkt uit het Accenture-onderzoek ‘Accelerating global companies toward net zero by 2050’. Door afspraken en regelgeving rondom de strategische klimaatdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) en klimaatakkoorden staat duurzaamheid hoog op de agenda in boardrooms ook bij IT distributie bedrijven. De huidige instabiele politieke en economische situatie met prijsschommelingen voor fossiele energie geeft nog een extra impuls bij het terugdringen van CO2-uitstoot. Inmiddels geeft 84% van de bedrijven aan meer te willen investeren in duurzaamheid.
Certificaat
Met de resellers wil TD SYNNEX vooral tot een soort certificaat komen dat aangeeft hoe de CO2-voetafdruk kan worden verkleind in bepaalde projecten van IT distributie. “Bundelingen van zendingen, zodat we minder verpakkingen en transport gebruiken, enzovoorts.”
Naast het logistieke deel heeft TD SYNNEX een eigen ‘Klimaat Parlement’ dat naar manieren binnen de organisatie zoekt om te verduurzamen. “Het Klimaat Parlement heeft ook contact met grote én kleine resellers om hun standpunten te verzamelen”, aldus Gerrit Bloot, Director Endpoint Solutions bij het bedrijf. “Dat kunnen we doorzetten naar vendoren. Want zij bepalen uiteindelijk hun koers op het gebied van bijvoorbeeld verpakking.”