Datacenters worden nogal eens gezien als lelijke bastions van energieverspilling. De realiteit is dat ze inmiddels onmisbaar zijn en volledig geïntegreerd in de maatschappij, zegt Bob Sprengers, CEO van Penta Infra, leverancier van colocatie in datacenters in Europa.
“Als iemand in zo’n zaal per ongeluk aan het verkeerde draadje trekt, kan het zomaar zo zijn dat 100.000 mensen hun foto’s kwijt zijn. Of erger: ziekenhuizen, banken, ze kunnen niet zonder.” Feit is wel dat die datacenters behoorlijk wat energie verbruiken. Regelgeving vanuit de overheid en de Europese Unie moet dat tegengaan, maar het bedrijfsleven heeft hier volgens Sprengers ook een leidende rol in.
Warmte terugleveren
Die verduurzaming gaat in Europa steeds voortvarender: datacenters zijn in de afgelopen jaren in snel tempo energie-efficiënter geworden. Er zijn daarbij heel wat knoppen waar je aan kunt draaien. “Het makkelijkste wat je kunt doen, is zo goed mogelijk gebruikmaken van je energiebronnen. Bijvoorbeeld zelf energie opwekken, zonnepanelen neerzetten, groene energie gebruiken en ook echt zorgen dat traceerbaar is waar die vandaan komt.”
Een maatregel die veel impact heeft, is het terugleveren van warmte. “De warmte die je opwekt, kan door bedrijven, zwembaden, woonwijken om je heen worden gebruikt. Zo bespaar je verder in de keten op energieverbruik.”
Oude datacenters moderniseren
Een mogelijkheid waar je misschien niet direct bij stilstaat, is het volledig moderniseren van oude datacenters. “We hebben in Haarlem een groot datacenter gekocht. Dat gaan we compleet verbouwen en naar de nieuwste standaarden brengen. Het hele industrieterrein gaan we daarbij voorzien van warmte. Uiteraard zorgen we dat het gebouw te zijner tijd kan worden hergebruikt met een andere doelstelling of volledig ontmanteld kan worden. Bovendien zal het datacenter, waar ook kantoren komen, er van buiten ook veel aantrekkelijker uitzien dan nu het geval is.”
Compleet park
Recent heeft Penta Infra een compleet nieuw datacenter, gebouwd door Ghelamco, gekocht op het Green Energy Park in Zellik, ten noordwesten van Brussel. Het draait op 100 procent, deels zelf opgewekte, groene energie, gebruikt regenwater voor koeling, opgevangen in bassins en hergebruikt alle warmte via een warmtenet. “Het hele park is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit en het ziekenhuis van Brussel. Zo gebruiken we bijvoorbeeld niet alleen ons eigen regenwater om te koelen, maar zullen alle nieuwe gebouwen in het park hun regenwater afvoeren naar twee grote bassins onder ons datacenter. De warmte van ons datacenter wordt volledig benut om het hele park te verwarmen. Daarnaast kan het datacenter worden ingezet voor grid-stabilisatie en in geval van nood kunnen de generatoren het hele park van stroom voorzien.” Het datacenter heeft drie belangrijke certificeringen: een BREEAM Excellent score voor circulaire en duurzame bouwpraktijken, een EDGE Advanced-status en een Uptime Institute Tier III-certificering voor ontwerp en operationele duurzaamheid. De klanten variëren van de universiteit en het ziekenhuis van Brussel tot hostingpartijen, e-commercebedrijven en banken. Klanten variërend van 50kW tot 1,5MW kunnen hier terecht.