“Wij zetten nadrukkelijk in op energiebesparing”, maakt Kenneth Soechit, Channel Director Nederland bij Huawei duidelijk. “Dit doen we door de ontwikkeling van powerarme apparatuur, zoals we dat noemen. We houden de hoeveelheid stroom die onze hardware gebruikt zo klein mogelijk.” Sterker nog: de fabrikant monitort het stroomverbruik van onder meer switches op poortniveau. “Al onze producten, van routers tot en met de access points, zijn vanuit de optiek van duurzaamheid ontwikkeld.”
Circulair ecosysteem
Het streven naar sustainability gaat echter verder dan het stroomverbruik van de hardware. “Een belangrijk aspect, waarbij we nadrukkelijk leunen op onze partners en resellers, bestaat uit het feit dat we na een aantal jaar de apparatuur weer kunnen vervangen tegen goede condities. Deze hardware kan opnieuw worden ingezet, of we zorgen ervoor dat onderdelen hergebruikt worden. Zo zorgen we ervoor dat kostbare materialen niet verloren gaan en ontstaat een circulair ecosysteem.” Partners kunnen deze service goed inzetten bij het verkopen van nieuwe oplossingen en hun klanten wijzen op de MVO-voordelen van zowel het hergebruik, als de inzet van moderne, duurzame hardware.
De markt gaat steeds meer naar fiberoplossingen. Die zullen in het gebruik van energie zeker een positieve impact hebben.
“Als de partners en hun klanten ervoor kiezen, dan is ook een model mogelijk waarbij de hardware betaald wordt op basis van het daadwerkelijke gebruik. De MSP’s kunnen dan de inzet van de apparatuur perfect afstemmen op de behoefte van hun klant, wat de meest duurzame manier is om hardware in te zetten”, legt Soechit uit.
Zuinige technologieën.
De energiezuinige producten die we nu aanbieden passen bij de tijdgeest, stelt Soechit. “Daarbij denk ik dat de markt steeds meer naar fiberoplossingen gaat. Die zullen in het gebruik van energie zeker een positieve impact hebben in vergelijking met de meer traditionele oplossing.” Ook bij de keuze van materialen voor de oplossingen kiest Huawei voor duurzaamheid. “Daarmee kun je nu en in de toekomst het verschil maken.”
Een voorbeeld is volgens Soechit de keuze voor bepaalde concepten bij het ontwerp van apparatuur, die zorgen voor een laag energiegebruik. “Kijk bijvoorbeeld naar de access points die we op de markt hebben gebracht. Die ondersteunen meer protocollen dan alleen maar de bekende wifi- en Bluetooth-standaarden. Bijvoorbeeld ook ZigBee, dat het gebruik van powerarme oplossingen mogelijk maakt.” (Zie onder.)
Supermarkten
De Channel Director geeft een praktijksituatie van duurzame inzet van oplossingen aan de hand van een supermarkt. “We kennen inmiddels allemaal de digitale labels en prijskaartjes aan de schappen van winkels. Doorgaans worden die gevoed door oplaadbare batterijen. Je wilt daarom het stroomverbruik zo laag mogelijk houden. Met onze access points kan dat. Retailers besparen geld én verhogen hun duurzaamheid.”
Daarnaast geeft Soechit aan dat het plaatsen van een enkel accesspoint dat verschillende standaarden ondersteunt duurzamer is dan de inzet van meerdere afzonderlijke devices.
Je wilt het stroomverbruik zo laag mogelijk houden. Met onze access points kan dat.
Geen leveringsproblemen
Los van de duurzaamheidsaspecten en het energiegebruik, dat zeker bij de huidige prijzen voor onder meer elektriciteit van belang is bij de aanschaf en het onderhoud van apparatuur, heeft de markt nog een andere uitdaging: de krapte op de chipmarkt. “Wij hebben daar eigenlijk geen last van. Als je kijkt maar de productlijnen zoals Huawei die op dit moment voert, dan durf ik te zeggen dat wij nu een van de weinige fabrikanten zijn die op de normale voet door kunnen gaan met de productie en met de levering van onze producten.”
Het feit dat Huawei niet alleen hardware produceert, maar ook over eigen chipfabrieken beschikt, speelt daarbij een doorslaggevende rol. “We hebben een serie producten met veel vraag in de markt zodanig prioriteit gegeven, dat ze altijd binnen twee weken geleverd kunnen worden.”
Volgens Soechit, die eerder in zijn loopbaan voor een aantal grote distributeurs werkte, leiden de korte levertijden er ook toe dat steeds meer resellers zich wenden tot de fabrikant. “We zijn een 100% indirecte partij, we leveren inmiddels aan honderden resellers, van kleine partijen tot forse MSP’s.” Arrows, Exclusive Networks en Excertis fungeren daarbij als distributeurs.
ZigBee als aanvulling op Bluetooth en wifi
ZigBee is oorspronkelijk ontworpen voor toepassingen in de domotica, bijvoorbeeld om in een woning of een gebouw met weinig hardware op afstand de dimmers en de aan/uit-schakelaars van de verlichting te bedienen. ZigBee is inmiddels uitgegroeid tot een standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten Het is geschikt voor communicatie op korte afstand.
ZigBee vormt in zekere zin een aanvulling op Bluetooth en wifi. De standaard wordt vooral ingezet voor de communicatie tussen apparaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorgeven van sensorgegevens over de toestand van een patiënt. Maar ook de besturing van apparaten of het detecteren van de aanwezigheid van personen in een ruimte kan met ZigBee gerealiseerd worden.
Een ZigBee-verbinding is robuust, terwijl de bandbreedte en de transmissiesnelheid in vergelijking met Bluetooth- en wifi verbindingen gering zijn. Dit laatste vertaalt zich in een laag stroomverbruik.